Το 14o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού – Athens Video Dance Project εκτυλίσσεται σε τρεις άξονες περιεχομένου που λαμβάνουν χώρα σε τρεις τοποθεσίες της Αθήνας αντίστοιχα:

  • AVDP14 PROMENADE στο κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5 σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens | Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, 14.00
  • AVDP14 FILMS στον κινηματογράφο Άστορ | Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, 19.00
  • AVDP14 PERFORMANCES στο Θέατρο OLVIO | Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

Ο άξονας AVDP14 PROMENADE περιλαμβάνει 10 έργα Performance Art και Installation, που «καταλαμβάνουν» το υπό ανακατασκευή κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5 για 60 λεπτά. Τα έργα προσκαλούν το κοινό σε μία εμπειρία ερευνητικού καλλιτεχνικού περιπάτου που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της λειτουργικής ταυτότητας του κτιρίου. Το εν λόγω κτίριο στέγαζε για σχεδόν 60 χρόνια την εταιρία εμπορίας και διανομής εξειδικευμένων προϊόντων χημικής βιομηχανίας και προϊόντων πλαστικού «ΔΡ.ΔΕΛΗΣ Α.Ε.» και τα τελευταία δυο χρόνια φιλοξενεί περιστασιακά πολιτιστικές δράσεις του οργανισμού Flux Laboratory Athens.

Ο άξονας AVDP14 FILMS πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Άστορ και αποτελεί το φετινό διεθνές φιλμικό μωσαϊκό του φεστιβάλ. Περιλαμβάνει προβολές 63 ταινιών χορού μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους από 26 χώρες, οι οποίες εστιάζουν στη σύνδεση κινηματογράφου-χορού αναδεικνύοντας πολλαπλές προοπτικές τόσο καλλιτεχνικά όσο και τεχνολογικά. Eπιπλέον, προάγοντας την συνεργατική κουλτούρα, το AVDP14 FILMS φιλοξενεί έργα από πολιτιστικούς φορείς και φεστιβάλ videodance του εξωτερικού (CINEDANS, POOL – MOVEMENT ART FILM Festival Berlin, Parallel Art Foundation, ScreenDance Festival, Siobhan Davies).

Ο άξονας AVDP14 PERFORMANCES περιλαμβάνει παραστάσεις από σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών Χορού (Ακτίνα, Μάρι Χατζημιχάλη, Μάρω Μαρμαρινού, Μοραγέμου, ΧΟΡΟΣ) στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει κάθε χρόνο το φεστιβάλ. Επίσης παρουσιάζει τα έργα των νέων και καταξιωμένων χορογράφων Λαμπρινή Γκόλια (18/12), Δανάη & Διονύσιος (19/12) και Blenard Azizaj (19/12), στην ενότητα AVDP14 Dance Artists, η οποία δίνει φωνή στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στον τομέα του χορού.

Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ διοργανώνει δύο εργαστήρια καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας: το IMPO Lab της Ελισάβετ Πλιακοστάθη με θέμα τη διερεύνηση της θεματικής της Φαντασίας μέσω της κινητικής γλώσσας (11-16/12) και το MY PUBLIC STAGE του Ιωάννη Καρούνη με θέμα την καλλιτεχνική παρουσία κατά την επιτελεστική τέχνη στο δημόσιο χώρο (13-16/12).

Υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Photo still from dance film Physical Culture | Direction: Anna Bogomolova | Choreography: Connor Schumacher | NL | 8′ | CINEDANS