Στις 19, 20 και 21 Ιουνίου ο Βίκος Ναχμίας παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση Τα λόγια της Κασσάνδρας, ένα απόσπασμα

από τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Ο αρχετυπικός διάλογος μεταξύ της Κασσάνδρας και του Χορού στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου είναι το υλικό πάνω στο οποίο ο σκηνοθέτης χτίζει την παραστάση.

Αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης της αρχαίας τραγωδίας, ερμηνεύει το απόσπασμα αυτό σαν ένα εσωτερικό διάλογο μεταξύ της φωνής της σύνεσης και της φωνής του καθαρού πνεύματος. Αν και μικρός σε έκταση ο διάλογος αυτός έχει να διηγηθεί πολλά. Η Κασσάνδρα, ένα πρόσωπο-λάφυρο πολέμου, βασανίζεται από τη μαντική της ικανότητα καθώς προφητεύει τη δυστυχία του οίκου των Ατρείδων και τον θάνατο του Αγαμέμνονα αλλά και τον δικό της.

Στο έργο, μεταφρασμένο ειδικά για την παράσταση, έχουν ενσωματωθεί συνεντεύξεις από ανθρώπους σε αντίστοιχες μοιραίες στιγμές, προσωπικά βιώματα, ποιητικά κομμάτια και τραγούδια, που τονίζουν το πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι το έργο ακόμα και σήμερα.

Η αστική μη κερδοσκοπική θεατρική εταιρία «Φιλιατρό» ιδρύθηκε το 1999, από τον Βίκο Ναχμία και την Όλια Λαζαρίδου. Η ομάδα, εκτός από τις θεατρικές της παραγωγές, δραστηριοποιείται και στη διοργάνωση σεμιναρίων με ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Μέχρι τώρα έχει ανεβάσει τις παραστάσεις, όλες σε σκηνοθεσία Βίκου Ναχμία, Tο Φιλιατρό του Πηγαδιού του Ζεάμι, Νύχτα Αναχώρησης, Πουθενά, Πουθενά, Πουθενά, 3 Μονόπρακτα του Κοκτώ, τη Θαλασσινή Ωδή του Πεσσόα, τις Στροφοδίνες και Ρουμί και το ποιητικό δρώμενο Σύσσημον.

Ο Βίκος Ναχμίας έχει σπουδάσει ψυχολογία στην Αγγλία, την Αμερική και την Ελβετία και δραστηριοποιείται, εδώ και μία εικοσαετία, στην ατομική και ομαδική συμβουλευτική ψυχοθεραπεία. Επίσης, έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία τάι τσι και διαλογισμού, στην Ελλάδα και την Αγγλία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια καλλιεργεί με μια ομάδα τον εκστατικό δερβίσικο στροβιλισμό, με μια ανοικτή παρουσίαση για το κοινό κάθε χρόνο. Στο θέατρο τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με πολλούς ηθοποιούς και συμπράξει με διάφορους σκηνοθέτες.

Το κοινό στην παράσταση θα είναι όρθιο και θα κινείται στους χώρους της Αποθήκης Η’, οδηγούμενο από τους ηθοποιούς της παράστασης.

Μετάφραση Ανθή Λεούση, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία Βίκος Ναχμίας
Σκηνικά – Κοστούμια  Άγγελος Παπαδημητρίου
Μουσική Γιώργης Σακελλαρίου
Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας

Ερμηνεύουν
Κασσάνδρα Όλια Λαζαρίδου
Χορός Βασίλης Καραμπούλας