Από τις 12 μέχρι τις 18 Ιουλίου το Φεστιβάλ Άνω Σύρου παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων με πολύ ενδιαφέρον!

Το πρόγραμμα από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου έως την Κυριακή 18 Ιουλίου έχει ως εξής:

Δευτέρα 12 Ιουλίου -Τρίτη 13 Ιουλίου
21:00 Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

Μεγάλες ανατροπές κάνουν οι νέοι μουσικοί παντρεύοντας εκ διαμέτρου αντίθετους ήχους, γράφοντας στίχους με δύναμη, διείσδυση στα λοιπά κεκτημένα ή και κατεστημένα, ειρωνευόμενοι τα «καθώς πρέπει», σαρκαζόμενοι τους εαυτούς τους, γνωρίζοντας ότι αυτό τσαλακώνει την εικόνα τους σε αυτούς που φοβούνται να δουν πιο πέρα από τη συνήθειά τους.
 
Ένας άλλος κόσμος θα φανεί από την σκηνή του σχολείου το διήμερο νεολαίας, δείχνοντας μας ότι η ποίηση υπάρχει σε όλες τις μουσικές. Το ωραίο αναδύεται από τους πιο προσωπικούς και  συνάμα πιο κοινωνικούς στίχους.

Και τα παραπάνω ισχύουν γιατί εδώ στη Σύρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, οι μουσικές παρέες και καλά περνούν και «ανοίγουν δρόμο» και σε κάθε περίπτωση γράφουν ιστορία.
 
Την Δευτέρα 12 Ιουλίου
 
• Marinella σε ρυθμούς rock: Γιώργος Περρής (lead vocals), Γιώργος Λουδάρος (guitar, bass, vocals), Μάκης Πρίντεζης (guitar, bass), Πέτρος Βαρθαλίτης (keyboards, bass, vocals), Κώστας Βόικος (drums), Γιώργος Πασσάς (tenor saxophone).
• Lerotika σε ρυθμούς swing: Λευτέρης Βαρθαλίτης (double bass), Αντώνης Αρφάνης (κιθάρα), Μανώλης Δασκαλάκης (κιθάρα), Ρεγγί α Σόφου (βιολί), Μαρία Κουσουλάκου (φωνή).
• Νέα Τάξη Πραγμάτων (ΝΤΠ) σε ρυθμούς hip-hop: Χρήστος Πανοηλίας & Ιωσήφ Πρίντεζης.
• Αυτοσχεδιασμοί από τους μουσικούς: Σοφοκλή Κοσκινά, Στέφανο Λαρεντζάκη, Γιάννη Λιανό, Θωμά Κόγια, Γιάννη Ανδρειωμένο, Γιώργο Ρούσσο, Πάνο Δραμυτινό, Έφη Πανοπούλου, Γιώργο Πασσά.
• Συμμετοχή της Χοροθεατρικής Ομάδας \”Ακροποδητί\” με κινησιολογικό αυτοσχεδιασμό από τις Νεφέλη Οικονόμου και Αντιγόνη Χούνδρη.

Είσοδος 5€ με ποτό
 
Την Τρίτη 13 Ιουλίου
 
Οι Salonumuz Klimalidir πειραματίζονται, διασκευάζουν προτείνουν νέους ήχους.
Το συγκρότημα αποτελούν οι: Μάνος Αλιγιζάκης (πιάνο/organ, κλαρίνο, ακορντεόν, φωνή), Γιώργος Μανουσέλης (ακουστική κιθάρα, μπάντζο, μπουζούκι, φωνές), Θεοδόσης Νικολετόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο, φωνές), Βαγγέλης Τόμπρος (ντραμς), Δημήτρης Μεντής (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Γιώργος Φασόλης (κρουστά)

Είσοδος 5€ με ποτό
 
Τετάρτη 14 Ιουλίου
20:00 Προαύλιο Αγ. Νικολάου

Ίχνη του Ανέμου…
 
Τρεις ποιητές που άφησαν τα ίχνη τους στο νησί «περνούν» μέσα από τα κείμενά τους για λίγη ώρα μαζί με τραγούδια για τη θάλασσα και τη μαγεία του ταξιδιού και του παραμυθιού.
 
Η Γεωργία Ματσούκα διαβάζει κείμενα του Ρεμπώ που μιλούν και για την Ελλάδα (ο Α. Ρεμπώ πέρασε από τη Σύρο).
 
Ο Θάνος Θραψιάδης που έπαιξε μικρός στο σπίτι του ποιητή Νίκολας Κάλλας στα Χρούσσα , στη Σύρο διαβάζει ποιήματα και ένα κείμενο του Οδυσσέα Ελύτη για τον ποιητή.
 
Ο Θέμης Ροδαμίτης διαβάζει ένα τρυφερό γράμμα του Νίκου Καββαδία προς το άλογό του.
 
Ο Γιώργος Μπάιλας παίζει και τραγουδά τραγούδια Νίκου Καββαδία, Μάνου Χατζιδάκι και δικά του.

