Το βραβείο Booker αποτελεί την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση για βιβλίο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του θεσμού προσδίδουν ιδιαίτερο κύρος σε κάθε βραβευμένο βιβλίο. Όμως, ακόμη και στη λίστα με τα σημαντικά βιβλία που τιμήθηκαν με το εν λόγω βραβείο, υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους. Ο Γαλατάς της Anna Burns είναι ένα από αυτά: μια συγκλονιστική ιστορία ενηλικίωσης που εκτυλίσσεται στην ταραγμένη Ιρλανδία της δεκαετίας του ’70. Διαβάστηκε με ενθουσιασμό και οι κριτικοί αναγκάστηκαν να συγκρίνουν τη συγγραφέα με ιερά τέρατα της ιρλανδικής λογοτεχνικής παράδοσης, όπως ο Beckett και ο Stern. Η έκδοση του Γαλατά σε συνδυασμό με την κυκλοφορία του μυθιστορήματος Περίγραμμα της Rachel Cusk σηματοδοτούν ένα δυναμικό άνοιγμα προς τη σύγχρονη λογοτεχνία της σειράς «Aldina» των εκδόσεών μας. Το εξώφυλλο του Γαλατά κοσμεί το έργο The Reader του ζωγράφου Γιάννη Βαλυράκη. 

-Κ. Δαρδανός, 2 Απριλίου 2019

Υπόθεση

Σε μια ανώνυμη πόλη με κατοίκους χωρίς ονόματα, σε μια κοινωνία που τη σκεπάζει η σκιά της βίας και η τρομοκρατία διαποτίζει κάθε ορατή και αθέατη πτυχή του δημόσιου βίου, ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι προσπαθεί να κρατήσει την προσωπική του ελευθερία. Ώσπου, ο επονομαζόμενος «Γαλατάς», ένας από τους ηγέτες ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης, γίνεται η σκιά της. Με ποιο σκοπό την πλησιάζει; Οι διαδόσεις θεριεύουν, ενώ οι προκαταλήψεις δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινότητας.

Με απαράμιλλη υφολογική δεξιοτεχνία, η Anna Burns αποτυπώνει την ανασφάλεια, την πίστη και την ελπίδα του ατόμου σε κοινωνίες που αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτοκριτική. Παραδίδει έτσι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, πού δικαίως τιμήθηκε με το Βραβείο Booker. Οι κριτικοί είδαν στην Burns μια συγγραφέα του διαμετρήματος ενός Μπέκετ κι ενός Στερν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Διαβάστε επίσης:

Το «Milkman» της Άννα Μπερνς κέρδισε το βραβείο Booker