Οι Φανερωμένες είναι δύο διαφορετικά κείμενα σε μία ενιαία παράσταση, των Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία και Ρούλας Γεωργακοπούλου, Φανερωμένη, και παρουσιάζεται στο θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν απο 27 Ιανοαυρίου 2014.

Από τη Ζάκυνθο του 1821 μέχρι την επαρχία της Δικτατορίας και την Αθήνα του σήμερα,  ένα κορίτσι έπρεπε να αρνηθεί το σώμα του και να ζήσει ως  μία ασώματος κεφαλή ή μία “μέδουσα”. Είναι η δικιά τους ιστορία που θα προσπαθήσουμε να αφηγηθούμε.

 
Η Φανερωμένη είναι ένα κορίτσι, ούτε παιδί ούτε έφηβη, που ζει την ορμονική του έκρηξη στην καρδιά της χούντας των συνταγματαρχών.

Σ΄ αυτή τη «μη ηλικία» η παιδική παντοδυναμία υποχωρεί και η πρώιμη σεξουαλικότητα έρχεται σαν πρόχειρο διαγώνισμα για αδιάβαστους. Αυτοδίδακτη και μόνη μπροστά σ’ αυτά τα νέα δράματα, προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα με μοναδικό βοήθημα τα σχολικά της βιβλία και τη στρεβλή παιδεία της δικτατορίας.

Η Ελισάβετ Μαρτινέγκου είναι η ιδανική συνομιλήτριά της, η δική μας Σιμόν ντε Μποβουράρ, η Νόρα μας του ΄Ιψεν κι ας έζησε στη Ζάκυνθο ακούγοντας τον απόηχο της επανάστασης του 1821 “ξεχωρισμένη από την ανθρωπίνην εταιρίαν,
κατά το βάρβαρον και αφύσικον και απάνθρωπον ήθος της εποχής”.

Η Αυτοβιογραφία της θεραπεύει την νέα ελληνική γραμματεία από μια βασική της παράλειψη. Τη φωνή του κοριτσιού που ζει μέσα στο μυαλό του αφού απαγορεύεται να ζήσει μέσα στο σώμα του.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Ερμηνεία: Μαρία Ζορμπά

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γιαννακοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Κλειώ Γκιζελή (Αυτοβιογραφία), Ιουλία Βεντίκου (Φανερωμένη)
Κοστούμια – Μακιγιάζ: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Hair Styling: Σωτήρης Πατεράκης
Video – Σύνθεση: Κατερίνα Γιαννακοπούλου
Κοστούμι Ελισάβετ Μαρτινέγκου: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου

Κινησιολογικός Σχεδιασμός: Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Μαρία Ζορμπά
Σχεδιασμός αφίσσας  Γιάννης Καρλόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού:  Ανδρέας Ζούβελος
β΄ βοηθός: Δάφνη Τόλη

Επιμέλεια αποσπασμάτων «Αυτοβιογραφίας»: Μ. Ζορμπά, Κ. Ευαγγελάκου

Ευχαριστίες στους Τζένη Αργυρίου, Μιχάλη Τοπκαρά, Μάρθα Φριτζήλα, Γιώργο Φουκαράκη.