Εκτός από τη νέα δουλειά του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι, «We are leaving», που περιμένουμε να δούμε αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Βαρσοβία (8 – 10/7, Πειραιώς 260), το Φεστιβάλ φιλοξενεί το επόμενο διάστημα τέσσερις ακόμη διεθνείς θεατρικές παραγωγές που εγείρουν προσδοκίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ παρουσιάζονται εξ’ ολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο Κορνέλ Μουντρούτσο προβάλλει μια «Απομίμηση ζωής» μέσα από έναν πρωτοποριακό κινηματογραφικό κώδικα, οι Mapa Teatro φέρνουν στη σκηνή τα “φαντάσματα” της Κολομβιανής Επανάστασης, ενώ ο Jaha Koo συνομιλεί με… τρεις ηλεκτρικούς βραστήρες ρυζιού για την κρίση στη σύγχρονη Κορέα.

Παραστάσεις που προκαλούν τα όρια του λόγου και της σκηνικής πράξης, στρέφουν το βλέμμα σε κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ θέτουν υπό αμφισβήτηση το ρόλο της τέχνης και των καλλιτεχνών σε καιρούς αστάθειας και αναταραχής.

Αν αναζητάτε μια διαφορετική θεατρική (και όχι μόνο) εμπειρία, μην χάσετε τα παρακάτω.


Τσέχοφ χωρίς λόγια!

Οι τρεις αδελφές, του Τσέχοφ – Τιμοφέι Κουλιάμπιν
15 – 16 Ιουνίου, στις 21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ
Διάρκεια: 255 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 25€
Στη ρωσική νοηματική, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Info: greekfestival.gr

O Τιμοφέι Κουλιάμπιν είναι ένας από τους πιο φερέλπιδες σκηνοθέτες της νέας γενιάς του ρωσικού θεάτρου. Εκπαιδευμένος στην διάσημη Ακαδημία Θεάτρου GITIS, ο 32χρονος δημιουργός έχει ήδη στο ενεργητικό του πάνω από δεκαπέντε θεατρικές παραγωγές και τέσσερις όπερες, ενώ από το 2015 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου “Red Torch”. Το όνομά του, όμως, έγινε ευρύτερα γνωστό όχι τόσο για τις καλλιτεχνικές του επιτυχίες αλλά περισσότερο μέσα από το σκάνδαλο που προκάλεσε η αμφιλεγόμενη σκηνοθετική ματιά του πάνω στην όπερα του Βάγκνερ, Τανχόυζερ.

Φέτος, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά δουλειά του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, τις Τρεις Αδερφές, ένα από τα πιο διάσημα και πολυπαιγμένα έργα της κλασικής δραματουργίας. Θα λέγαμε ότι, σχεδόν τα πάντα έχουν ειπωθεί για το αριστούργημα του Τσέχοφ το οποίο έχει αποδοθεί σκηνικά με άπειρους τρόπους. Ωστόσο, ο Τιμοφέι μας δίνει την δυνατότητα να “ακούσουμε” το έργο όπως ποτέ άλλοτε, καθώς ο λόγος αφαιρείται από τους χαρακτήρες!

Στη δική του πρωτότυπη εκδοχή, που διαρκεί τέσσερις ώρες και 15 λεπτά, ο θίασος (εκτός από τον ηθοποιό που υποδύεται τον Ferapont) επικοινωνεί μέσω της νοηματικής γλώσσας. Ο τσεχοφικός λόγος αποδίδεται με χειρονομίες σε μια σύγχρονη παράσταση, πλούσια από ήχους, στην οποία μιλάνε μόνο τα σώματα αλλά συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ηθοποιοί της παράστασης που εκπαιδεύτηκαν πάνω από ενάμισι χρόνο ώστε να υιοθετήσουν τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των κωφών, τιμήθηκαν για την ερμηνεία τους ως σύνολο στα σημαντικά θεατρικά βραβεία της Ρωσίας «Χρυσή Μάσκα».

Μια υπερρεαλιστκή κατάδυση στο περιθώριο της κοινωνίας

Απομίμηση ζωής – Κορνέλ Μουντρούτσο
20-22 Ιουνίου 2018, στις 21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 25€
Info: greekfestival.gr

Απομίμηση ζωής – Κορνέλ Μουντρούτσο ©Rév Marcell/Proton Theatre

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούτσο, γνωστός για το θεατρικό αλλά κυρίως για το κινηματογραφικό του έργο και την βραβευμένη στο Φεστιβάλ των Καννών ταινία του «Λευκός θεός», έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, τρία χρόνια μετά την παρουσία του στο φεστιβάλ Transitions της Στέγης με το FrankensteinProject.

