Στην έκθεση “Cere Anatomiche” – 24 Μαρτίου με 17 Ιουλίου – των Fondazione Prada και David Cronenberg παρουσιάζονται 13 κέρινα μοντέλα του 18ου αιώνα από τη συλλογή του φλωρεντινού μουσείου La Specola, ενός από τα παλαιότερα επιστημονικά μουσεία της Ευρώπης, τα οποία δημιουργήθηκαν ως διδακτικά εργαλεία για την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος από όσους δεν είχαν πρόσβαση στις σπάνιες ανατομίες πτωμάτων σε πανεπιστήμια.

«Στην προσπάθειά τους όμως να δημιουργήσουν ορισμένες μερικώς ανατεμνημένες φιγούρες των οποίων η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου δεν εκφράζουν πόνο ή αγωνία, δεν υπονοούν ότι υπόκειντο σε βασανιστήρια ή τιμωρία ή ακόμα και εγχείρηση, έτυχε να δημιουργήσουν ζωντανούς χαρακτήρες που μοιάζουν να είναι σε παροξυσμό έκστασης. Αυτή η εντυπωσιακή επιλογή από πλευράς των γλυπτών ήταν που αιχμαλώτισε τη φαντασία μου: κι αν ήταν η ίδια η ανατομία που προκάλεσε αυτή την έκσταση, αυτή τη σχεδόν θρησκευτική μέθη;» είπε ο Cronenberg.

Μαζί με την έκθεση θα προβάλλεται και μια μικρού μήκους ταινία την οποία γύρισε ο σκηνοθέτης στο La Specola και στην οποία χρησιμοποιεί ψηφιακό μοντάζ για να παρουσιάσει μια διαφορετική αφήγηση για τα γυναικεία σώματα που προορίζοντο για ακαδημαϊκή έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Collezione cere anatomiche, Sala XXIX, teca n. 746 Museo “La Specola”, Museo di Storia Naturale dell’Università di Firenze SMA, Sistema Museale dell’ Università degli Studi di Firenze © ph. Aurelio Amendola