Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16. Πρόκειται για την τελευταία πλήρη καλλιτεχνική περίοδο όπου η ΕΛΣ θα έχει για έδρα της το ιστορικό Ολύμπια της Οδού Ακαδημίας, το θέατρο στο οποίο παρουσιάζει τις παραγωγές της από το 1944 έως σήμερα (με μια μικρή διακοπή από το 1954 έως το 1957, οπότε κατεδαφίστηκε το πρώτο θέατρο Ολύμπια και στην θέση του ανεγέρθη το σημερινό).

Στην κομβική αυτή στιγμή, λίγο πριν την μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή ρίχνει τους προβολείς της στη σπουδαία ιστορική της διαδρομή, επιλέγοντας να παρουσιάσει, ως κορμό του φετινού προγράμματος της, έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί: σε 37 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της, η ΕΛΣ παρουσίασε τη Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, τον Κουρέα της Σεβίλλης του Τζοακίνο Ροσσίνι, τον Ριγολέττο του Τζουζέππε Βέρντι. Σε 33 καλλιτεχνικές περιόδους παρουσιάστηκε ο Βαφτιστικός του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και σε 31 σεζόν η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι. Τα εμβληματικά αυτά έργα -σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις- επιστρέφουν φέτος στην τελευταία χρονιά του θεάτρου Ολύμπια, ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με την μεταπολεμική Ελλάδα.

Παράλληλα με την σημασία που δίνεται στην ιστορική διάσταση, η ΕΛΣ έχει πάντα στραμμένη τη ματιά της προς το μέλλον και τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων μέσων. Έτσι μέσα στην σεζόν 2015-2016 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα “Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη” με προβολή παραστάσεων της ΕΛΣ σε κινηματογραφικές αίθουσες σε επιλεγμένες πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας!

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία της μετάβασης στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο σχεδιασμός του καλλιτεχνικού προγράμματος της μεγάλης και της δεύτερης σκηνής, καθώς και όλων των παράλληλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Τα highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, είναι:

* οι επτά νέες και φιλόδοξες παραγωγές που θα παρουσιάσει η ΕΛΣ, έως τον Ιούλιο του 2016.
* η συμπαραγωγή με τις δύο ιστορικές όπερες της Ιταλίας, την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, για την παρουσίαση της όπερας Καπουλέτοι και Μοντέκκοι, την εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και Ιουλιέττας όπως τη μελοποίησε ο Βιντσέντζο Μπελλίνι. Τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ.
* η νέα ανατρεπτική παραγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φημισμένου Ιταλικού Φεστιβάλ της Ματσεράτας Φραντσέσκο Μικέλι, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην πολύχρωμη δεκαετία του ’60. Τον Φεβρουάριο στο θέατρο Ολύμπια.
* η νέα παραγωγή του Βαφτιστικού του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, τον Μάιο στο θέατρο Ολύμπια, σε σκηνοθεσία του ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, του Σίμου Κακάλα.
* η νέα χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, η οποία δημιουργεί ένα φανταστικό τοπίο συνάντησης των δύο σπουδαίων συνθετών του μπαρόκ, του Μπαχ και του Χαίντελ, οι οποίοι παρότι έζησαν την ίδια εποχή δεν συναντήθηκαν ποτέ. Τον Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια.
* Η εμβληματική Αϊντα του Βέρντι σε νέα παραγωγή, τον Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε σκηνοθεσία του Ενρίκο Καστιλιόνε. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας.
* Η Κάρμεν του Μπιζέ στην εξαιρετικά φιλόδοξη σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος τοποθετεί την υπόθεση του διάσημου έργου στη σημερινή Ευρώπη της μετανάστευσης και των κλειστών συνόρων.
* Η νέα φιλόδοξη παιδική παραγωγή της ΕΛΣ, με τίτλο Καρμενσίτας. Πρόκειται για ένα παιδικό έργο που συνδυάζει το μπαλέτο με την όπερα και βασίζεται στην διάσημη μουσική που έγραψε ο Μπιζέ για την Κάρμεν. Σε σύλληψη και χορογραφία της Α’ Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, που θα εντυπωσιάσει τους μικρούς, αλλά και του μεγάλους φίλους της ΕΛΣ.
* Οι Έλληνες καλλιτέχνες (μαέστροι, σκηνοθέτες, μονωδοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι κ.λπ.), οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των συνεργατών της ΕΛΣ
* Τα εξαιρετικά σύνολα της ΕΛΣ, τα οποία είναι ο κορμός του καλλιτεχνικού προγράμματος: η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία, η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, το Στούντιο Όπερας, η Σχολή Μπαλέτου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, έχει ως εξής:

