Η Εταιρεία Θέατρου Συν-Επί και το Από Μηχανής Θέατρο, παρουσιάζουν το πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2012-2013

… που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα σε σκηνοθεσία από την Άντζελα Μπρούσκου, το Δημήτρη Λιγνάδη κ.α.

Η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) καταμεσής της κατάρρευσης του «πολιτικού τοπίου» όπου ο πολιτισμός απαξιώνεται τοπικώς και παγκοσμίως, και σε πείσμα της ζοφερής πραγματικότητας που αφορά όλους μας, ανακοινώνει τις συνεργασίες της θεατρικής περιόδου 2012-2013 πιστεύοντας ότι το θέατρο ήταν, είναι και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα σημαντικός φορέας πολιτισμού και ενίοτε αλήθειας.

Ο Άκις Βλουτής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ), ξανασυνεργάζεται με τη σκηνοθέτιδα Άντζελα Μπρούσκου, αυτή τη φορά στο περίφημο και προκλητικά επίκαιρο «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλλερ (Νοέμβριος 2012) και συναντιέται για πρώτη φορά στη σκηνή με τον Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος και σκηνοθετεί «Το τέλος του παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ. (Φεβρουάριος 2012). Παράλληλα θα παρουσιαστούν δύο ελληνικά κείμενα, η θεατρική διασκευή του αστυνομικού μυθιστορήματος του Γιάννη Μαρή «Έγκλημα στα παρασκήνια», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, και το «Χ-ΤΟΚΙΟ» του Στέλιου Λυκουρέση, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου (συνεργασία με την ομάδα Blindspot).

Κουαρτέτο, του Χάινερ Μίλλερ
O κόσμος στο «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλλερ είναι στο χείλος της καταστροφής, ή μόλις την έχει περάσει… Οι ήρωές του, Μερτέιγ και Βαλμόν, είναι οι θύτες και τα θύματα σε ένα ανελέητο παιχνίδι σεξ και εξουσίας. Θεωρούν τον έρωτα μια ταπεινή διέγερση και υπέρτατη ευτυχία, την ευτυχία των ζώων… Τα θύματά τους δεν μπορούν να κάνουν τον παραμικρό ελιγμό: αγνοούν τη γοητεία του κυνηγιού. Οι ήρωες του έργου θέτουν νέα όρια ανάμεσα στην πίστη και την απιστία, τη δύναμη και την αδυναμία, τη σεξουαλική απόλαυση και την υποταγή. Ο Χάινερ Μίλλερ εμπνέεται από τους δύο χαρακτήρες του διάσημου μυθιστορήματος του Σοντερλό ντε Λακλό «Επικίνδυνες Σχέσεις» και δημιουργεί ένα σύγχρονο, σαγηνευτικό και μοιραίο ζευγάρι που απορρίπτει κάθε κανόνα και δε διστάζει να δοκιμάσει οτιδήποτε απαγορευμένο. Ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι φύλων, ρόλων, επιθυμιών και αλλαγών που δε σταματάει να μας ερεθίζει ποτέ.

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Σκηνικά–Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου-Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άκις Βλουτής, Δανάη Σκιάδη
Πρώτη παράσταση 15 Νοεμβρίου 2012

Έγκλημα στα παρασκήνια, του Γιάννη ΜαρήΠρώτη παρουσίαση στο θέατρο στην Ελλάδα
Το «Έγκλημα στα παρασκήνια» ζωντανεύει ως «νουάρ θεατρική παράσταση» στη σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου. Τί συμβαίνει όταν μια όχι και τόσο συμπαθής πρωταγωνίστρια δολοφονείται στο καμαρίνι της την ημέρα της πρεμιέρας; Ποιος είναι ο δολοφόνος και πώς διέφυγε ενώ η πόρτα του καμαρινιού της είναι κλειδωμένη από μέσα; Θα βρεθεί; Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος του θεάτρου και οι άνθρωποί του τα τελευταία εξήντα χρόνια; Πόσο έχει αλλάξει η Αθήνα, η Ελλάδα και το οικονομικό status της τα τελευταία εξήντα χρόνια; Το «Έγκλημα στα παρασκήνια» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, και γράφτηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα του 1954. Ανήκει σχεδόν στην αρχή μιας ατελείωτης σειράς από μυθιστορήματα, διηγήματα και νουβέλες, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην εποχή τους, δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, ακούστηκαν στο ραδιόφωνο, και έγιναν ταινίες, δημιουργώντας σχολή συγγραφέων αστυνομικών ιστοριών στην Ελλάδα. Οι ήρωές του, με εμβληματική μορφή τον αστυνόμο Μπέκα θα διατρέξουν όλο το έργο του Μαρή και θα επιβιώσουν μέχρι σήμερα, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Βλαχογιάννη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βουβάκης, Ερρίκος Λίτσης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Γωγώ Μπρέμπου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη, Άννα Ψαρρά
Πρώτη παράσταση 2 Νοεμβρίου 2012

