Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας πραγματοποιεί ένα ξεχωριστό Masterclass και Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Μάρτιν φαν Χέις (Martin van Hees), έναν από τους κορυφαίους κιθαριστές της νέας γενιάς. Το Μasterclass θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 7 & Δευτέρα 8 Αυγούστου, ενώ το Ρεσιτάλ κιθάρας θα λάβει χώρα την Τρίτη 9 Αυγούστου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Ο Μάρτιν φαν Χέις θα μας ταξιδέψει σε ένα «μουσικό προσκύνημα» με αφετηρία την Ολλανδία και μέσω Βελγίου και Γαλλίας, με τελικό προορισμό την Ισπανία και το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει διασκευές ολλανδικών και βελγικών τραγουδιών, αλλά και γαλλικών chansons και ισπανικών κλασικών επιτυχιών στην κλασική κιθάρα, καθώς και δικές του συνθέσεις.

Μάρτιν φαν Χέις

Ο Μάρτιν φαν Χέις (Martin van Hees), εκπρόσωπος της νέας γενιάς κιθαριστών, είναι παράλληλα και αυτοδίδακτος συνθέτης και διασκευαστής μουσικής που διακρίνεται κυρίως για την εξαιρετική του μουσική έκφραση και ερμηνεία. Το 2014, και κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης του μεταπτυχιακού του από το Βασιλικό Ωδείο της Χάγης στην Ολλανδία (τάξη του Ζόραν Ντούκιτς), ο Μάρτιν έλαβε βραβείο με επαίνους για τη συμβολή του στη σύγχρονη μουσική. Την ίδια χρονιά περιόδευσε στην Ινδία, με το “Classical Guitar Project” παρουσιάζοντας έργα του Γ. Σ. Μπαχ , Φ. Τάρρεγα και Ε. Βίλα-Λόμπος σε ένα ευρύτερο κοινό και έδωσε σεμινάρια σε όλη τη χώρα. Το 2015, ο Μάρτιν φαν Χέις ηχογράφησε και δημοσίευσε το πρώτο του σόλο άλμπουμ “Cadence” με μουσική από Δυτικοευρωπαϊκούς και Νοτιοαμερικανούς συνθέτες. Το 2016, έκανε περιοδεία στην Ελλάδα με highlights τις εμφανίσεις του στα Φεστιβάλ Κλασσικής Κιθάρας της Πάτρας και του Ηρακλείου.

Ο Μάρτιν φαν Χέις συνεργάζεται με διάφορα σύνολα και ορχήστρες, όπως το σύνολο Asko Schonberg και De Ereprijs. Μαζί με τον Aktas Erdogan και τον Nello Biasini σχημάτισε το CCO3 group, με το οποίο έκανε περιοδεία στην Ινδία το 2017 με δικές τους συνθέσεις. Το 2018 συνεργάστηκε με Ολλανδούς συνθέτες, όπως ο θρυλικός Louis Andriessen, Jan- Peter De Graaf, Aart Strootman κ.α. Ο Μάρτιν έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας και έχει δώσει συναυλίες στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2018, ο Μάρτιν φαν Χέις είναι συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος «The Hague Guitar Society», το οποίο οργανώνει ενεργά συναυλίες, εργαστήρια και σεμινάρια στη Χάγη και τα περίχωρα. Είναι, επίσης, πολύ παθιασμένος δάσκαλος κιθάρας και μουσικοπαιδαγωγός, παραδίδοντας μαθήματα και σε δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του έργου «Hello Music» («Γεια σου μουσική»).

Η παρουσία του τιμά το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.

Πρόγραμμα Ρεσιτάλ

Ολλανδία
“Parels van Oranje” – “Τα διαμάντια της Ολλανδίας”
’t Hoogelaand, Ede Staal
Aan de Amsterdamse Grachten, Pieter Goemans
Zeg ’t maar, Tante Leen
Diep in mijn hart, Tante Leen
Omarm, Bløf
Duifies, Harry Bannink
Sammy, Ramses Shaffy

Βέλγιο
La Chanson des Vieux Amants, Jacques Brel

Γαλλία
l’Hymne a l’Amour, Edith Piaf

Ισπανία
Capricho Arabe, Francisco Tarrega
Asturias, Isaac Albeniz
Ikariotikoyunbabarrange, Martin van Hees