Τα «Τάματα» αποτελούν τη συνέχεια μιας έρευνας που ξεκίνησε το 2016 και αφορά στην αναζήτηση και τη συνομιλία μου με τις ανατολίτικες μου ρίζες. Ως Κύπριος καλλιτέχνης ερχόμουνα συχνά αντιμέτωπος με το δίπολο Ευρώπη – Ανατολή, ενός κόσμου όπου οι συνήθειες, ο ήχος και η θερμοκρασία συναντιούνται και άλλοτε συνυπάρχουν ή συγκρούονται, άλλες φορές μεταλλάσσονται ενώ πολλές φορές καταφέρνουν να γίνουν ένα.

Το πάντρεμα αυτό υπήρξε πάντα γοητευτικό για μένα γιατί κάτι ακουμπούσε βαθιά και ουσιαστικά στη δική μου ιδιοσυγκρασία, σαν εκεί να βρισκόταν ένα κομμάτι του δικού μου εσωτερικού παλμού. Με αυτή τη διάθεση διείσδυσα στο κόσμο της ανατολής αναζητώντας τοπία και αισθήσεις. Εκεί συνάντησα και το “τάμα”, μια πράξη ευχαριστίας που φανερώνει την ανάγκη του ανθρώπου για ζωή, την επιθυμία να ονειρεύεται και να ελπίζει.

Σε αυτόν το τόπο τοποθέτησα τους έξι μοναχικούς ήρωες του έργου, κουρασμένους, παραδομένους και με μία αίσθηση ήττας. Έξι άντρες που παλεύουν να ξαναβρούν τη πίστη τους, το σώμα τους, τη δύναμη να εμπιστευτούν και να συνυπάρξουν. Τα σώματά τους θα ταξιδέψουν μέσα από πολλά διαφορετικά τοπία, θα βιώσουν διαφορετικές στιγμές και θα αναμετρηθούν με τους εαυτούς τους.

Τα σώματα πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, ακινητοποιούνται, αναπνέουν, τινάζονται, εκτινάζονται, λικνίζονται, παλεύουν, χορεύουν, ποθούν, ελπίζουν, υπόσχονται και τάζουν. Στιγμιαίες συναντήσεις που έρχονται και ξανάρχονται και άλλες που χάνονται για πάντα στο σκοτάδι αφήνοντας τους και πάλι μόνους, αντιμέτωπους με τα πάθη τους, τις επιθυμίες τους και τους φόβους τους. Μοναδικός αντίπαλος, μόνο ο εαυτός τους.

Στα «Τάματα» τα σώματα είναι οι αφηγητές, που μαζί με τη μουσική δονούνται δημιουργώντας έναν έντονα κινησιολογικό κόσμο γεμάτο συναίσθημα, τρυφερότητα και άλλες φορές με έντονη βία και οργή.

Σε μια εποχή όπου οι σύγχρονες φόρμες και τάσεις επιβάλλουν την ελάχιστη κίνηση, περισσότερη αποστασιοποίηση και γενικότερα λιγότερο χορό αισθάνθηκα την ανάγκη να επιστρέψω σε κάποια πρωτογενή υλικά, σε κινησιολογικά μοτίβα που αγάπησα και τα οποία μελέτησα για χρόνια θέλοντας να τα ανακαλύψω ξανά, να τα ανακατασκευάσω με νέα σώματα, σε ένα καινούργιο σήμερα.

Μέσα σε όλη αυτή τη καινούργια συνθήκη της πανδημίας που βιώνουμε η παρουσίαση του έργου στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας και γενικότερα της πραγματοποίησης όλου του φεστιβάλ μου δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση νίκης και ελπίδας. Η Λίντα Καπετανέα κατάφερε να βρει το τρόπο διαφυλάξει την ασφάλεια του Φεστιβάλ αλλά και όλων των συντελεστών του επαναφέροντας έτσι τη πίστη ότι με σωστό προγραμματισμό και προσοχή θα επιστρέψει σύντομα ο χορός πίσω στο θέατρο.

Info:
«Τάματα»

Ημερομηνία και ώρα:  Τετάρτη 26 Αυγούστου, 22:00
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Προπώληση: viva.gr | 10,00€ – 12,00€


Διαβάστε επίσης:

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: 21 παραγωγές με βασικό άξονα τη Φύση και την Ανάγκη