Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός γιορτάζει τα 150 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής του δράσης, με εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν την κληρονομιά του και σηματοδοτούν το μέλλον του. Τον Νοέμβριο 2015 οι πόρτες ανοίγουν με ένα μήνα εικαστικών, μουσικών, λογοτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Τετάρτη 4.11 | ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική χθες, σήμερα. Αύριο;
Ώρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη

Κορυφαίοι μουσικοί και μουσικολόγοι θα αναφερθούν και θα συζητήσουν με το κοινό τις πτυχές της Μουσικής από το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο.

Το πάνελ απαρτίζεται από το Διευθυντή ορχήστρας και βιολοντσελίστα Βύρων Φιδετζή, τους συνθέτες Σταμάτη Κραουνάκη και Νικόλαο Κυπουργό, τον ερευνητή και ερμηνευτή Αλέξανδρο Λαμπρίδη, το συνθέτη, πιανίστα και παραγωγό ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών Χρίστο Παπαγεωργίου και το Γενικό Διευθυντή GEA και συλλέκτη δίσκων Δημήτρη Γιαρμενίτη.

Συντονιστής: Χρίστος Παπαγεργίου

Πέμπτη 5.11 | ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο Τίτος Πατρίκιος και το έργο του
Ώρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη

Τον ποιητή θα παρουσιάσει η φιλόλογος και μελετήτρια του έργου του Ελένη Αντωνιάδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του Τίτου Πατρίκιου με τον κριτικό και ποιητή Δημήτρη Χουλιαράκη. Η βραδιά θα κλείσει με ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή.

Τρίτη 10.11 | ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Φως στη σκιά μιας εποχής
Ώρα έναρξης: 20.00 Είσοδος με πρόσκληση

Έκθεση της συλλογής του Παρνασσού με έργα ζωγραφικής και ιστορικά κειμήλια που θα εκτεθούν για πρώτη φορά, περνώντας από τη σκιά στο φως. Διάρκεια έκθεσης έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Τετάρτη 18.11 | ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η κακοποίηση των  παιδιών στην Ελλάδα
Ώρα έναρξης: 19.00 Είσοδος με πρόσκληση

Τιμώντας το μακροχρόνιο κοινωνικό έργο του Παρνασσού, συζήτηση για την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, με τους διακεκριμένους επιστήμονες Δρ Αλεξάνδρα Σολδάτου, Δρ Τίνια Απέργη, Δρ Ηλέκτρα Κουτσούκου.

Πρώτη πανελλαδική προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους “Between Black & White” του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου.

Πέμπτη 19.11 | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Αρχιτεκτονική και  Κοινωνία
Ώρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη


Οι καθηγητές Μάνος Μπίρης, Ελένη Φεσσά, Γιάννης Αίσωπος και η διακεκριμένη αρχιτέκτων τοπίου  Έλλη Παγκάλου σε μια δημιουργική αναζήτηση της διαδρομής της Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής στη νεότερη ιστορία μας, στο πλαίσιο της εξέλιξης της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Παρασκευή 20.11 | ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Κωστής Παλαμάς
Ώρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη

Ο καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας θα παρουσιάσει την πολισχεδή δράση του Κωστή Παλαμά ως μέλος του Παρνασσού (1884 Κ.Σ.). Η Δρ Δέσποινα Δούκα θα παρουσιάσει τις ανέκδοτες επιστολές του Κωστή Παλαμά προς τη Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις επιστολές του ποιητή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά.

Δευτέρα 23.11 | ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Ώρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη


Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ στις αρχές του 20ού αιώνα με αφορμή το “Σχέδιο Νόμου περί Αναγκαστικής Εκτελέσεως ψηφισθέν υπό του Νομικού και των Πολιτικών Επιστημών Τμήματος του Φ.Σ. Παρνασσός”.
Ομιλητής ο καθηγητής Νίκος Κων. Κλαμαρής.

Τρίτη 24.11 | ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ιστορικές και γελοιογραφικές καταγραφές της Ευρώπης πριν και μετά 
τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Παρουσίαση σε πάνελ για τη σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ενότητα της σατιρικής χαρτογραφίας από τους καθηγητές Ευάγγελο Λιβιεράτο, Κατερίνα Γαρδίκα, Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, Παναγιώτη Ν. Σουκάκο και την Antique Maps Researcher Ashley Bayton-Williams.
Συντονίζει ο Χρήστος Χωμενίδης.

Πέμπτη 26.11 | ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ελληνικός πολιτισμός
Ώρα έναρξης: 19.00 | Είσοδος ελεύθερη


Επιμέλεια και συντονισμός Παύλος Αποστολίδης. 
Προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Παρελθόν και μέλλον.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 6.11 | The Swing Era
Ώρα έναρξης: 20.30 Είσοδος με εισιτήριο


Η μοναδική στο είδος της Big Band του Δήμου Αθηναίων σε μια ξεχωριστή συναυλία μουσικής jazz. Οι μουσικοί της έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ και διακρίνονται για τη δεξιοτεχνία τους και την ευελιξία τους στην ερμηνεία των διαφορετικών ρευμάτων της jazz.

Ταξιδέψτε στο Chicago στην εποχή της ποτο-απαγόρευσης με ρυθμούς swing όπως παλιά!

Παρασκευή 13.11 | Εορταστική συναυλία
Ώρα έναρξης: 20.30 Είσοδος με εισιτήριο


Εορταστική συναυλία με τα έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που θα μας ταξιδέψει από την κεντρική Ευρώπη μέχρι τις κορυφές του Παρνασσού. Σολίστ οι Δημήτρης Σέμσης και Απόλλων Γραμματικόπουλος. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης.

Σάββατο 21.11  | Ο Μαρτίνος Τιρίμος τιμά την Τζίνα Μπαχάουερ
Ώρα έναρξης: 20.30 Είσοδος με εισιτήριο


Μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ, η οποία μάγεψε επανειλημμένα με την ερμηνεία της το κοινό του Παρνασσού. Ερμηνεύει ο διεθνούς φήμης πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος. Στον πρόλογο και στην παρουσίαση ο Χρίστος Παπαγεωργίου.

Παρασκευή 27.11
Από τη Μαρία Κάλλας στη Δήμητρα Θεοδοσίου:
Τέχνη και μύθος σε καιρούς κρίσης
Ώρα έναρξης: 20.30 Είσοδος με εισιτήριο

Ο Παρνασσός και η Δήμητρα Θεοδοσίου τιμούν την «απόλυτη πριμαντόνα» με μία ατομική εμφάνιση σε ρόλους που οι 2 διεθνείς Ελληνίδες ερμήνευσαν εμβληματικά επί σκηνής και όχι μόνο. Τη διάσημη υψίφωνο συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας. Την εκδήλωση προλογίζει και παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής και επί πολλά έτη συνεργάτης του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κυριάκος Λουκάκος.