Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” έλαβαν το Διεθνές Βραβείο ISME – Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση για τη δημιουργία του project Ευτέρπη, για το οποίο απευθύνουν πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς μουσικής και συνθέτες που θέλουν να συμμετέχουν.

Τα Διεθνή Βραβεία ISME – Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση αφορούν στη βράβευση ενός ή δύο φορέων – ιδρυμάτων ή μουσικοπαιδαγωγών – με αναγνωρισμένη προσφορά στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα τους. Τα βραβεία έχει καθιερωθεί να δίνονται σε κάθε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση από το 2002 στη χώρα που φιλοξενεί το συνέδριο της ISME. Κατά τη διάρκεια του 30ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της ISME που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15-20 Ιουλίου 2012, το βραβείο ISME-Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση 2012 δόθηκε σε δύο φορείς: στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” (ΜΜΒ) για τη δημιουργία ενός κοινού project που αφορά τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

http://www.isme.org/awards/39-isme-gibson-international/155-isme-gibson-international-award-winners-2012

Μετά από στενή συνεργασία οι δύο φορείς κατέληξαν σε ένα κοινό project το οποίο εγκρίθηκε ένθερμα από το Προεδρείο της ISME και τον υπεύθυνο των βραβείων ISME-Gibson. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2013 έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων με ελληνικά τραγούδια για διδακτική χρήση σε σχολεία. Το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή της μουσικής βάσης δεδομένων με την ονομασία: Ευτέρπη: Ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο, και στα αγγλικά: “Euterpe: Greek Songs for Schools – Digital Music Anthology”. Το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη θα περιλαμβάνει κυρίως Ελληνικά τραγούδια κατάλληλα για χρήση στη διδασκαλία της μουσικής σε διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης. Το υλικό της βάσης δεδομένων αποτελείται από τραγούδια, εκπαιδευτικές σημειώσεις και διδακτικά σχόλια. Κάθε τραγούδι θα παρουσιάζεται σε μουσική σημειογραφία (musescore ή finale) και θα ακολουθείται από διδακτικές ιδέες, όπως βήματα διδασκαλίας, προτεινόμενες συνοδευτικές δραστηριότητες, τεχνικές ενορχήστρωσης, διαθεματικές συνδέσεις με διάφορους παιδαγωγικούς τομείς, κλπ. Θα περιλαμβάνονται επίσης κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως επίπεδο δυσκολίας, σύνδεση με διάφορες σχολικές γιορτές και εθνικές επετείους, πληροφορίες για το συνθέτη, το στιχουργό, την πρώτη παράσταση, την πρώτη έκδοση ή άλλες σχετικές πληροφορίες που ο εμπνευσμένος εκπαιδευτικός θα ήθελε να χρησιμοποιήσει.

Η βάση θα είναι ελεύθερης πρόσβασης για όλους. Στόχος του προγράμματος είναι το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και βοήθημα για κάθε εκπαιδευτικό μουσικής, μουσικό και εκπαιδευτικό γενικής παιδείας που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει παρτιτούρες ελληνικών κυρίως τραγουδιών στο μάθημά του, κάτι που είναι δύσκολο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Η βάση θα περιλαμβάνει υλικό από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες μουσικής:

α)  τραγούδια από ιστορικές πηγές και παλιές εκδόσεις βιβλίων μουσικής τύπου “μουσικά ανθολόγια” και συλλογές τραγουδιών για σχολική/εκπαιδευτική χρήση (από εκδόσεις του 19ου αιώνα μέχρι περίπου 1960), 

β) δημοτικά – παραδοσιακά τραγούδια: επιλογή από όλες τις κατηγορίες δημοτικών τραγουδιών,

γ) τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και μουσικοπαιδαγωγών για σχολική χρήση που επιθυμούν οι ίδιοι να διαθέσουν για τις ανάγκες της ψηφιακής βάσης.

Πρόσκληση συνεργασίας για εκπαιδευτικούς μουσικής και συνθέτες

Καλούνται τα μέλη της ΕΕΜΕ, καθώς και μουσικοί, εκπαιδευτικοί μουσικής και συνθέτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στο Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη, να επικοινωνήσουν με την ομάδα εργασίας με τους παρακάτω δύο τρόπους:

α) Για εκπαιδευτικούς μουσικής: Μπορείτε να στείλετε μία λίστα με έως δέκα τραγούδια που προτείνετε ως καταλληλότερα για διδασκαλία στη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία εργάζεστε και προτείνετε να συμπεριληφθούν στο Ψηφιακό Ανθολόγιο. Θα θέλαμε επίσης να μας δηλώσετε το βιβλίο απ’ όπου τις έχετε βρει, ή αν πρόκειται για δικές σας παρτιτούρες να δηλώσετε την πηγή τους. Αν θεωρείτε ότι δεν είναι γνωστό υλικό παρακαλούμε στείλτε τις παρτιτούρες σκαναρισμένες ή φωτογραφημένες. Επικοινωνία για τη λίστα του υλικού θα γίνεται με την κ. Χαρά Κατσώχη» <chakats@hotmail.com>

β) Για συνθέτες και εκπαιδευτικούς μουσικής: Αν θεωρείτε κάποιες δικές σας συνθέσεις κατάλληλες να συμπεριληφθούν στο Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη, μπορείτε να μας τις στείλετε σε πρόγραμμα finale ή musescore στην κ. Σοφία Αγγελίδου <saggelidou@gmail.com>. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση, υπογραφή και αποστολή φόρμας  με την οποία θα παραχωρούν ο συνθέτης και ο στιχουργός το δικαίωμα χρήσης του τραγουδιού. Για αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site της Μουσικής Βιβλιοθήκης:

http://www.mmb.org.gr/Page/Pagepreview.asp?Lang=1&PageID=6936

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στη βάση των τραγουδιών θα είναι ελεύθερη από το διαδίκτυο, τα τραγούδια τα οποία θα ενταχθούν σε αυτήν θα πρέπει να είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα  ή οι συνθέτες/στιχουργοί να έχουν παραχωρήσει την άδειά τους για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική χρήση. Η Ομάδα Εργασίας του Προγράμματος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει από τους δημιουργούς το δικαίωμα χρήσης των τραγουδιών.

Για την υλοποίηση του Προγράμματος θα εργαστεί μία μεγάλη ομάδα που αποτελείται από μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικολόγους, βιβλιοθηκονόμους, τεχνικούς, κλπ. Το υλικό που θα σταλεί, θα εγκριθεί από την Ομάδα Αξιολόγησης Υλικού της Βάσης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε τραγούδια τα οποία η ομάδα εργασίας θα θεωρήσει πλέον χρήσιμα και κατάλληλα, σύμφωνα με τα κριτήρια και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Επιστημονικά υπεύθυνες για το έργο είναι η Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και η Στεφανία Μεράκου, Μουσικολόγος, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”.