«Ζω από θαύμα και σήμερα μπορώ να σας πω την ιστορία μου» – Laura Roveri

Στα πλαίσια των πρόσφατων αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικών κακοποιήσεων και γυναικοκτονιών, που διαμόρφωσαν το κίνημα #metoo και στη χώρα μας, το CineDoc στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, προβάλει το FEMICIDIO, το νέο ντοκιμαντέρ της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου.

Τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα διαπράχθηκαν 19 γυναικοκτονίες και 105 στην Ιταλία. Σε πολλές χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η βία κατά των γυναικών αυξάνεται, πρόκειται για ένα φαινόμενο δίχως σύνορα. Οι φόνοι γίνονται συνήθως για τον ίδιο λόγο: Άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες όταν εκείνες θέλουν να χωρίσουν, καθώς εκείνοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες τούς ανήκουν.

Στο FEMICIDIO παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως το Νότο.

Η Laura Roveri, μια 28χρονη δασκάλα γιόγκα, δέχτηκε 15 μαχαιριές από τον πρώην φίλο της. Επέζησε της επίθεσης και έγινε σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες! Η Nunzia Maiorano και η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως επίσης και η Lorena Quaranta, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους βιώνουν τη σκληρή απώλεια των αγαπημένων τους και συντάσσονται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το λυπηρό αυτό φαινομένο.

Στο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Nίνα Μαρία Πασχαλίδου | Ελλάδα, Ιταλία | 62′ | 2022

Προβολές

Τετάρτη 13/4, 20:00 ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, Σίνα 31, ΑΘΗΝΑ.
Κυριακή 17/4 , ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΑΝΑΟΣ, Λεωφ. Κηφισίας 109, ΑΘΗΝΑ.
Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Κινηματογράφο Δαναό θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτρια Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και καλεσμένους.
Τετάρτη 20/04, 19:30 ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ, Αποθήκη 1, Ν.Βότση 3, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΣΑBΒΑΤΟ 07/05, ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ, Αργοναυτών 54, ΒΟΛΟΣ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: CINEDOC

Σε συνδιοργάνωση: Anemon Productions | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Δήμος Βόλου | Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου

Xορηγός Επικοινωνίας: Culture Now | Διοτίμα – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα

Οι προβολές του CineDoc γίνονται υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.