Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον επί σειρά ετών διευθυντή του Άγγελο Δεληβορριά, ο οποίος οραματίστηκε και υλοποίησε τη σημερινή δορυφορική του ανάπτυξη, αποφάσισε να οργανώνει, κάθε Μάρτιο, την «Ετήσια Ομιλία Άγγελου Δεληβορριά», με ομιλητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα από τα πολλά γνωστικά πεδία που ενδιέφεραν τον τιμώμενο. Οι διαλέξεις αυτές θα εκδίδονται αυτοτελώς.

Την εναρκτήρια ομιλία θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Την εφετινή ομιλία θα δώσει ο φίλος και συνάδελφος του Άγγελου Δεληβορριά, Eugenio La Rocca, τακτικό μέλος της Academia dei Lincei και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza». Με την ιδιότητα του Εφόρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πόλης της Ρώμης (1992-2008), ο Eugenio La Rocca συντόνισε την αναδιάρθρωση αρχαιολογικών μουσείων στη Ρώμη, είχε την ευθύνη πολυάριθμων αναστηλωτικών εργασιών και αρχαιολογικών ανασκαφών, και επιμελήθηκε αρχαιολογικές εκθέσεις με διεθνή ακτινοβολία. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο είναι θεμελιώδες για την αρχαιολογική επιστήμη και την ιστορία της τέχνης.

Η διάλεξη του καθηγητή La Rocca, με τίτλο «Τα επιτοίχια ψηφιδωτά στο μουσείον του Χρυσού Οίκου στη Ρώμη», πραγματεύεται τον πολυτελή διάκοσμο του μουσείου, της αφιερωμένης δηλαδή στις Μούσες μεγάλης αίθουσας από τον Χρυσό Οίκο, το τεράστιο ανάκτορο του αυτοκράτορα Νέρωνα (54-68 μ.Χ.) στο κέντρο της αρχαίας Ρώμης. Το θέμα της πολυπρόσωπης ψηφιδωτής παράστασης, που αναπτύσσεται στους τοίχους της αίθουσας, είναι η μετά θάνατον αποθέωσις (θριαμβευτική υποδοχή στο πάνθεον) ενός ανθρώπου των γραμμάτων, ίσως ενός σπουδαίου ποιητή. Με την έρευνα των μωσαϊκών αυτών εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας τόσο για την ιστορία του ρωμαϊκού πολιτισμού, όσο και για τα πολύ μεταγενέστερα χριστιανικά ψηφιδωτά που απηχούν τη λάμψη της τέχνης της ύστερης αρχαιότητας.

Η ομιλία θα δοθεί στα ιταλικά και θα διατίθεται σύστημα ταυτόχρονης μετάφρασης στα ελληνικά.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Eugenio La Rocca είναι μέλος της Accademia dei Lincei και ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και ιστορίας της ελληνικής και της ρωμαϊκής τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza”. Ως Επικεφαλής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πόλης της Ρώμης (1992-2008), προήγαγε πολυάριθμα έργα αναστήλωσης αρχαίων μνημείων και συντόνισε τη νέα διάταξη αρχαιολογικών μουσείων: τα Μουσεία του Καπιτωλίου, το περίπτερο που σχεδίασε ο Carlo Aymonino στους Ρωμαίους Giardini του Palazzo dei Conservatori, το νέο μουσείο Ara Pacis, το οποίο σχεδίασε ο Richard Meier, το Μουσείο Αυτοκρατορικών Φόρων στην Αγορά του Τραϊανού. Έχει διεξαγάγει αρχαιολογικές ανασκαφές στο αυτοκρατορικό φόρουμ για πολλά χρόνια, και στη συνέχεια στα θεμέλια του Palazzo Valentini, έδρα της επαρχίας της Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης επιστημονικής του σταδιοδρομίας έχει γράψει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την εικονιστική κουλτούρα της ελληνικής και της ρωμαϊκής εποχής, τις σχέσεις τέχνης και πολιτικής ιδεολογίας, την τοπογραφία και τα μνημεία των ελληνιστικών πόλεων και κυρίως της Ρώμης. Είναι επίσης επιμελητής του νέου καταλόγου των Μουσεία του Καπιτωλίου, εκ των οποίων εκδόθηκαν οι δύο πρώτοι τόμοι (Milano 2010, Roma 2018), ενώ έχει οργανώσει και επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις στη Ρώμη και στο εξωτερικό.