Είσοδος Ελεύθερη

21:30 Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
Το χρονικό ενός έρωτα

Μια κοινή πολιτιστική ομπρέλα καλύπτει τα tangos τα fados και τα ρεμπέτικα που ανάμεσά τους αναπτύσσονται πτυχές ανθρωπολογικής συγγένειας.
 
Κοινός τους τόπος το λιμάνι της μετανάστευσης και των κοινωνικών ζυμώσεων στο πρώτο μισό του αιώνα. Κοινοί ήρωες ο μποέμικος τρόπος ζωής, η περιφρόνηση για το χρήμα, το τραγικό τέλος που τους βρίσκει στο περιθώριο της κοινωνίας.
 
Τρία διαφορετικά λιμάνια που εκφράζονται με το ίδιο πάθος και τον ίδιο νταλκά. Ο έρωτας, ο θάνατος, η φτώχεια, οι αγωνίες για τα διάφορα πάθη κυριαρχούν στιχουργικά και κοινωνικά.
 
Η περιφρονητική στάση τους απέναντι στην κάθε λογής εξουσία τους συντροφεύει και συνθέτει το χρονικό ενός έρωτα.
 
Ο Πορτογάλος Andre Maia τραγουδά tangos, fados (στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα, πρόκειται για πονεμένα τραγούδια που αφορούν χαμένους έρωτες, αποχωρισμό, νοσταλγία της πατρίδας).

Η Ειρήνη Δασκαλάκη τραγουδά tangos και ρεμπέτικα.
Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Αναστασία Γεωργάκη (Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών) που παίζει και ακορντεόν.
Συμμετέχουν: Αλέξανδος Καψοκαβάδης (κιθάρα, τζουράς, πολίτικο λαούτο), Δημήτρης Βαρελόπουλος (ακουστικό μπάσο, μπουζούκι, φωνή).
 
Τρεις διαφορετικές κουλτούρες επί σκηνής σε μια συγγενική συνύπαρξη ανάμεσα σε ποιήματα Καβάφη, Πεσσόα και Μπόρχες.
Μια μοναδική συναυλία «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη».

Είσοδος 10€  και 5€ 

Πέμπτη 15 Ιουλίου
21:30 Ταβέρνα «Λιλής»

Από τον Μάρκο έως τον Άσιμο

Με λίγη σκέψη μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα κοινά βιωματικά στοιχεία ανάμεσα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Νικόλα Άσιμο.
Ένα στοιχείο όμως τους δένει πολύ περισσότερο.
Είναι και οι δυο αγαπητοί στην νεολαία.
Ίσως γιατί οι νέοι έχουν περισσότερο ανάγκη σταθερές ανθρώπινες αναφορές.
Ίσως γιατί η αξιοπρέπεια είναι μοχλός υπέρβασης της συμβατικότητας με τα μικρά.
Ίσως γιατί μέσα στην καθημερινότητα βρίσκονται τα μεγάλα που δημιουργούν τα ωραία τραγούδια. 
Αυτά θα μας πουν με τον τρόπο τους ο Γιάννης Λιανός (μπουζούκι),  ο Αλφρέδος Δελιβέρτης (κιθάρα) και η Δέσποινα Μοσχοπούλου (τραγούδι).

Κυριακή 18 Ιουλίου
19:30 Πηγή Αγίου Αθανασίου

Στην Πηγή, στον Άγιο Θανάση
 
Σαν ονειροπόλοι γυρολόγοι της εποχής του 50…
σαν σε σχολική εκδρομή μέσα στα αρώματα της δεκαετίας του 60…
σαν ξένοιαστοι έφηβοι δραπέτες από τον χρόνο…
μπορούν να νιώσουν όσοι βρεθούν στο πλήρωμα αυτού του ταξιδιού.
 
Άστα τα μαλάκια σου και άσε τον παλιόκοσμο να λέει μαζί με Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Χατζιδάκη και άλλους που θα ακουστούν από το πιάνο του Κλέαρχου Καραγιαννίδη και το ακορντεόν του Νίκου Απέργη, αλλά και τις φωνές της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου, της Ρένας Βέργου, της Χρυσάνθης Ζαράρη και της Ειρήνης Σιγάλας.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αφηγήσεις της Νένας Μεντή που θα μας μεταφέρει στιγμές από την παλιά Σύρο που της διηγούνταν ο μπαμπάς της, ο γνωστός συνθέτης Σπήλιος Μεντής, που έζησε στο νησί.
 
Όπως κάθε φορά που διαβάζει κείμενά της η πιο χαρακτηριστική συγγραφική φωνή της Άνω Σύρου σπουδαία συγγραφέας Λουκρητία Δούναβη, έτσι και εδώ ο κόσμος κρέμεται από τα χείλη της.
 
Όλο λοιπόν το σκηνικό που στήνεται στην Πηγή αντλείται από την φιλοσοφία του Φεστιβάλ, που θέλει ένα ‘χαλαρό περιβάλλον’ που αφήνει ελεύθερους τους συμμετέχοντες να γευτούν την ποίηση, την μουσική, τον χορό, την δημιουργία και  να γίνουν μια μεγάλη παρέα καταργώντας τεχνητές διαφορές και περνώντας για λίγο στις πηγές της αληθινής ζωής.

Είσοδος Ελεύθερη