Η φιλοσοφία της Blender βασίζεται στην παραδοχή ότι η τέχνη βρίσκεται κρυμμένη σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δημιουργίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φάρο συναντησης νέων ιδεών και πρωτοποριακών εικόνων. Γιορτάζουμε τα 5 χρόνια Blender, τιμάμε τους καλλιτέχνες μας, ανοίγουμε διάλογο με τη νέα γενιά, ενημερώνουμε το κοινό για τη σύγχρονη τέχνη και δημιουργία, και σκοπό έχουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πεδίο ανταλλαγής ιδεών και εικόνων.

Παίρνοντας μια όμορφη εικόνα λοιπόν απο το ποίημα του Μανώλη Αναστασάκου  “Ελευθερία” παραθέτουμε: “Σε περίοδο που τα θαύματα θεωρούνται φαντασιώσεις, είναι θαύμα να παίρνεις κουράγιο απο την ακίνητη εικόνα”.

Όλα είναι θέμα εικόνων λοιπόν, εξού και ο τίτλος αυτής της έκθεσης Flashback.  Θα ταξιδέψουμε στις ξεχωριστές εικόνες του κάθε καλλιτέχνη. Απο την ιδιαίτερη γλώσσα – «ιερογλυφικά» του Δημήτρη Ντόκου θα περάσουμε στις δυνατές και συνάμα αρμονικές εικόνες κολάζ του Κωνσταντίνου Πάτσιου, οι οποίες συνιστούν μια αφήγηση. Τα αφαιρετικά τοπία του Αλέξη Αυλάμη θα συναντήσουν τα κεντήματα σε καμβά του Κωνσταντίνου Μπερδέκλη, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Δημήτρη Δάλλα και την ιδιαίτερη τεχνική της φωτοχημικής ζωγραφικής του Δημήτρη Μεράντζα που εστιάζει σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι με το χρώμα.

Ο Μανώλης Αναστασάκος παρουσιάζει ένα καινούριο έργο από τη σειρά Personhood στην οποία φαίνεται να τον απασχολεί η κοινωνική δομή μέσα απο ένα ζωγραφικό οπτικό κολάζ. Οι εικόνες αυτές έρχονται σε μια αντίφαση με το έργο του Johnston Foster που με ένα γκροτέσκο τρόπο επαναπροσδιορίζει τον μύθο του Κέρβερου. O Bleeps θα μας εντάξει σε ένα άλλο κόσμο, αυτόν του πολιτικού ακτιβισμού και θα έρθει σε διάλογο με το έργο του Mr Savethewall, του ιδιαίτερου αυτού street artist που δημιουργεί έργα με προκλητικά μηνύματα που σχολιάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Αντώνης Τσακίρης μας παραθέτει σουρεαλιστικές και συνάμα συμβολικές εικόνες που συνομιλούν με τις προκλητικές αλλά και ταυτόχρονα τεχνικά άψογες μορφές του Ταξιάρχη Μερμίρη. Oι εικόνες του Kron συνιστούν ένα πυρήνα εμπνευσμένο από την ποπ κουλτούρα και το animation. Το έργο του Διονύσιου Φραγκιά, θεματικά, αντιπαραθέτει στοιχεία του παρελθόντος και του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας πολύ σύγχρονα μέσα, και εξετάζει κατά πόσο το ένα συνδέεται με το άλλο. O Φίλιππος Τσιάρας, με το δικό του κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, επιστρέφει στις ελληνικές ρίζες του παρουσιάζοντας μια δική του προσέγγιση του εθνικού μας συμβόλου, του Μίκη Θεοδωράκη. Το σύνολο των «εικόνων» ολοκληρώνεται με ένα ονειρεμένο φωτογραφικό έργο του Νίκου Νικολάου από την καινούρια του σειρά “Cenotes” που δημιουργήθηκαν στο Tulum, Μεξικό.

Antonis Tsakiris, The Drone Catcher, (2015), 43×29,5cm, Ink on paper

Στην έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες:

Μανώλης Αναστασάκος, Αλέξης Αυλάμης, Κωνσταντίνος Μπερδέκλης, Bleeps, Δημητρης Δάλλας, Δημήτρης Ντόκος,  Johnston Foster, Διονύσιος Φραγκιάς, Kron, Δημήτρης Μεράντζας, Νίκος Νικολάου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Mr. Savethewall, Ταξιάρχης Μερμίρης,  Αντώνης Τσακίρης και Philip Tsiaras


Φωτογραφία θέματος: Manolis Anastasakos: from the series Personhood The presence of the absence love, 200x150cm, Acrylic and oil on Canvas