Η ομάδα θεάτρου «C. for Circus» σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «ο επιπόλαιος Φρεντ» ανακοινώνει τη δημιουργία τριών νέων εργαστηρίων για τη σεζόν 2014 – 2015: Εργαστήριο Ενηλίκων, Εργαστήριο Εφήβων και Παιδικό εργαστήριο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τον τρόπο δουλειάς μας. Για το λόγο αυτό, τα πρώτα μαθήματα των εργαστηρίων είναι δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους, χωρίς καμία δέσμευση. Στα εργαστήριά μας μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται. Δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη επαφή με το θέατρο ή την κίνηση.

Ο άνθρωπος χαμένος στα «πρέπει» της κοινωνικής του συμπεριφοράς, ξεχνάει τον εαυτό του. Ξεχνάει αυτό το «εγώ» του παιδιού που κρύβει μέσα του. Η χαμένη μας αθωότητα είναι που μας αγγίζει σε οτιδήποτε μας συγκινεί. Η ειλικρίνεια που μπορεί να διαπνεύσει ένα πρόσωπο με μία μόνο κίνηση ή λέξη. Όταν πέφτει το προσωπείο που φοράς για να υποδυθείς τους ρόλους της καθημερινότητάς σου. Μα, στο θέατρο υποδύεσαι ρόλους… Όχι. Στο θέατρο παύεις να υποδύεσαι. Στο θέατρο βρίσκεις τον εαυτό σου, στο θέατρο Είσαι. Και τότε είναι που δε διστάζεις να πεις «είμαι ηθοποιός».

Εργαστήριο Ενηλίκων

Η δουλειά τον πρώτο χρόνο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ευαισθησίας των ηθοποιών (αισθαντικότητα) και στην εξομάλυνση των παραμορφώσεων της καθημερινότητας. Η ζωή ενός ανθρώπου στη σύγχρονη αστική κοινωνία κυριαρχείται από ένα σύνολο κανόνων και τυπικών συμπεριφορών που βάζουν όρια στο σώμα και στην ψυχή μας. Ο ηθοποιός μέσα από μία σειρά εντατικών ασκήσεων καταφέρνει να αφήσει αυτά τα άχρηστα «πρέπει» και τη (καθημερινή) μάσκα του στα παρασκήνια. Ανακαλύπτει ότι ο μόνος κανόνας για τον ηθοποιό, η μόνη βασική αρχή είναι μία κατακόρυφη βουτιά στη ζωή, να αφήσει κάθε δισταγμό, κάθε φόβο έκθεσης και να αφεθεί στη σκηνική ζωή, στις στιγμές της παράστασης και της πρόβας, να αφήσει το σώμα του και την ψυχή του να ζήσουν ελεύθερα και πλήρως. Έτσι ένας Άνθρωπος γεννιέται, ο ηθοποιός έπεται.

Δάσκαλος στο εργαστήρι υποκριτικής ενηλίκων είναι ο σκηνοθέτης της ομάδας «Ο επιπόλαιος Φρεντ» και μέλος της «C. for Circus» Σφυρής Γιωργής.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Σφυρής Γιωργής

Ώρες: Ένα μάθημα 4 ωρών ανά εβδομάδα

Πρώτη μέρα συνάντησης: 9/10 στις 19:00-23:00

Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας: 9, 16, 23 και 30/10 στις 19:00-23:00

Χώρος: Πτολεμαίων 29Α στη στοά, Θεσσαλονίκη, 7ος όροφος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948785947(vodafone), 6979903705(cosmote), 17:00-22:00

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους άνετα ρούχα (π.χ. φόρμες) και να μάθουν το απόσπασμα από τις Βάκχες του Ευριπίδη που βρίσκεται εδώ.

Εργαστήριο Εφήβων

Οι «Μικροί Μάγοι», η εφηβική ομάδα των εργαστηρίων του «C. for Circus», μετράνε ήδη τρία χρόνια. Στο τέλος της πρώτης χρονιάς παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία την παράσταση «Φρεναπάτη» του Pierre Corneille. Ενώ, έπειτα από μήνες προβών και παιχνιδιού παρουσίασαν ακόμα μια παράσταση, με όνομα «4 μέτρα πάνω από τον ουρανό!», αλλά αυτή τη φορά με δικά τους κείμενα.

Φέτος οι Μικροί μας Μάγοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν κι άλλα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο με το δικό μας τρόπο. Παίζοντας πάνω στη σκηνή. Γιατί το θέατρο είναι παιχνίδι.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κοτταράκου Χρύσα

Ώρες: Ένα μάθημα 3 ωρών ανά εβδομάδα

Πρώτη μέρα συνάντησης: 12/10 στις 11:00-14:00

Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας: 12, 19 και 26/10 στις 11:00-14:00

Χώρος: Πτολεμαίων 29Α στη στοά, Θεσσαλονίκη, 7ος όροφος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948785947(vodafone), 6979903705(cosmote), 17:00-22:00

Παιδικό Εργαστήρι

Αυτή τη χρονιά η ομάδα θεάτρου «ο επιπόλαιος Φρεντ» θα πραγματοποιήσει εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου «οι Άνω Κάτω» στην Τούμπα.

Μέσα στην καθημερινή ζωή, την κοινωνία, αλλά και το σχολείο, προκύπτουν συνεχώς ιδέες, ανάγκες και ενδιαφέροντα στα παιδιά. Αυτά τα ενδιαφέροντα μπορούν να γίνουν εμπειρία μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Παίρνοντας, λοιπόν, θέματα που απασχολούν τα ίδια τα παιδιά, προσφέρουμε τη γνώση με την μορφή εμπειρίας μέσω του θεάτρου, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν ανακαλύπτοντας την αληθινή, τη βαθειά γνώση.

Ο αυθορμητισμός και η ενέργεια των παιδιών μπορούν να εκφραστούν με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορούν να γράψουν, να μάθουν, να δεχτούν τη γνώση παίζοντας. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι η γνώση γίνεται εμπειρία, απόλαυση, όπως απόλαυση είναι και η πραγματική -η ουσιαστική- ζωή. Έτσι η γνώση γίνεται αντιληπτή στο χώρο και στο χρόνο, γίνεται αφορμή για δημιουργία. Μια ώθηση χρειάζονται τα παιδιά, μια ιδέα, μια λέξη και μετά μπορούν να σου χτίσουν ολόκληρο κόσμο.

Η υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος της ομάδας θεάτρου «Ο επιπόλαιος Φρεντ».

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου

Ώρες: Ένα μάθημα 2 ωρών ανά εβδομάδα

Πρώτη μέρα συνάντησης: 11/10 στις 12:00-13:30

Χώρος: Φιλομήλας 16, Άνω Τούμπα, κοντά στην Αγία Μαρίνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Πολιτιστικός Σύλλογος «οι Άνω κάτω»: 2310 943970

Ομάδα Θεάτρου «ο επιπόλαιος Φρεντ»: 6948785947(vodafone), 6979903705(cosmote), 17:00-22:00