Με μια δραματική φωτογράφηση της ανατολής του ήλιου πάνω από το Νησί Σκάι στη Δυτική Σκωτία, ο Ελληνο-Γάλλος φωτογράφος Μανώλης Κουπέ Καλομοίρης, κέρδισε την ανώτατη βράβευση σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς του είδους που διεξήχθη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αγγλία.

Η βράβευση που ανακοινώθηκε πρώτα από τους Sunday Times σε ειδικό αφιέρωμα στο ένθετο περιοδικό Spectrum, βρήκε τον 35χρονο φωτογράφο στα υψίπεδα της αγαπημένης του Σκωτίας όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιεί ένα φωτογραφικό σεμινάριο.

Ο Μανώλης Κουπέ Καλομοίρης ανακηρύχθηκε στον διαγωνισμό Take a View ο καλύτερος φωτογράφος της Χρονιάς για το Τοπίο (Landscape Photographer of the Year 2009) και πήρε το 1ο βραβείο καλύτερης συνολικής φωτογραφίας που λαμβάνει την ονομασία Φωτογραφία της Χρονιάς 2009 και συνοδεύεται από  χρηματικό βραβείο 10.000 λίρες.

Η φωτογραφία-ζωγραφιά του διακριθέντος Έλληνα φωτογράφου που δείχνει τη θέα από τους βράχους του Γέρου του Στορ (Old Man of Storr) στο νησί Σκάι (Isle of Skye) επελέγη ανάμεσα σε 20.000 φωτογραφίες που διαγωνίσθηκαν. Επίσης έλαβε υψηλή διάκριση στην κατηγορία Κλασσική Θέα  και μια άλλη φωτογραφία τοπίου του Κουπέ από τα υψίπεδα της Σκωτίας που αποτυπώνει το ξημέρωμα στο οροπέδιο του Rannoch Moor.

Ο διαγωνισμός ιδρύθηκε από τον γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλή Άγγλο φωτογράφο Charlie Waite με στόχο να αποτελέσει μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα για την ποιοτική φωτογραφική καταγραφή του αγγλικού τοπίου των ημερών μας φιλοδοξώντας έτσι να δημιουργήσει ένα αρχείο εικόνων για το μέλλον. Θέμα του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά το αγγλικό φυσικό και αστικό τοπίο, ωστόσο οι συμμετοχές είναι διεθνείς.

Το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει τη νικήτρια φωτογραφία του Μανώλη Κουπέ Καλομοίρη μαζί με περίπου άλλες 100 επιλεγμένες και βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού Take a View, σε έκθεση που θα γίνει στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (5 Δεκεμβρίου 2009 – 24 Ιανουαρίου 2010).

Επίσης στο τέλος Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις AA Publishing λεύκωμα με όλες τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν με τίτλο Landscape Photographer of the Year – Collection 03.