Μπορούμε να ορίσουμε τη μοίρα μας ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη; Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο Μουντρούτσο μέσα από τη νέα του παράσταση, Απομίμηση ζωής, η οποία κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ θεάτρου και ντοκιμαντέρ, ρεαλισμού και αλληγορίας. Εμπνευσμένο από ένα έγκλημα που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη, το «υπερρεαλιστικό αριστούργημα» του Μουντρούτσο, όπως χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο, μελετά την προέλευση της βίας, το μίσος, τις κοινωνικές αντιφάσεις αλλά και ζητήματα ταυτότητας.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ερειπωμένο διαμέρισμα, σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή της Βουδαπέστης που κατοικούν Ρομά. Οι ήρωες, που είναι αποκλεισμένοι από τις τρέχουσες κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις, ζουν μια «απομίμηση ζωής», όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του έργου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Proton Theatre και εκπρόσωπος του σύγχρονου πολιτικού θεάτρου της Ουγγαρίας, βάζει ξανά στο μικροσκόπιο τους περιθωριοποιημένους και καταπιεσμένους της χώρας του, προκειμένου να μιλήσει πέρα από τα σύνορα αυτής, αναδεικνύοντας τις σκοτεινές όψεις όλης της ανθρωπότητας.

Ένας διάλογος με… τρεις ηλεκτρικούς βραστήρες ρυζιού

Cuckoo – Jaha Koo
22-24 Ιουνίου 2018, στις 21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 25€
Info: greekfestival.gr

Πριν από είκοσι χρόνια, η Νότια Κορέα βίωσε μια τεράστια οικονομική κρίση, ανάλογη με αυτήν που πλήττει την Ευρώπη σήμερα. Η κρίση στην Κορέα, είχε τεράστιο αντίκτυπο στη νέα γενιά στην οποία ανήκει ο 33χρονος σκηνοθέτης και συνθέτης Γιάχα Κου. Στη νέα του παράσταση-διάλεξη, ο καλλιτέχνης συνομιλεί με… τρεις νοήμονες, ομιλούσες μηχανές μαγειρέματος ρυζιού (της διάσημης κορεάτικης μάρκας «Cuckoo») για την έντονη αίσθηση απομόνωσης που βιώνει εκείνος και οι νεαροί συμπατριώτες του σε μία υπερανταγωνιστική κοινωνία με υψηλό ποσοστό ανεργίας και μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών.

Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης που ενσωματώνει στις δουλειές του στοιχεία από διαφορετικά είδη τέχνης (πολυμέσα, εγκατάσταση, μουσική, κείμενο), μέσα από μια διασκεδαστική σύγκρουση με την σύγχρονη τεχνολογία, επιχειρεί ένα ταξίδι στα τελευταία είκοσι χρόνια της ιστορίας της Νότιας Κορέας. Στους γλυκόπικρους διαλόγους, οι προσωπικές εμπειρίες συνδυάζονται με πολιτικά γεγονότα, ενώ τίθενται προβληματισμοί για την ευτυχία, τις οικονομικές κρίσεις, την μοναξιά και τον θάνατο. To Cuckoo, είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Γιάχα Κου «Hamatria», η οποία επικεντρώνεται στο πώς το παρελθόν επηρεάζει τραγικά τις ζωές μας σήμερα.

Τα φαντάσματα της κολομβιανής επανάστασης στη σκηνή

Ο αποχαιρετισμός – Mapa Teatro
5-7 Ιουλίου 2018, στις 21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ 
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 25€
Info: greekfestival.gr

“Ο αποχαιρετισμός” – Mapa Teatro, © Camille Barnaud

Στα τέλη του 2016 η κυβέρνηση της Κολομβίας υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της επαναστατικής οργάνωσης FARC, βάζοντας τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια και προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες. Η ομάδα Mapa Teatro, την οποία διευθύνουν η Heidi Abderhalden και αδελφός της Rolf, φέρνει στη σκηνή τα απομεινάρια αυτής της ένοπλης σύγκρουσης και παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για το τέλος της ουτοπίας, σε μια παράσταση-αποχαιρετισμό στο παλαιότερο επαναστατικό όνειρο της Λατινικής Αμερικής.

Τεράστιες μαριονέτες κομμουνιστών ηγετών περιφέρονται στην καρδιά ενός τροπικού δάσους στην Κολομβία, όπου βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ανταρτών το οποίο έχει μετατραπεί σε ζωντανό εθνογραφικό μουσείο. Τα εμβλήματα και οι πρακτικές της Κολομβιανής επανάστασης που απέτυχε, εκτίθενται στο κοινό σε ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει θέατρο, εγκατάσταση, οπτικοακουστικά υλικά και γραπτές μαρτυρίες.

Οι Mapa Teatro, μαθητές της σχολής του Jacques Lecoq και καλλιτέχνες με εθνογραφικές ανησυχίες, ιδρύθηκαν στο Παρίσι το 1985 και μέχρι σήμερα, συνεχίζουν την διεπιστημονική τους έρευνα μέσα από site-specific δημιουργίες και εγκαταστάσεις. Ο αποχαιρετισμός, αποτελεί μέρος “ενός εργαστηρίου κοινωνικής φαντασίας”, όπως το περιγράφουν, και είναι το τελευταίο έργο της τετραλογίας τους Ανατομία της βίας στην Κολομβία, στην οποία εξετάζουν τις κύριες πτυχές της βίας στη συγκεκριμένη χώρα.


* Όλες οι παραστάσεις έχουν ελληνικούς υπέρτιτλους.


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα