Το Flamenco Alchemy, σε σύνθεση Χρίστου Τζιφάκι, χορογραφία των Oscar de los Reyes, Ελένης Γιαννοπούλου και ενορχήστρωση του Μιχάλη Τραυλού, θα παρουσιαστεί σε δυο βραδιές, σε Κηποθέατρο Παπάγου και Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στις 18-19 Ιουλίου 2013 αντίστοιχα.

Συμπράττουν:

Χρίστος Τζιφάκις flamenco jazz trio (κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, κρουστά)

Ορχήστρα Εγχόρδων «INTRARTI»

Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας

Με τον ίδιο τρόπο που οι αλχημιστές του Μεσαίωνα αναμείγνυαν πρώτες ύλες για να φτιάξουν χρυσό ή ασήμι, αλλά και να βρουν το ελιξήριο της ζωής, ο συνθέτης Χρήστος Τζιφάκης αναμειγνύει διαφορετικά είδη μουσικής, με σκοπό τη δημιουργία νέων πρωτότυπων  μορφών έκφρασης. Κάπως έτσι, προέκυψε η “Αλχημεία φλαμένκο”, έχοντας ως πρώτες ύλες τις βασικές φόρμες του φλαμένκο, τα ηχοχρώματα της τζαζ και τον ζεστό ήχο μιας ορχήστρας εγχόρδων. Το αποτέλεσμα, ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον κονσέρτο για κιθάρα φλαμένκο και Ορχήστρα, που μέσα από αντικρουόμενα συναισθήματα, παρασύρει το κοινό σε ένα περιπετειώδες και γοητευτικό μουσικό ταξίδι…

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Σεβιλλιάνος χορευτής Oscar de los Reyes έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο για τη δύναμη και την ταχύτητα στα πόδια. Του έχει απονεμηθεί το πρώτο βραβείο καλύτερου χορευτή Flamenco por Alegria (Concurso Nacional la Perla de Cadiz 2008). Συμμετείχε ως πρώτος χορευτής στη γνωστή παραγωγή “Bailaor” του Antonio Canales που έχει ανέβει στα μεγαλύτερα θέατρα της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, αλλά και στις παραστάσεις ”Flamenco Viene del Sur”, “Casa de Bernarda Alba”, “Acuerda y Tacon” κ.ά. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται με τη μεγάλη χορεύτρια Manuela Carrasco και είναι μόνιμος συνεργάτης του Museo del Baile Flamenco της Cristina Hoyos.

Η Ελληνίδα χορεύτρια Ελένη Γιαννοπούλου ξεχώρισε για την ερμηνεία της στο φεστιβάλ Flamenco “Diade Andalucia”, στη Σεβίλλη και της ανατέθηκε στη συνέχεια από τον οργανισμό Lunta de Andalucia να εκπροσωπήσει το Flamenco σε χώρες της Ευρώπης για προώθηση της Ισπανικής κουλτούρας και του τουρισμού. Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος και παραγωγός με την Εθνική Λυρική Σκηνή στις παραστάσεις “ El P.D.A.” και “Cuerda Viajera” και έχει ανεβάσει πολλές παραστάσεις σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Ο Χρίστος Τζιφάκις στην μέχρι τώρα πορεία του έχει περάσει από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους αναζητώντας το προσωπικό του ύφος με άξονα πάντα την κιθάρα. Έχει αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας του Maastricht και ταξίδεψε στη συνέχεια με υποτροφία της Ακαδημίας στην Ισπανία όπου μελέτησε τη τέχνη του Flamenco. Ως σολίστ κιθάρας έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού κι έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και Ορχήστρες, όπως με τον Κουβανό συνθέτη και μαέστρο Leo Brouwer. Θέλοντας να ενώσει τους δυο κόσμους της κλασικής κιθάρας και της Flamenco, συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Τραυλό, ο οποίος και του αφιέρωσε το κοντσέρτο του για κιθάρα και ορχήστρα “Duo Concerti”, έργο το οποίο ερμήνευσε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε πρώτη εκτέλεση και ηχογράφησε αργότερα με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας. Το 2000 ίδρυσε το συγκρότημα Flamenco Aire, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους μουσικούς και χορευτές από διαφορετικούς χώρους, με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα για σόλο κιθάρα, διασκευές κι ενορχηστρώσεις για flamenco-jazz group.

Η Ορχήστρα Εγχόρδων INTRARTI δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος επιχορηγούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδρυτής και διευθυντής της είναι ο Νικόλαος Χαλιάσας. Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας κινείται σε όλο το φάσμα της κλασικής μουσικής, από την προκλασική περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η Ορχήστρα έχει δώσει δεκάδες συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με ιδιαίτερη επιτυχία, αποσπώντας ιδιαίτερα σχόλια και κριτικές, έχοντας συμπράξει, μεταξύ άλλων, με σολίστ όπως o Τάτσης Αποστολίδης, ο Γιώργος Δεμερτζής, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Γιώργος Πέτρου, ο Δημήτρης Γούζιος, ο Σέρτζιου Ναστάσα, η Τζένη Δριβάλα, η Μαίρη Έλεν Νέζη, και με Χορωδίες όπως του Shorter College (Atlanta, USA), Ροζάρτε, ενώ έχει συνεργαστεί με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα και Γεράσιμο Σκιαδαρέση, και με τον Ισπανό χορευτή φλαμένκο Χοακίμ Γκρίλο.