Ο Ζάφος Ξαγοράρης σχεδίασε εργαλεία αποσυναρμολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν για τρία διαφορετικά εργαστήρια: εργαστήριο Ήχου, εργαστήριο Εφήμερων Επιγραφών και εργαστήριο Αιωρήσεων. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης, οι σχετικές δράσεις και εγκαταστάσεις παρουσιάζονται την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Δάφνης με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης» είναι μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων 2017-2018 και πραγματοποιήθηκε στα σχολεία: 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γ. Μπουζιάνης», στο 100ο Δημοτικό Αθήνας (Νέος Κόσμος), καθώς και στο 43ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας (Νέος Κόσμος). Κάθε σχολείο γίνεται σταθμός μιας διαδρομής, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική «βόλτα» για μικρούς και μεγάλους. Μια ανοιχτή γιορτή για τη γειτονιά που τους καλεί όλους να συμμετέχουν.

Φαντάσου υπαίθριες εγκαταστάσεις να τοποθετούνται σε διάφορα σχολεία στην ευρύτερη γειτονιά της Στέγης. Εγκαταστάσεις-κατασκευές του Ζάφου Ξαγοράρη σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, που –με τη βοήθεια των εισηγητών Δήμητρας Ιωάννου, Μαρίνας Μήλιου Θεοχαράκη, Νεκτάριου Παππά– κάποιες καλούσαν τους μαθητές να φτιάξουν φράσεις, άλλες να πειραματιστούν με τον ήχο και άλλες μοιάζουν να αντιστρέφουν τους νόμους της βαρύτητας. Ανάλογα με την εγκατάσταση ή τους μηχανισμούς του σχολείου, έγιναν και αντίστοιχα εργαστήρια που έμαθαν τα παιδιά πώς να αποσυναρμολογήσουν αυτό που έχουν μπροστά τους, με σκοπό να δημιουργηθεί κάτι νέο. Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί έγιναν καλλιτέχνες, σε ένα πρόγραμμα που εμπλουτίστηκε με παρουσιάσεις, δράσεις, προβολές και ομιλίες από προσκεκλημένους επιστήμονες, εκπαιδευτικές ομάδες, άλλους εισηγητές, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές.

Τα εργαστήρια Εφήμερων Επιγραφών, Ήχου και Αιωρήσεων πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση των Εργαλείων Αποσυναρμολόγησης, τα οποία παραμένουν στα σχολεία για μελλοντικές ενεργοποιήσεις. Στο εργαστήριο Εφήμερων Επιγραφών που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γ. Μπουζιάνης» γράφτηκε ένα συμμετοχικό κείμενο από τα παιδιά, όπως επίσης και σειρά συνθημάτων. Η καταγραφή και η επεξεργασία ήχων της πόλης από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 100ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας στον Νέο Κόσμο, αναμεταδίδεται μέσω ηχητικών συστημάτων. Ανάμεσα στις διάφορες δράσεις και καταγραφές εικόνων ή σκέψεων των μαθητριών και μαθητών του 43ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθήνας στον Νέο Κόσμο, πραγματοποιήθηκε και μια σειρά αιωρήσεων. Μεταλλικές κατασκευές και ανάλογες στολές οδήγησαν στην ψευδαίσθηση και στην απατηλή, φευγαλέα εικόνα μιας μετεωριζόμενης σιλουέτας στο σχολικό περιβάλλον.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σχεδιασμός: Ζάφος Ξαγοράρης: εικαστικός καλλιτέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ

Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν οι:

Δήμητρα Ιωάννου, Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, Νεκτάριος Παππάς (εισηγητές εργαστηρίων Εφήμερων Επιγραφών, Αιωρήσεων και Ήχου)
Μυρτώ Λάβδα, Κωνσταντίνα Σουλιώτη (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Κατερίνα Στεφανιδάκη (σχεδιασμός και παραγωγή εργαλειοθηκών)

Παρουσίαση αποτελεσμάτων εργαστηριών

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

11.00 – 12.00
Ανοιχτή πρόσκληση στα 3 σχολεία των εργαστηρίων: 100ο Δημοτικό Αθήνας (Πύρρας 15), 43ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθήνας (Ασπρογέρακα 2) και 5ο Δημοτικό Δάφνης (Γράμμου 1).
Σύντομη παρουσίαση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων: δράσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και μεταβαλλόμενα ηχητικά περιβάλλοντα.

12.00 – 12.30
Πορεία και μετακίνηση με οχήματα ή/και με τα πόδια από τα 3 σχολεία προς το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης (Γράμμου 1, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα με το 43ο και 5ο)

12.30 – 14.00
Τελική παρουσίαση στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Δάφνης.
Εγκατάσταση τρισδιάστατων γραμμάτων σε φορτηγό, κινήσεις με τον ηχητικό εξοπλισμό και δράσεις αιώρησης.
Αναψυκτικά και παρουσίαση του σχετικού εντύπου (fanzine).


Φωτογραφίες: ©Σταύρος Πετρόπουλος