Το έργο Εσύ και τα σύννεφά σου, του Eric Westphal, είναι η τρίτη κατά σειρά παραγωγή του Αγγέλων Βήμα, που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Κοραή Δαμάτη, με πρωταγωνιστές τους Αντιγόνη Βαλάκου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρη Μπικηρόπουλο και Αντώνη Θεοδωρακόπουλο.

Πρόκειται για ένα έργο σκληρό, ευφυές, ποιητικό αλλά και απροσδόκητα κωμικό, που ψηλαφά την ανθρώπινη ψυχή με έναν τρόπο βαθύ και, ταυτόχρονα, ανάλαφρο σαν σε ένα ευφυές παιγνίδι.

Είναι η ιστορία δύο ώριμων γυναικών, αδελφές μεταξύ τους, που ζουν χρόνια μόνες στο σπίτι που τους άφησε ο πατέρας τους, σχεδόν ‘έγκλειστες’.

Η μικρότερη (Σμαράγδα Σμυρναίου), ‘μεγαλώνει’ επί δεκαετίες την μεγαλύτερη και ψυχικά ευάλωτη αδελφή της (Αντιγόνη Βαλάκου), σ’ ένα σπίτι αποκομμένο, από το οποίο βγαίνει μόνο η ίδια για τα απολύτως απαραίτητα.

Η μεγαλύτερη ζει πάντα στο σπίτι, ‘αυτή και τα σύννεφά της’. Όλες της οι ανάγκες και όλα της τα καπρίτσια ικανοποιούνται από την μικρότερη αδελφή και από τον βοηθό (Δημήτρης Μπικηρόπουλος) του ζωολόγου πατέρα τους.

Τα πράγματα κυλούν φαινομενικά ήσυχα μέχρι τις φορές –και δεν είναι λίγες- που η μεγαλύτερη και ευάλωτη αδελφή τυλίγεται από ‘τα σύννεφά της’. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, εισβάλλει στο σπίτι η βία, αλλά μια βία ιδιότυπη, σαν παιγνίδι ψυχών, σαν άσκηση πνευμάτων, σαν κυνηγητό σκιών. Ποιος είναι ο δυνατότερος και ποιος ο αδύναμος σ’ αυτή τη μάχη; Ποιος ο εξαρτώμενος και ποιος ο δυνάστης;

Ο καταλύτης εδώ είναι ένας ανυποψίαστος εμπορικός αντιπρόσωπος, ένας περιοδεύων πλασιέ (Αντώνης Θεοδωρακόπουλος), που χτυπάει την πόρτα του αποκομμένου σπιτιού και το μόνο που πασχίζει είναι να πουλήσει τις βούρτσες του σε μια υποψήφια πελάτισσα που είναι ήδη χαμένη στα σύννεφά της.