Στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2015 εορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με κεντρικό θέμα (για τη διετία 2015-2016) «Βία και Ανεκτικότητα». Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό του πανευρωπαϊκού θεσμού, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, 12:00-13:30, με τίτλο «Σκέφτομαι Ορθολογικά-Ενεργώ Δημοκρατικά: Η Επιστήμη και η Λογική στην υπηρεσία του Ανθρωπισμού», σε συνεργασία με την Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Δημιουργικής Έκφρασης Follow Your Tree και την Αέρινη Πόλη.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν τρία παράλληλα Παιδικά Εργαστήρια για μαθητές δημοτικού στις αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ταυτόχρονα, σειρά ενημερωτικών ομιλιών για τους γονείς στον εκθεσιακό χώρο του Κεντρικού κτιρίου του μουσείου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Απαιτείται κράτηση θέσης για τα Παιδικά Εργαστήρια.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, Κυριακή 27/9/2015, 12:00-13:30

Η φωνή των συναισθημάτων και των αναγκών μας – Αντώνης Μπέρτος, ψυχολόγος, ιδρυτής της Αέρινης Πόλης

Εργαστήρι επικοινωνίας για παιδιά και γονείς (προαιρετικά). Για παιδιά 5-7 ετών.

Γρίφοι και αλγόριθμοι καθημερινών προβλημάτων – Εκπαιδευτική ομάδα Μουσείου Ηρακλειδών.

Μαθηματικό εργαστήριο για την κατανόηση της έννοιας του αλγορίθμου ως ακολουθία βημάτων επίλυσης προβλημάτων. Για παιδιά 8-10 ετών.

Επιχειρηματολογώ, άρα υπάρχω! – Μέλη της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η λογική στην υπηρεσία της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Για παιδιά 10-12 ετών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, Κυριακή 27/9/2015, 12:00-13:30

12:00 Αναπτύσσοντας δεσμούς αλληλεγγύης και την αίσθηση του ανήκειν στο σχολείο: Ο ρόλος των δασκάλων και των γονέων − Ειρήνη Μπούκουρα, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκεια Ψυχικού).

12:30 Επιθετικό Παιδί VS Συνεργάσιμο Παιδί − Βένια Δεληκατερίνη, Σύμβουλος Aware Parenting, εμψυχώτρια Θεατρικής Έκφρασης, καθηγήτρια Αγγλικής στο Follow your Tree.

13:00 Σκέφτομαι Ορθολογικά – Ενεργώ Δημοκρατικά: η Επιστήμη και η Λογική στην υπηρεσία του Ανθρωπισμού – Άρης Μαυρομμάτης, ερευνητής της Διδακτικής των Μαθηματικών-Επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου Ηρακλειδών.