Μάρτης είναι, χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει…

Το πολύχρωμο, ανοιξιάτικο γαϊτανάκι, τα κάλαντα της άνοιξης και το έθιμο της χελιδόνας πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» κατά τον μήνα Μάρτιο. Η νέα μουσικοπαιδαγωγική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, η οποία στηρίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», παραμένει στο Babel – Πυρήνας Τέχνης, στο Μαρούσι για τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαρτίου (19 & 26 του μήνα) με παραδοσιακά τραγούδια, έθιμα, γιορτινά παιχνίδια και ευχές για τον ερχομό της Άνοιξης.

Το παραμύθι μένει ίδιο, όμως η παράσταση αλλάζει, όπως αλλάζει και η εποχή. Τον Μάρτιο η κυρά Καλή υποδέχεται τη νέα εποχή με τα έθιμά της, έτσι όπως παραδοσιακά ζωντάνευαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εξάλλου στην παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» είναι η λαογραφία, τα έθιμα, οι ιστορίες και οι παροιμίες που δίνουν το έναυσμα για μια σειρά από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, στα οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια, η ηθοποιός και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας Χρύσα Διαμαντοπούλου συνέθεσε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια. Τα πρωτότυπα σκηνικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, οι κούκλες, τα καπέλα φωτίζουν την κάθε στιγμή της παράστασης με διαφορετικές αποχρώσεις.

Δείτε το event στο facebook!

Για την ιστορία… Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει  η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Και δεν χάνει ευκαιρία να τον τιμήσει, γιορτάζοντας, όπως του πρέπει, τα έθιμα και τις παραδόσεις του!

Οι συντελεστές της παράστασης:

· Κείμενο Παραμυθιού-Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής

· Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου

· Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ελένη Κουτσιούμπα

· Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός

· Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτη: Τατού Αγγελική Δέδε

· Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής

· Σκηνικά αντικείμενα: Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου

· Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου

· Επιστημονική σύμβουλος – διδασκαλία διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

· Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος

· Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Λαμπρινή Σταμάτη

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» ταξιδεύει καθημερινά σε σχολεία προσφέροντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου και δημοτικού, αλλά και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στους δασκάλους τους. Όπως και οι υπόλοιπες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος («Ο Κουκουμπλής» και «Αισώπου Κόμιξ!»), φιλοξενείται επίσης στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας

Περισσότερα για τη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση Γύρω-γύρω μήνες στο: http://goo.gl/PIVVvU