Η “Ερωτική Μονομαχία” των Ευγένιου Σκριμπ και Γκαμπριέλ Ζαν Μπατίστ Ενρέστ Λεγκουβέ, μετά το πετυχημένο πέρασμά της από το Θέατρο “Άνεσις”, συνεχίζει το ερωτικό της ταξίδι, αυτή τη φορά στο ανακαινισμένο Θέατρο “Άλφα”, όπου θα στεγαστεί ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων της από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016. Με ανανεωμένη διάθεση, εμπλουτισμένη σκηνοθετική ματιά και με οδηγό πάντα τη γλυκιά λαχτάρα του έρωτα η “Ερωτική Μονομαχία” επανέρχεται ακόμα πιο σαγηνευτική.

Άλλωστε αν κάτι δεν αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου είναι το πως ο έρωτας πρωταγωνιστεί στη ζωή μας. Το πως ξεγλιστάει, σαγηνεύει, ζωντανεύει, παρασέρνει και τελικά κυριαρχεί στην καρδιά μας, που είναι ο φυσικός του χώρος, αλλά και στο μυαλό μας, που είναι το μέσο του για να πετύχει αυτό που θέλει. Η μοναδική ερωτική κωμωδία των Σκριμπ και Λεγκουβέ μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Στο βασίλειο του Λουδοβίκου ΙΗ’. Μέσα από το σκηνικό μηχανορραφιών, ίντριγκας και συνομωσιών της αυλής, εμφανίζεται ο έρωτας ο οποίος και επικρατεί δείχνοντας ποιος ουσιαστικά κάνει κουμάντο στο παλάτι.

Το έργο περιστρέφεται γύρω από τα τεχνάσματά του, σε μια ταραγμένη πολιτικά εποχή, ενώ στηλιτεύεται παράλληλα με χιούμορ η διαφθορά και ο φανατισμός των αντίπαλων παρατάξεων που διαδέχονται η μία την άλλη στην εξουσία. Τα ταιριαστά και αταίριαστα ζευγάρια, οι μεταμφιέσεις τους, οι προσδοκίες, οι επιδιώξεις και τα πάθη τους, επιφέρουν συνεχείς ανατροπές που διαδέχεται η μία την άλλη, καθιστώντας κάθε σκηνή μέχρι το φινάλε απρόβλεπτη. 

Πέντε ήρωες, όλοι τους πολύ νέοι και όμορφοι, ερωτεύσιμοι και ερωτευμένοι, αντιμετωπίζουν κάθε στιγμή το μεγάλο δίλημμα, για το αν πρέπει να θυσιάσουν τον έρωτα ή τις πολιτικές τους επιλογές. Προδοσίες, ζήλειες και αληθινά αισθήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δίνης της εξουσίας και όλα δείχνουν πως είναι ένα παιχνίδι επικράτησης, έντονης αντιπαράθεσης και εντυπωσιασμού.

Η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση, γεφυρώνει θεατρικά είδη αποκαλύπτοντας τη συγγένειά τους, δίνοντας ιδιαίτερη προοπτική σε κάθε διάλογο κάνοντας σκηνή και πλατεία ένα. Και όπως σε κάθε παράστασή της, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μουσική, το χορό και το πλούσιο εικαστικό περιβάλλον που αντικατοπτρίζει την εποχή του έργου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ένας  νεαρός, όμορφος επαναστάτης γίνεται το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δύο θελκτικές νέες γυναίκες, θεία και ανιψιά, που τον διεκδικούν.

Στη Γαλλία του 1817, όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’, οι οπαδοί του έκπτωτου αυτοκράτορα Ναπολέοντα, χαρακτηρίζονται συνωμότες για το παραμικρό. Έναν τέτοιον νέο και όμορφο ευγενή, εχθρό του βασιλέα, τον Ερρίκο ντε Φλαβινιέλ (Αλέξανδρος Νταβρής), υποθάλπει στον πύργο της η δαιμόνια Κόμισσα ντ’ Οτρεβίλ (Κερασία Σαμαρά). Η ίδια, αλλά και η νεαρή χαριτωμένη ανεψιά της Λεονή (Βίκυ Μαραγκάκη), πιάνονται στα δίχτυα της γοητείας του Ερρίκου. Η Κόμισσα κάνει τα πάντα για να τον διασώσει από τα νύχια του αρχηγού της αστυνομίας Βαρώνου ντε Μονρισάρ (Μιχάλης Μαρκάτης) ο οποίος καταδιώκοντάς τον φθάνει μέχρι τον πύργο της. Η Κόμισσα συγκρούεται μαζί του και τον παρασύρει με αριστοτεχνική κομψότητα από τη μία παγίδα στην άλλη, ώσπου φυγαδεύει τον Ερρίκο κάτω απ’ τη μύτη του αρχηγού. Στη φυγάδευση αυτή βοηθά ο Γουσταύος ντε Γκρινιόν  (Σαράντος Γεωγλερής), πιστός φίλος της Κόμισσας, ο οποίος μετά τις ερωτικές της υποσχέσεις, πείθεται να παραμερίσει τη φυσική του δειλία και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, προκειμένου να της φανεί χρήσιμος στη διάσωση του Ερρίκου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Ιώ Μαρμαρινού

Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά

Μουσική : Τάσος Καρακατσάνης

Εικαστική Δημιουργία: Θανάσης Παναγιώτου

Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος

Φωτισμοί: Γιώργος Μπούχρας

Στίχοι Τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Αποστόλου

Φωτογραφίες: Αγγελική – Ειρήνη Μήτση

Κατασκευή Κοστουμιών: Βεστιάριο Συρογιάννη

Συμπαραγωγή: Θεατρική εταιρεία ΘΕΣΙΣ και ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ :

Σαράντος Γεωγλερής, Αλέξανδρος Νταβρής, Βίκυ Μαραγκάκη, Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης. 

                             

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110′ με διάλειμμα