Μπαλέτο
Ταξίδι στην αιωνιότητα
Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραΐνδρου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Αναστάσιος Συμεωνίδης
Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – κοστούμια Κατερίνα Αγγελοπούλου
Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι / Επιμέλεια φωτισμών Σπύρος Τζώρας

Στους βασικούς ρόλους οι: Μαρία Κουσουνή, Στράτος Παπανούσης, Βαγγέλης Μπίκος, Ελεάνα Ανδρεούδη, Νατάσα Σιούτα, Αλεξάντερ Νέσκωφ, Πόπη Σακελλαροπούλου, Ντανίλο Ζέκα κ.α.

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Συναυλία
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Θέατρο Ολύμπια
10 Οκτωβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, το ορατόριο Κάντο Χενεράλ και το Μπαλέτο Ζορμπάς.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ – Παρουσίαση Χαρά Ξάνθη

Όπερα
Ο μαγικός αυλός
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Θέατρο Ολύμπια
23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου – Μιχάλης Οικονόμου
Σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μπρούνο Σβενγκλ
Επιμέλεια φωτισμών: Ελευθέριος Μπάνος
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Δημήτρης Κασιούμης, Πέτρος Μαγουλάς, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος κ.α.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Όπερα
Καπουλέτοι και Μοντέκκοι
Βιντσέντζο Μπελίνι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
13, 14, 15, 18, 20, 21 Νοεμβρίου 2015 /20.00

Νέα παραγωγή – Συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Αρένας της Βερόνας [Fondazione Arena di Verona] και το Ίδρυμα Θεάτρου Ο Φοίνικας Βενετίας [Fondazione Teatro La Fenice di Venezia]

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ
Σκηνικά Αλεσσάντρο Κάμερα
Κοστούμια Κάρλα Ρικόττι
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Μιχαέλα Μάρκου, Έλενα Ξανθουδάκη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη Γιάννης Χριστόπουλος Αντώνης Κορωναίος, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Διονύσης Τσαντίνης κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Όπερα – μπαλέτο για παιδιά
Καρμενσίτας
Μαρία Κουσουνή / Ζωρζ Μπιζέ
Θέατρο Ολύμπια
Πρωινές παραστάσεις (στις 11.00)
22, 24, 25 Νοεμβρίου & 20, 29 Δεκεμβρίου 2015
9, 10, 12, 15, 17, 19, 21, 24, 26, 31 Ιανουαρίου 2016
7, 14, 16, 17, 21, 25, 28 Φεβρουαρίου 2016
5, 7, 8, 13, 14, 15, 17, 21, 24 Απριλίου 2016
Βραδινή παράσταση (στις 20.00) 30 Ιανουαρίου 2016
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση Χρύσανθος Αλισάφης – Ραφαήλ Πυλαρινός – Γιώργος Παπαδόπουλος
Χορογραφία Μαρία Κουσουνή
Σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά Γιάννης Κατρανίτσας / Κοστούμια Τότα Πρίτσα

Στους βασικούς ρόλους οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Αιμιλία Γάσπαρη, Ευριδίκη Ισαακίδου, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Ιγκόρ Σιάτζκο, Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης, και οι μονωδοί της ΕΛΣ: Ελένη Βουδουράκη, Διαμαντή Κριτσωτάκη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Κατερίνα Ρούσσου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Δημήτρης Σιγαλός, Νίκος Στεφάνου κ.α.

Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ

Μπαλέτο
Ο Καρυοθραύστης (Θεσσαλονίκη)
Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015 / 21.00
Συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος
Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – κοστούμια Κριστόφ Κρέμερ

Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Όπερα
Μποέμ
Τζάκομο Πουτσίνι
Θέατρο Ολύμπια
10, 11, 12, 13, 15, 16, 17 Δεκεμβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία Λίνα Βερτμύλλερ
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Πετσατώδη
Σκηνικά – κοστούμια: Eνρίκο Γιομπ
Φωτισμοί: θ.α. 
Διεύθυνση Χορωδίας: Aγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Τσέλια Κοστέα, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Κόκκα, Μαρία Παλάσκα, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης κ.α.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Μπαλέτο
Ο Καρυοθραύστης (Αθήνα)
Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι
Θέατρο Ολύμπια
23, 24, 26, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου 2015 & 2, 3 Ιανουαρίου 2016 / 20.00 (& στις 31/12 19.00)
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης – Ζωή Ζενιώδη
Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – κοστούμια Κριστόφ Κρέμερ
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Όπερα
Μαντάμα Μπαττερφλάι
Τζάκομο Πουτσίνι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
17, 20, 22, 23, 24, 27 Ιανουαρίου 2016 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο – Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Τσέλια Κοστέα, Ραφαέλα Αντζελέτι, Διονύσης Σούρμπης, Πέτρος Σαλάτας, Δημήτρης Πακσόγλου, Ινές Ζήκου, Ελένη Δάβου κ.α.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Όπερα
Ο κουρέας της Σεβίλλης
Τζοακίνο Ροσσίνι
Θέατρο Ολύμπια
13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου 2016 / 20.00

Νέα παραγωγή – Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας [Teatro Comunale di Bologna]

Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης – Κωνσταντίνος Δημηνάκης
Σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μικέλι
Σκηνικά Νικολά Μποβαί
Κοστούμια Τζανλούκα Φαλάσκι
Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Όπερα
Ριγολέττος
Τζουζέππε Βέρντι
Θέατρο Ολύμπια
12, 16, 18, 20, 23 Μαρτίου 2016 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Δημήτρης Πλατανιάς, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Ελένη Βουδουράκη κ.α.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ

Μπαλέτο
LINKS
Αντώνης Φωνιαδάκης / Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ – Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ
Θέατρο Ολύμπια
3, 6, 10, 19, 22, 23 Απριλίου 2016 / 20.00
Νέα παραγωγή
Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια θ.α.
Κοστούμια θ.α.
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Όπερα
Η Φόνισσα
Γιώργος Κουμεντάκης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
15, 16, 17, 20 Απριλίου 2016 / 20.00
Ποιητικό κείμενο: Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά Πέτρος Τουλούδης
Κοστούμια Πέτρος Τουλούδης – Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Ειρήνη Τσιρακίδου, Τζούλια Σουγλάκου, Έλενα Κελεσίδη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Τάσος Αποστόλου, κ.α.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία, Πολυφωνικό Σύνολο και Μονωδούς της ΕΛΣ

Οπερέτα
Ο βαφτιστικός
Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Θέατρο Ολύμπια
13, 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου 2016 / 20.00
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης – Ανδρέας Πυλαρινός
Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ

Όπερα στο Ηρώδειο
Αΐντα
Τζουζέππε Βέρντι
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ιούνιος 2016 / 21.00
Νέα παραγωγή – Συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης – Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί Ενρίκο Καστιλιόνε
Κοστούμια Σόνια Καμαράτα

Διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης και σκηνοθετεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Ταορμίνας, Ενρίκο Καστιλιόνε.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ

Όπερα στο Ηρώδειο
Κάρμεν
Ζωρζ Μπιζέ
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ιούλιος 2016 / 21.00
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός                        
Σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ
Σκηνικά – κοστούμια Γιώργος Σουγλίδης
Βίντεο Silbersalz Film GmbH – Τόμας Μπέργκμαν
Φωτισμοί Τζουζέππε ντι Ιόριο / Κινησιολογία Nταν Ο’Νηλ
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ

ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ
Παλιάτσοι
Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο
Περιοδεία σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο.
Φθινόπωρο 2015
Νέα παραγωγή

Σκηνοθεσία Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά – κοστούμια Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί Κώστας Μπλουγουράς
Μουσική προετοιμασία – συνοδεία παράστασης Φρίξος Μόρτζος
Χορογραφία – κινησιολογία Διονύσης Τσαφταρίδης

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιώργος Ζωγράφος, Σταμάτης Μπερής, Μαρία Κόκκα, Ζένια Αρζέντη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Πέτρος Σαλάτας, Γιάννης Σελητσανιώτης, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Κωστής Ρασιδάκης, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ ΤΗΣ ΕΛΣ
Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια – Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Ώρα έναρξης 18.00 – Γενική είσοδος €5

1 Νοεμβρίου 2015 – Συναυλία γαλλικής μουσικής για φωνή και πιάνο
Συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών για φωνή και πιάνο. Θα παρουσιαστούν έργα Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Μασνέ, Σαιν-Σανς, Μπιζέ, Όφενμπαχ, Ντελίμπ. Ερμηνεύουν: Ελένη Κουτσούμπη, υψίφωνος, Ελένη Βουδουράκη, μεσόφωνος, Δημήτρης Βεζύρογλου, πιάνο.

8 Νοεμβρίου 2015 – Δύο μεγάλες σονάτες του Ρομαντισμού για βιολί και πιάνο
Συναυλία με τους καταξιωμένους σολίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο στο βιολί και Απόστολο Παληό στο πιάνο, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν δύο εμβληματικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου, την 3η Σονάτα για βιολί και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς και τη Σονάτα του Σεζάρ Φρανκ.

29 Νοεμβρίου 2015 – “Στου βαλς κάθε στροφή…: αφιέρωμα στην ελληνική και τη βιεννέζικη οπερέτα”
Η υψίφωνος Μάρα Θρασυβουλίδου και ο μαέστρος Γιώργος Νιάρχος παρουσιάζουν, με τη συμμετοχή του τενόρου Δημήτρη Σιγαλού, μία βραδιά γεμάτη αγαπημένες άριες και ντουέτα του ρεπερτορίου της ελληνικής και της βιεννέζικης οπερέτας.

13 Δεκεμβρίου 2015 – Mediterra: ένα πρόγραμμα με «Πνοές της Μεσογείου» για φωνή, φλάουτο και πιάνο
Τρεις εξαίρετες Ελληνίδες μουσικοί, η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και η αρχιμουσικός και πιανίστα Ζωή Ζενιώδη ενώνουν επιθυμίες, ένστικτα και γνώσεις για να μας ταξιδέψουν στο μεσογειακό τοπίο μέσα από μουσικές της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κορσικής, της Κροατίας, της Τουρκίας, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

20 Δεκεμβρίου 2015 – Η γυναίκα στην όπερα μέσα από τις ηρωίδες του Σαίξπηρ
Οι γυναικείες μορφές των έργων του Σαίξπηρ εκτός από τη θεατρική, έχουν κατακτήσει και τη λυρική σκηνή, καθώς δεκάδες είναι οι όπερες που βασίστηκαν σε έργα του Άγγλου βάρδου. Ορισμένες από τις σημαντικότερες σαιξπηρικές ηρωίδες του οπερατικού ρεπερτορίου παρουσιάζονται σε μια βραδιά με έργα των Βέρντι, Χαίντελ, Μπελλίνι, Γκουνό και Τομά. Ερμηνεύουν οι υψίφωνοι Φύλλη Γεωργιάδου, Μαρία Γουρνιά και Έφη Δημητρέλου.

