Ο κύκλος εκθέσεων με τίτλο Αναζητήσεις στην ύλη, που οργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, έχει σαν στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

Οι επιλογές του Πωλητηρίου εστιάζουν σε αντικείμενα τέχνης που κεντρίζουν τις αισθήσεις μας, φτιαγμένα από υλικά και φόρμες που μπορούμε να αγγίξουμε και να χρησιμοποιήσουμε.

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ» φιλοξενεί την έκθεση της ομάδας «Θίς», με τίτλο «Επαναστροφή».

Η «Θίς» είναι μια ομάδα νέων designers που καινοτομεί δημιουργώντας κοσμήματα και αξεσουάρ χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό την άμμο. Το όνομα της ομάδας προέρχεται απο την Αρχαία Ελληνική γλώσσα και σημαίνει σωρός άμμου.

Παρατηρώντας τη φύση, καθώς ο χρόνος κυλάει, διακρίνουμε τα σημάδια που αφήνει πίσω του. Αργά αλλά σταθερά, τα φυσικά τοπία αλλάζουν, παίρνουν διαφορετική μορφή. Η άμμος είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της φυσικής αλλαγής καθώς ένας συμπαγής όγκος μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα σωρό από κόκκους.

Η ομάδα «Θίς» ακολουθεί μια πορεία, η οποία είναι αντίθετη με το χρόνο. Δημιουργεί συμπαγείς μορφές από κόκκους άμμου, προτείνοντας το προ-υπάρχον με ένα σύγχρονο τρόπο.

Τα αντικείμενα της ομάδας «Θίς» σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Ελλάδα σε μικρής κλίμακας παραγωγή, χρησιμοποιώντας μεθόδους που συνδυάζουν σύγχρονα βιομηχανικά υλικά και χειροποίητο φινίρισμα. Η σύγχρονη, αφαιρετική αισθητική τους, συνάδει με την φυσικότητα και ταπεινότητα του υλικού, το οποίο έχει στόχο να αναδείξει.

Η ομάδα «Θίς» δημιουργήθηκε από τους designers Δημήτρη Πέρρο και Δημήτρη Χατζησταμάτη. Ο Δημήτρης Πέρρος μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως designer στα studio των Renato Montagner και Philippe Bestenheider για εταιρείες όπως Pirelli, Frag, DeSede, Varaschin και Moroso. Από το 2010 έως 2014 εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή και αργότερα ως Course Leader στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Interior and Living Design της Domus Academy στο Μιλάνο. Το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνίδρυσε το σχεδιαστικό γραφείο Sppl Project design. O Δημήτρης Χατζησταμάτης μετά τις σπουδές του εργάστηκε σε Αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ από το 2014 συνίδρυσε το σχεδιαστικό γραφείο Sppl Project design. Την επικοινωνία της ομάδας «Θίς» έχει αναλάβει ο γραφίστας Γιάννης Πάλλης.