Ο πολυτάλαντος Ισραηλινός σκηνοθέτης Άμος Γκιτάι παρουσιάζει στην Επίδαυρο ένα θέαμα βασισμένο στην Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου του Φλάβιου Ιώσηπου (1ος αιώνας μ.Χ.), που περιγράφει την κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι O πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους. Πρόκειται για μια παράσταση ανάμεσα στο θέατρο και στο ορατόριο, στην ομιλία σε διαφορετικές γλώσσες και στο τραγούδι, στη φαντασμαγορία των προβολών και στη δύναμη του φυσικού τοπίου, που παίρνει το όνομά της από τον ομώνυμο πάπυρο της Νεκράς Θάλασσας: στρατιωτικό εγχειρίδιο και ταυτόχρονα προφητεία σύγκρουσης του καλού με το κακό.

Ελεύθερη και κριτική καλλιτεχνική συνείδηση, ο Γκιτάι προσεγγίζει το θέμα του μέσα από την ηχώ της σημερινής Μέσης Ανατολής. Συμμετέχει η μεγάλη κυρία της σκηνής Ζαν Μορώ.

Διανομή: Ιώσηπος : Jeanne Moreau, Γραμματέας : Δημήτρης Καταλειφός, Βεσπασιανός : Jerome Koenig, Τίτος : Cüneyt Türel, Ελεάζαρ: Éric Elmosnino, Σίμων : Shredy Jabarin, Μίριαμ : Μυρτώ Προκοπίου.

Ερμηνεύουν οι: Menachem Lang, τραγούδι γίντις, Shahar Even Tzur, κρουστά, μουσικός σύμβουλος, Tamar Capsouto, τραγούδι, Yahel Doron, κιθάρα, Alexeï Kotchetkov, βιολί.