Η Αθανασία Κανελλοπούλου χορογραφεί και σκηνοθετεί το Exodus, μια παράσταση για την προσπάθεια έξι ανθρώπων που αντιστέκονται ενάντια στην κατάσταση της διάλυσης και του χάους. Με πέντε παραστάσεις στο θέατρο «Ροές», το Exodus αποτελεί τη νέα καλλιτεχνική πρόταση της Αθανασίας Κανελλοπούλου, μιας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του σύγχρονου χορού.
Το χορογραφικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την έννοια της ταυτότητας, του κοινωνικού φύλου και των κοινωνικών- πολιτικών εξελίξεων που είναι εμφανείς στο πλαίσιο των σύγχρονων παραστατικών Τεχνών.
Το έργο Exodus έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την περίοδο 2018/19.
Λίγα λόγια για το έργο
Ξεκινώντας ως μια παράσταση – «απάντηση» στο βιβλίο του Laszlo Krasznahorkai “Η μελαγχολία της αντίστασης’’, όπου η ματαιότητα της επαναστατικής πράξης οδηγεί τους ήρωες στην τελική τους καταστροφή, το Exodus αναπτύσσεται μέσα από τη σύγκρουση και την αμφισβήτηση των κυρίαρχων ατομικών και κοινωνικών δομών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το έργο παρουσιάζεται μέσα από θραύσματα μικρών επαναστατικών πράξεων, όπου η ατομική και συλλογική ταυτότητα πρέπει πρώτα να αποδομηθούν για να βρουν την έξοδο προς τη λύτρωση και την ολοκλήρωση.
Το Exodus εξιστορεί αυτό το ταξίδι, όπου τα σώματα βρίσκονται σε μια βαθμιαία εξέγερση, και χτίζουν μέσα σε εναπομείναντα ερείπια, αναζητώντας το κύτταρο της Ιστορίας τους.
Είναι μια μικρή κοινωνία που αντιστέκεται στον παραλογισμό και πάλλεται με τις χορδές της αλλαγής, σε αναζήτηση μιας –έστω –προσωρινής, αλλά άμεσης στιγμής ηρεμίας. Πόσα σύνορα και γέφυρες πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στον τελικό προορισμό; Πόσα τείχη πρέπει να γκρεμίσουν και πόσους κύκλους πρέπει να δημιουργήσουν για να βρουν τη θαμμένη Ιστορία;
Σημείωμα Αθανασίας Κανελλοπούλου
Οποιαδήποτε μορφή αντίστασης περικλείει μέσα της κάτι ανολοκλήρωτο, μια αιωρούμενη αίσθηση του ανέφικτου, μια γλυκόπικρη μελαγχολία για κάτι που ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά αξίζει τον κόπο να βιωθεί. Με αφορμή το βιβλίο του László Krasznahorkai ‘’Η μελαγχολία της αντίστασης’’, ξεκίνησα μια προσωπική και εν συνεχεία, ομαδική χορογραφική έρευνα, πάνω στην έννοια της αντίστασης, μέσα από την προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να ισορροπήσει σε ένα άδηλο και εύθραυστο παρόν.
Το βιβλίο είναι ένας στοχασμός πάνω στην κοινωνική και ηθική αποσύνθεση, στη δυνατότητα αντίστασης του πνεύματος, αλλά και μια ποιητική αλληγορία για τη βία που εμφωλεύει μέσα μας, μια κραυγή αγωνίας για την πορεία του πολιτισμού μας.
Μέσα σ’ ένα διαρκώς μετακινούμενο γεωγραφικό πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις και οι μετ-εγκαταστάσεις των σωμάτων τίθενται υπό αμφισβήτηση. Έννοιες όπως ‘’εστία’’, ‘’ταυτότητα’’, ‘’σύνορα’’, αλλά και βεβαιότητες όπως ‘’το ανήκειν’’, διαταράσσονται και διαρρηγνύονται. Το σώμα, ως μέσο πολιτικό, αλλά και ως όχημα μιας συνεχώς αυξανόμενης συναισθηματικής φόρτισης, βιώνει μια τρομακτική ένταση, αβεβαιότητα και συρρίκνωση. Κύριο ερώτημα του έργου είναι, πώς οι άνθρωποι καταφέρνουν- ή όχι- να εξεγείρονται.
Πέρα όμως από όλα αυτά, είναι μια βαθύτερη ανάγκη να εξωτερικεύσω και να μοιραστώ την ανησυχία μου για έναν κόσμο που βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο, για έναν κόσμο που είναι εγκλωβισμένος, ‘’δίχως δυνατότητα εξόδου, ανάμεσα σ’ ένα ύπουλο μέλλον και ένα παρωχημένο παρελθόν’’.
Ίσως ο άνθρωπος πρέπει να υποστεί πολλούς μικρούς, διαδοχικούς θανάτους, να περιηγηθεί πέρα από τα σύνορα και τις διαχωριστικές γραμμές που ενυπάρχουν κυρίως μέσα του για να καταφέρει να βρει μια έξοδο, να αναζητήσει μια ουτοπία λυτρωτική, ένα ‘’αλλού’’, πραγματικότητες που συχνά αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν, δίχως όμως αυτές η ζωή φαντάζει άσκοπη.
Πόσα σύνορα και γέφυρες πρέπει να διασχίσουμε για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό; Πόσα τείχη πρέπει να γκρεμίσουμε και πόσους κύκλους πρέπει να δημιουργήσουμε για να βρούμε τη θαμμένη Ιστορία; Η μελαγχολία της αντίστασης είναι το τώρα, με όση σκληρότητα και ομορφιά αυτή μας διακρίνει.
Συντελεστές παράστασης
Σύλληψη, Χορογραφία, Σκηνοθεσία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Δραματουργός/ Βοηθός Χορογράφου: V. Samuel Guist
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Ερμηνευτές: (αλφαβητικά) Δανάη Δημητριάδη, Γιώργος Μιχελάκης, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη Γάβρη, Μαρία Παπαδοπούλου, Αλέξης Φουσέκης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Τζάνος Μάζης
Ενδυματολόγος: Βάγια Νικολακοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνα Γεωργίου, Γιώλικα Πουλοπούλου
Σχεδιασμός γραφικών, Φωτογραφίες, Αφίσα: Μελίνα Κούλια
Βίντεο, Τρέιλερ: Γιάννης Καρούνης
Παραγωγή: Athanasia Kanellopoulou Performing Arts
Ευχαριστούμε τον κινηματογράφο Δαναό για την υποστήριξη της παράστασης.
Λίγα λόγια για την Αθανασία Κανελλοπούλου
Η Αθανασία Κανελλοπούλου είναι ανεξάρτητη χορογράφος, παιδαγωγός και χορεύτρια. Έχει σπουδάσει με υποτροφία χορό στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό. Εζησε για 17 χρόνια στο εξωτερικό όπου συνεργάστηκε με πολλές ομάδες, όπως το Χοροθέατρο Wuppertal Pina Bausch (guestdancer), Les Ballets C de la B, Jasmin Vardimon Company, Cocoondance, Alexandra Waierstall κ.α. Από το 2008 έχει ξεκινήσει τη χορογραφική της έρευνα, και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.
Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από διάφορες ομάδες χορού σε Μάλτα, Αυστρία, Κάιρο, Ισλανδία, Παλαιστίνη, Νορβηγία κ.ά. ενώ παραδίδει σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας σε Ακαδημίες χορού ανά τον κόσμο. Από το 2017 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ το 2018 ίδρυσε την ομάδα Παραστατικών Τεχνών Athanasia Kanellopoulou Performing Arts, ως πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανταλλαγής