Από τον Σεπτέμβριο, 12 βοτανικοί κήποι σε έξι χώρες θα φιλοξενήσουν έργα διευρυμένης πραγματικότητας 13 γνωστώn και λιγότερο προβεβλημένων καλλιτεχνών, όπως οι Ai Weiwei, El Anatsui και Sigalit Landau, στην έκθεση “Seeing the Invisible”, που θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε έξι χώρες τον Σεπτέμβριο. Τα έργα θα είναι ορατά μέσω ειδικής εφαρμογής, ενώ θα βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στην χλωρίδα σε μία μείξη του φυσικού με το ψηφιακό.

Τα έργα θα καταστούν ορατά, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Seeing the Invisible», η οποία υλοποιείται με τη χορηγία του Outset Contemporary Art Fund και των Βοτανικών Κήπων της Ιερουσαλήμ που συμμετέχουν στο πρότζεκτ. Μεταξύ των άλλων κήπων είναι ο Royal Botanic Garden Edinburgh, ο Kirstenbosch National Botanical Garden στη Νότια Αφρική και η Massachusetts Horticultural Society. Οι οργανωτές περιγράφουν την «Seeing the Invisible» ως «την πρώτη έκθεση αυτού του είδους που υλοποιείται σε συνεργασία με βοτανικούς κήπους από όλον τον κόσμο».

Χάρη στην εφαρμογή η οποία θα σχεδιαστεί ειδικά για την έκθεση και θα είναι δυνατή η λήψη της για το κοινό, τα έργα των καλλιτεχνών θα είναι ορατά μέσω κινητής συσκευής ή τάμπλετ, ενώ θα βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στην εκάστοτε τοπική χλωρίδα, ενώ στην οθόνη θα εμφανίζονται σαν να συμβιώνουν μαζί της. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να ενισχύουν και να αναδεικνύουν την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως επισήμανε ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης Tal Michael Haring, η ιδέα ήταν να σπάσουν «το δυαδικό μεταξύ αυτού που συχνά θεωρείται “ φυσικό” έναντι του “ ψηφιακού”», δημιουργώντας ένα νέο “phygital” μοντέλο, όπως είπαν στην ανακοίνωση για την έκθεση «Seeing the Invisible».

«Εξερχόμενοι από την πανδημία, όταν οι εμπειρίες σε εξωτερικούς χώρους και τη φύση έχουν αποκτήσει νέο νόημα και βαρύτητα στη ζωή μας αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει έναν καινούργιο τρόπο για να έρθει ο κόσμος σε επαφή, ταυτόχρονα, με την τέχνη και τη φύση» υπογράμμισε ο Tal Michael Haring.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The New York Times | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sigalit Landau, Salt Stalagmite #1 [Three Bridges]” (2021)