27 Δεκεμβρίου 2015 – “Μουσική παιδικού δωματίου”: νανουρίσματα, παραμύθια, τραγούδι
Μια βραδιά βγαλμένη από τον κόσμο του παιδικού δωματίου, με μελοποιημένα αποσπάσματα παραμυθιών, καθώς και νανουρίσματα των Μπραμς, Μούσσοργκσκι , Μπρίττεν, Πουλένκ, Συμανόφσκι, γραμμένα στα γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ρωσικά.

3 Ιανουαρίου 2016 – Νίκος Χατζηαποστόλου, Οι απάχηδες των Αθηνών (1921)
Το πολυαγαπημένο έργο του σπουδαίου συνθέτη της οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου, το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Μεσοπολέμου, παρουσιάζεται σε μορφή αναλογίου. Η βιεννέζικη οπερέτα συναντά τη λαϊκή Αθήνα του Μεσοπολέμου σε ένα ηθογραφικό μείγμα που αποδείχθηκε από τα επιτυχέστερα του είδους.

10 Ιανουαρίου 2016 – Μεταγραφές από άριες και τραγούδια για βιολοντσέλο και πιάνο
Μία συναυλία γεμάτη από υπέροχες άριες και τραγούδια του ρεπερτορίου, σε μεταγραφή για βιολοντσέλο, το όργανο που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής. Η τσελίστρια Αμαλία Γιαννοπούλου και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας ερμηνεύουν έργα Βέρντι, Βάγκνερ, Φωρέ, Μέντελσον, Μπραμς, Σούμπερτ, Σαιν-Σανς, Γιαννίδη, Θεοδωράκη, Σαμάρα, κ.α.

31 Ιανουαρίου 2016 – Ευάγγελος Κοκκόρης, Το πέπλο της λήθης
Ο συνθέτης Ευάγγελος Κοκκόρης (γεν. 1951) έχει μια πολυετή παρουσία στον χώρο της σύνθεσης, έχοντας καταθέσει αρκετά δείγματα γραφής στο χώρο της όπερας. Ένα από τα τελευταία έργα του, Το πέπλο της λήθης, θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή στο φουαγέ της ΕΛΣ. Στο έργο, που είναι γραμμένο για τέσσερεις μονωδούς και μικρό ενόργανο σύνολο, η ιταλική ποίηση συναντά το έργο του γλύπτη Ωγκύστ Ροντέν.

14 Φεβρουαρίου 2016 – Έρωτας, φιλοσοφία, ανησυχία
Μια συναυλία για φωνές και πιάνο με έργα Ελλήνων συνθετών που μελοποιούν σπουδαίους Έλληνες ποιητές, με έμφαση στην ερωτική ποίηση. Τραγούδια και συνθέσεις των Κουρουπού, Αντωνίου, Κουνάδη, Ταίηλορ, Παπαδάτου, κ.ά. σε ποίηση Ελύτη, Σεφέρη, Καβάφη, Εμπειρίκου, κ.α. Ερμηνεύουν η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής. Στο πιάνο ο Τίτος Γουβέλης.

21 Φεβρουαρίου 2016 – Ο Τσαϊκόφσκι και η βαρόνη Φον Μεκ
Ένα μουσικό αναλόγιο εμπνευσμένο από την αινιγματική σχέση του συνθέτη με την βαρόνη Φον Μεκ και την εκτενή τους αλληλογραφία. Στη βραδιά, τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η Μάγδα Μαυρογιάννη, συναντώνται η μουσική, ο χορός και η δραματοποιημένη ανάγνωση. Έργα του Τσαϊκόφσκι, αλλά και άλλων συνθετών της εποχής ερμηνεύουν η υψίφωνος Μαρία Κόκκα και ο πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής.

28 Φεβρουαρίου 2016 – Συναυλία με έργα για φωνή και πιάνο
Η υψίφωνος Λουντμίλα Μπονταρένκο και η μεσόφωνος Ελισάβετ Κλονόφσκαγια ερμηνεύουν έργα για φωνή και πιάνο του ρωσικού ρεπερτορίου. Μαζί τους ο πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει επίσης δεξιοτεχνικά έργα για σόλο πιάνο.

