Ένα ζωηρό, εμψυχωτικό θέαμα που σταδιακά αποδομείται, το Signal to noise σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα της αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης: άτομα αποξενωμένα, παγιδευμένα στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σώματα ανθρώπινα που αναπαράγουν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις.

Ποια είναι η αληθινή ζωή και ποια η τεχνητή;

Μια ξέφρενη, παράφορη σύνθεση διαφορετικών στοιχείων –χορός, δοκιμές, διαπληκτισμοί, αλλαγές σκηνικών και αναπάντεχα δελτία καιρού. Φωνές τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύονται για να αποδώσουν το κείμενο παράγοντας αφύσικες συνομιλίες. Εσωτερικοί μονολόγοι, ημιτελείς αστεϊσμοί και άσχετες συνεντεύξεις, όλα ακούγονται σωστά, περίπου ανθρώπινα, περίπου αληθινά. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Οι έξι περφόρμερ των Forced Entertainment επιμένουν να παίζουν, δανείζοντας το σώμα τους στις ασώματες φωνές. Φορούν κοστούμια και περούκες, αποδιοργανώνουν και αναδιοργανώνουν διαρκώς τη σκηνή, σε όλο και πιο παράλογες διατάξεις, με απόλυτη σοβαρότητα. Όσο πιο παράλογα εξελίσσεται η διάταξη, τόσο πιο σοβαροί γίνονται εκείνοι.

Μια χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος, που απηχεί θλιβερά ερωτήματα: Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Σε ποιο βαθμό, άραγε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που είμαστε, παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη;

Ποιοι είναι οι Forced Entertainment

Οι Forced Entertainment είναι ένα πολυβραβευμένο, παγκοσμίου φήμης θεατρικό σύνολο έξι καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 1984 με έδρα το Σέφιλντ. Εδώ και σαράντα χρόνια έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια μοναδική συμμετοχική τεχνική περιοδεύοντας και παρουσιάζοντας τις πρωτοποριακές, προκλητικές παραστάσεις τους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο.

Το έργο τους εξερευνά και συχνά διαρρηγνύει τις συμβάσεις του είδους, της αφήγησης και του ίδιου του θεάτρου, αντλώντας επιρροές όχι μόνο από το δράμα, αλλά και από τον χορό, την περφόρμανς, τη μουσική κουλτούρα και τις δημοφιλείς φόρμες όπως το καμπαρέ και το stand-up.

Η ομάδα δοκιμάζεται σε διαφορετικά μεγέθη και επίπεδα, μεταβαίνοντας από οικεία έργα δύο ερμηνευτών που επικεντρώνονται στο κείμενο, σε θεαματικές παραγωγές με μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη σκηνή. Συναρπαστικοί, προκλητικοί και διασκεδαστικοί, οι Forced Entertainment προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία θεάτρου, προβληματίζοντας το κοινό και προτείνοντας μια σύγχρονη θεατρική γλώσσα.

Συντελεστές

 • Σύλληψη και επινόηση Forced Entertainment
 • Σκηνοθεσία Tim Etchells
 • Δραματουργία Tyrone Huggins
 • Σχεδιασμός φωτισμού Nigel Edwards
 • Σχεδιασμός ήχου Tim Etchells & John Avery
 • Σκηνικά Richard Lowdon
 • Οργάνωση παραγωγής Jim Harrison
 • Επινόηση – Ερμηνεία Robin Arthur, Seke Chimutengwende, Richard Lowdon, Claire Marshall, Cathy Naden, Terry O’Connor
 • Τεχνικός διευθυντής περιοδείας Alex Fernandes
 • Παραγωγή Forced Entertainment
 • Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Centre Pompidou (Γαλλία), Festival d’Automne à Paris, HAU Hebbel Am Ufer (Γερμανία), Holland Festival (Ολλανδία), Kunstler*innenhaus Mousonturm (Γερμανία), PACT Zollverein (Γερμανία), Theatre Garonne (Γαλλία)

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Η οπτική ταυτότητα και το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2024
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260