Ο Φαμπρίς Καρό ―δημοφιλής καλλιτέχνης στον Γαλλόφωνο κόσμο― θέλοντας να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη μοναξιά, δημιουργεί μια επιμελώς δομημένη πρωτοπρόσωπη αφήγηση, όπου το καυστικό χιούμορ και οι υπαρξιακές αναζητήσεις του ήρωα προκαλούν αβίαστο γέλιο σε κάθε αναγνώστη.

Το βιβλίο, μετά τη μεγάλη εμπορική επιτυχία που γνώρισε στη Γαλλία, μεταφέρθηκε το 2020 στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του Laurent Tirard, με τον ομώνυμο τίτλο.

Είναι η αρχή ενός οικογενειακού δείπνου κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αντριάν, σαραντάρης σε κατάθλιψη, περιμένει απελπισμένα μια απάντηση στο μήνυμα που μόλις έστειλε στην πρώην του. Η απάντηση όμως δεν έρχεται… Πώς να αντιδράσει; Αυτή η ερώτηση στριφογυρίζει εμμονικά στο μυαλό του Αντριάν. Να επιμείνει; Να περιμένει; Να ακολουθήσει μια αποστασιοποιημένη συμπεριφορά ή μήπως να ενδώσει στην παρόρμησή του με οποιοδήποτε κόστος;

Σαν να μην ήταν αρκετό, ο μέλλον γαμπρός του τον «παγιδεύει» με μια φράση που τον ρίχνει στον απόλυτο πανικό: «Ξέρεις, η αδελφή σου θα χαιρόταν πολύ αν έκανες μια πρόποση τη μέρα της τελετής».

Ανάμεσα στις πατάτες ογκρατέν και τα προσχέδια της πρόποσης, όλα το ένα πιο παράλογο απ’ το άλλο, διαγράφεται μια συγκινητική και απογοητευμένη συναισθηματική διαδρομή, εφάμιλλη των καλύτερων ρομαντικών κομεντί.

Φαμπρίς Καρό

Ο Φαμπρίς Καρό (Fabrice Caro) γεννήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας το 1973. Είναι γνωστός στη Γαλλία ως σκιτσογράφος με το όνομα Fabcaro. Έχει γράψει και σχεδιάσει περίπου τριάντα κόμικς, μεταξύ των οποίων το διάσημο στη Γαλλία Zaï zaï zaï zaï (6 Pieds Sous Terre, 2015).

Η Πρόποση (Ίκαρος, 2023) κυκλοφόρησε από τον Gallimard το 2018, ενθουσίασε αναγνώστες και κριτικούς και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2020 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του Laurent Tirard, με τον ομώνυμο τίτλο.

Από τον Gallimard κυκλοφορούν και τα μυθιστορήματά του: Figurec (2006), Broadway (2020) και Samouraï (2022). Ο Fabrice Caro είναι επίσης τραγουδοποιός και μουσικός.

Εξώφυλλο: Χρήστος Κούρτογλου