6 Μαρτίου 2016 – Ο αέρας που αναπνέουμε!
Μία συναυλία όπου κυριαρχεί ο απροσδόκητος συνδυασμός του τρομπονιού και της φωνής. Το τρομπόνι συνοδεύει, οδηγεί κι άλλοτε ακολουθεί τη φωνή των τραγουδιστών, σε μια διαδρομή με σταθμούς τους σημαντικότερους συνθέτες που συνταίριαξαν το ηχόχρωμα της φωνής μ’ αυτό του χάλκινου πνευστού. Ερμηνεύουν: Κώστας Αυγερινός (τρομπόνι), Βάσια Ζαχαροπούλου (υψίφωνος), Χρήστος Κεχρής (τενόρος), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο).

20 Μαρτίου 2016 – Στέφανος Νάσος. Κουαρτέτο εγχόρδων xPause
Ο πιανίστας Στέφανος Νάσος συμπράττει με το κουαρτέτο εγχόρδων xPause από τη Θεσσαλονίκη σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου: το Κουαρτέτο αρ. 14 σε ρε ελάσσονα («O Θάνατος και η Κόρη»), D. 810 του Φραντς Σούμπερτ και το Κουιντέτο με πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44 του Ρόμπερτ Σούμαν.

3 Απριλίου 2016 – Trio Salonic@rte
Το σύνολο μουσικής δωματίου Trio Salonic@rte από τη Θεσσαλονίκη (βιολί: Αναστασία Μισυρλή, βιολοντσέλο: Ιωάννης Στέφος, πιάνο: Ευαγγελία Μητσοπούλου) θα ερμηνεύσει τρίο για πιάνο των Τσαϊκόφσκι και Σοστακόβιτς, καθώς και του Βαγγέλη Καραφυλλίδη.

10 Απριλίου 2016 – Συναυλία με έργα Χανς Άισλερ και Κουρτ Βάιλ
Πέραν της κοινής συνεργασίας τους με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Άισλερ και ο Βάιλ υπήρξαν δύο από τους πιο δραστήριους συνθέτες της εποχής τους, οι οποίοι ακολούθησαν τελικά εντελώς διαφορετικούς δημιουργικούς δρόμους. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα τους φέρει κοντά, μέσα από τρία έργα τους για φωνή, τομέα στον οποίο και οι δύο διέπρεψαν. Ερμηνεύουν ο τενόρος Χρήστος Κεχρής, ο βαρύτονος Κωστής Ρασιδάκις και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς, τους οποίους συνοδεύουν ο Δημήτρης Γιάκας στο πιάνο και ο Αντώνης Χατζηνικολάου στην κιθάρα.

8 Μαΐου 2016 – Έργα για φωνή και πιάνο συνθετών της «Δεύτερης Σχολής της Βιέννης»
Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα από το απαιτητικό ρεπερτόριο των συνθέσεων για φωνή και πιάνο των κύριων εκπροσώπων της «Δεύτερης Σχολής της Βιέννης» (Σαίνμπεργκ, Βέμπερν, Μπεργκ). Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Μπαρούνκα Πράισινγκερ, ο βαρύτονος Διονύσης Τσαντίνης και ο πιανίστας Δημήτρης Βεζύρογλου.

15 Μαΐου 2016 – Χάρης Βρόντος, Η μεταμόρφωση
Ένα από τα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας, η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, γίνεται όπερα από τον Έλληνα συνθέτη Χάρη Βρόντο (γεν. 1951). Το έργο, που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση, θα δοθεί σε συναυλιακή εκδοχή, αλλά στην πλήρη του μορφή, για πέντε σολίστες και μικρό ενόργανο σύνολο.

