Πολύτιμο όσο το μνημειακό για τη θύμηση, το εφήμερο για την ύπαρξη.

Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο:

Πατρίτσιο Μπεντόν (Patrizio Bedon-ΙΤ) – Κάζα Εσαντζιέρα (Casa Essenziera-ΙΤ/ΖΑ) – Νίκος Λαγός (GR) – Αναίς Λελιέβρ (Anaïs Lelièvre-FR) – Βλαντίμιρ Σκόντα (Vladimir Skoda-CZ/FR) – Σάντορ Ζέλενακ (Sandor Zelenak-HU/JP). Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, video – Νικόλαος Συμεωνίδης & Αμαλία Κοσμά, διαδραστικό δρώμενο.

Έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν. Στη φιλοσοφία του wabi-sabi, έργα πολύτροπα (ζωγραφικά, οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά) εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρώνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.

Σε μια μεταβατική περίοδο, επιταχυνόμενη μεταβλητή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έννοια του carpe diem ανάγεται σε αξία ανεκτίμητη, αναπόδραστη επιθυμία για απόλαυση της στιγμής.

Carpe momentum για τον επισκέπτη, που εισέρχεται στον πύργο, στον ιστορικό και καλλιτεχνικό μικρόκοσμο του, στο περιβάλλον γύρω, μετουσιώνοντας την αισθητική εμπειρία σε βίωμα προσωπικό.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες εφέτος, ξεχωρίζει ο Vladimir Skoda, σημαντικός Ευρωπαίος καλλιτέχνης της γενιάς του. Το έργο του εμπνευσμένο από την αστροφυσική δεν επιχειρεί μια απλή αισθητική μεταφορά. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τα σχήματα και τους γεωμετρικούς υπολογισμούς για να αποδώσει μια αρχιτεκτονική δομή στις ψυχικές του αφαιρέσεις. Θεωρείται μάλιστα ότι έθεσε με τον τρόπο του τα θεμέλια ενός είδους ευρωπαϊκού μινιμαλισμού.

Επιμέλεια:  Μάριος Βαζαίος

Συνεργαζόμενος Επιμελητής: Klaus Pfeiffer

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός


Φωτογραφία θέματος: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Chasing the dust