Χ-TOKIO, του Στέλιου ΛυκουρέσηΕπί παραγγελία σε πρώτη παρουσίαση, σε συνεργασία με την ομάδα Blindspot
Ο νέος συγγραφέας Στέλιος Λυκουρέσης δημιουργεί κατά παραγγελία της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) και της θεατρικής ομάδας Blindspot ένα κείμενο σύγχρονου προβληματισμού άμεσα συνδεδεμένο με τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Σε ατμόσφαιρα ανακριτηρίου οι ηθοποιοί βρίσκονται αποκλεισμένοι από το κοινό, τους βλέπουμε, αλλά τους ακούμε μόνο από τα ηχεία. Ο τρίτος ηθοποιός βρίσκεται μέσα στο κοινό και ελάχιστες φορές περνάει πίσω από το γυαλί. Οι καίριοι προβληματισμοί εκφράζονται μέσα από την κινηματογραφική ταχύτητα και τη χρήση πολυμέσων. Ο συνδυασμός εικόνας, ήχου και σιωπής έχουν σαν στόχο να καθηλώσουν τον θεατή και να τον βάλουν μέσα στο παιχνίδι που στήνει ο συγγραφέας.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργης Σακελλαρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Casting: Athens Casting
Graphic design: Πάνος Αγγελόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Γαμβρία
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώτα Αργυροπούλου, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Φριντζήλας
Πρώτη παράσταση 26 Νοεμβρίου 2012

Το τέλος του παιχνιδιού, του Σάμιουελ Μπέκετ
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, στην πρώτη του συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ), καταπιάνεται με το σπουδαίο έργο του Μπέκετ σε μια προσπάθεια να φωτίσει άγνωστες πτυχές αυτού του πολυσήμαντου ελλειπτικού έργου που ακροβατεί ανάμεσα στο παράλογο και την καθημερινή κόλαση, ως μια άλλη εκδοχή της «Κόλασης» του Δάντη. 55 χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση το έργο του Μπέκετ παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό που κάθε σκηνοθέτης προσπαθεί να ξετρυπώσει. Ποιος είναι τελικά ο Χαμ; Είναι ένα είδος βασιλιά; Και ο Κλοβ; Γιατί θέλει να λέει ιστορίες; Και γιατί οι γονείς του Χαμ μένουν σε χαρτόκουτα; Όταν ο Χαμ δηλώνει ότι δεν υπάρχει Θεός, ο Κλοβ απαντά «όχι ακόμα», αλλά αργότερα ο Χαμ διατείνεται ότι πρέπει να βγούμε έξω και να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο, ακριβώς όπως έλεγε ο Χριστός…
Το τέλος του παιχνιδιού έχει ήδη κριθεί, όπως σε έναν αγώνα σκακιού που πλησιάζει στο τέλος και το αποτέλεσμα ήδη διαφαίνεται. Αλλά ο Χαμ και ο Κλοβ συνεχίζουν την ατέρμονη σχέση τους ως δούλος και αφέντης, ως γιος και πατέρας. Και τίποτα δεν αλλάζει ποτέ. Έξω όλα παραμένουν στο μηδέν και μέσα όλα πλησιάζουν σε ένα τέλος που δε γίνεται ποτέ ορατό. Η αποξένωση, η ψυχική κούραση, η ματαιότητα της κυκλικής ύπαρξής τους, η απόγνωση καταδιώκουν τους ήρωες, που γνωρίζουν καλά ότι ζουν στη γη και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό…

Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά: Λίλη Πεζανού
Παίζουν οι ηθοποιοί: Άκις Βλουτής, Δημήτρης Λιγνάδης
Πρώτη παράσταση 21 Μαρτίου 2013