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ
“Dammi I colori…” / “Δώσ’ μου τα χρώματα”
Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 / 20.00
Θέατρο Ολύμπια
Ιδέα-Γενική επιμέλεια Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος / Special guest Αχιλλέας Χαρίτος  
Μουσική επιμέλεια/πιάνο Δημήτρης Γιάκας
Ενδυματολογική Επιμέλεια Γιώργος Σεγρεδάκης

Συμμετέχουν Μονωδοί, μέλη του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

29 Δεκεμβρίου 2015 – Συναυλία για τα 120 χρόνια ΔΗΘΕΠΕΙ / Κεντρική σκηνή
7 Φεβρουαρίου 2016 – Συναυλία στο Φουαγέ με την Γυναικεία Χορωδία της ΕΛΣ
13 Μαρτίου 2016 – Συναυλία στο Φουαγέ
24 Απριλίου 2016 – Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής στο Φουαγέ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ*

Η ΕΛΣ παρουσιάζει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο.

4 Οκτωβρίου 2015 – 12.00 Συναυλία Τσέπης
Σολίστ Βασιλική Καραγιάννη – Γιάννης Χριστόπουλος
Πιάνο Δόμνα Χάλαρη

18 Οκτωβρίου 2015 – 12.00 Συναυλία Τσέπης
Σολίστ Έλενα Κελεσίδη – Δημήτρης Πακσόγλου
Πιάνο Δόμνα Χάλαρη

22 Οκτωβρίου 2015 – 17.30 Διάλεξη “Ελληνική οπερέτα: ένα αστικό, ευρωπαϊκό και λαϊκό είδος”
Αλέξανδρος Ευκλείδης – Σκηνοθέτης, Δρ. Θεατρολογίας ΑΠΘ

25 Οκτωβρίου 2015 – 12.00 Γνωριμία με το χορό, Vol. 2
Διάλεξη/επίδειξη από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Επιμέλεια Γιάννης Ντοντσάκης

1 Νοεμβρίου 2015 – 12.00 Συναυλία Τσέπης
Σολίστ Έλενα Κελεσίδη – Νίκος Στεφάνου
Πιάνο Μαρία Νεοφυτίδου

5 Νοεμβρίου 2015 – 17.30 Διάλεξη “75 χρόνια Εθνική Λυρική Σκηνή. Προϊστορία, ιστορία, παρόν”
Νίκος Α. Δοντάς – Μουσικοκριτικός, Δρ. Μουσικολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ

15 Νοεμβρίου 2015 – 12.00 Συναυλία Τσέπης
Σολίστ Λυδία Αγγελοπούλου – Σταμάτης Μπερής
Πιάνο Φρίξος Μόρτζος

19 Νοεμβρίου 2015 – 17.30 Διάλεξη “Η όπερα στην Ελλάδα: τα χρόνια πριν την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μια σύντομη επισκόπηση”
Σοφία Κομποτιάτη – Μουσικολόγος, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, Συνεργάτης Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ

22 Νοεμβρίου 2015 – 12.00 Γνωριμία με το χορό, Vol. 2
Διάλεξη/επίδειξη από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Επιμέλεια Γιάννης Ντοντσάκης

29 Νοεμβρίου 2015 – 12.00 Συναυλία Τσέπης
Σολίστ Μαρία Μητσοπούλου – Αντώνης Κορωναίος
Πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου

5 & 6 Δεκεμβρίου 2015 – 11.30 Παιδικό εργαστήριο – Γνωριμία με την Όπερα
Σχεδιασμός – Υλοποίηση:  Xριστίνα Αυγερίδη – θεατρολόγος, μονωδός, Τατιάνα Θεολόγου – μουσικοπαιδαγωγός, τσελίστα , Βενετία Νάση – θεατρολόγος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, Κωνσταντίνα Στράνη – θεατρολόγος, μονωδός

13 Δεκεμβρίου 2015 – 12.00 Συναυλία Τσέπης
Σολίστ Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη – Σταμάτης Μπερής
Πιάνο Μαρία Νεοφυτίδου

Φωτό: Από την όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας.