Ποιος είναι ο ρόλος του συντηρητή σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη; Ποιες είναι οι διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης των βιβλίων; Τι μπορούμε να μάθουμε από τη βιβλιοδεσία τους;

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, μία «βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών», αριθμεί περισσότερους από 450.000 τόμους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η συλλογή αρχετύπων, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει 115 βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα. Το παλαιό και σπάνιο υλικό της βιβλιοθήκης συμπληρώνουν τεκμήρια από τον 16ο ως τα τέλη του 19ου αιώνα, σημαντικά δείγματα της ευρωπαϊκής αλλά και ελληνικής έντυπης παραγωγής. Η συντήρηση αυτού του πολύτιμου υλικού πραγματοποιείται στο σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης βιβλίου και χαρτιού του Ιδρύματος.

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, διοργανώνουμε ξεναγήσεις στην έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας», η οποία περιλαμβάνει αρχέτυπα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στις ξεναγήσεις θα δοθεί έμφαση τόσο στην ιστορία των πρώτων αιώνων της τυπογραφίας, όσο και στη διαδικασία του στησίματος μιας έκθεσης από τη σκοπιά του συντηρητή.

Παράλληλα, θα γίνει επίδειξη συντηρημένων βιβλίων από τις συλλογές του Ιδρύματος σε συνεργασία με τη Φρόσω Γανιάρη της «Βιβλιοδεσίας Γανιάρη». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν είδη και τεχνικές βιβλιοδεσίας, να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης των βιβλίων, τους τρόπους αποθήκευσής τους, τον ρόλο του συντηρητή σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση σε τρεις (3) ομάδες των 10 ατόμων, επιλέγοντας την ώρα που επιθυμούν μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης: https://forms.gle/MzHSiKt15Y4wNXPz9

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.