Μια εξαιρετική πρόταση στο χώρο του παιδικού τραγουδιού αποτελούν οι δύο μουσικές εκδόσεις της Τατιάνας Ζωγράφου, που επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εν πλω και το Μελωδικό Καράβι. Υπέροχα τραγούδια με πρωτότυπες μελωδίες και γλώσσα ποιητική για μικρούς και μεγάλους, από τη διασκέδαση μέχρι το νανούρισμα.

Το «Πετώντας πας στην πόλη» περιλαμβάνει δεκαεννέα τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους της ίδιας της Τατιάνας Ζωγράφου αλλά και του Κώστα Καρτελιά και του Σταμάτη Δαγδελένη. Τα τραγούδια αυτά είναι ενταγμένα σε τρεις κύκλους τραγουδιών: «Το παιχνίδι του χρόνου» για τον χρόνο που περνά και δεν περνά, «Τα τι και τα γιατί», για τις συχνές, καθημερινές και ιδιαίτερες απορίες των παιδιών, «Για την αγάπη…», για το πιο τρυφερό συναίσθημα του ανθρώπου.

Από αυτή την εργασία έχουν ξεχωρίσει και αγαπηθεί πολύ από εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες τα τραγούδια “Τόσο λάθος Διατροφή”, “Οι εποχές”,”Στη συναυλία” “Το χάδι” και το “Σαν ουράνιο τόξο”.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν γνωστές φωνές της ελληνικής μουσικής: Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Ηλίας Λιούγκος, Κώστας Θωμαίδης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δώρος Δημοσθένους, Δήμητρα Τσίγκα, Βασίλης Γισδάκης, Αννα Καραγεωργιάδου και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Μοσχάτου με διευθυντή το Δημήτρη Μπουζάνη. Την ενορχήστρωση έκαναν ο Ορέστης Ζαφειρόπουλος, ο Πάνος Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Μπουζάνης.

“Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω” ο τίτλος του δεύτερου ψηφιακού δίσκου, που περιλαμβάνει τραγούδια του ήλιου και του φεγγαριού, σε ένα μουσικό βιβλίο, με εικονογράφηση από τον ζωγράφο Χρήστο Κεχαγιόγλου και τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου.Το cd κυκλοφορεί από το Μελωδικό Καράβι. Την ενορχήστρωση έκανε ο Βαγγέλης Ζωγράφος.

Ερμηνεύουν : Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, Τάσος Αποστόλου, Ηλίας Λιούγκος, Ειρήνη Δερέμπεη, Άννα Καραγεωργιάδου, Νίτσα Κουρτίδου. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν η Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η Τατιάνα Ζωγράφου, ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος και η Αργυρώ Κοκορέλη.

Ξεχωρίζει το νανούρισμα που τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος (πολλοί μίλησαν για την πιο τρυφερή στιγμή στη μεγάλη δισκογραφική πορεία του σπουδαίου τραγουδοποιού), η ερμηνεία του Βαγγέλη Γερμανού στο τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στο δίσκο και τρία οργανικά κομμάτια που επιβεβαιώνουν την πεποίθηση της Τατιάνας Ζωγράφου ότι «δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στη μουσική για παιδιά και στη μουσική για ενήλικες.
Η μουσική είναι ένα».

Λίγα λόγια για την Τατιάνα Ζωγράφου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Γιάννενα νηπιαγωγός και έκανε μεταπτυχιακά στην Αγγλία (Reading) για τη Μουσική στην εκπαίδευση. Με τον Κώστα Πασχάλη και την Χριστίνα Γιαννακοπούλου πήρε πτυχίο και δίπλωμα μονωδίας (Ωδείο Κόνταλυ). Είναι δασκάλα μουσικής στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού. Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τάσος Αποστόλου, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Κώστας Θωμαΐδης , ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μαρίζα Κωχ, ο Ηλίας Λιούγκος, η Δάφνη Πανουργιά, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ. α. Της αρέσει να πηγαίνει Πετώντας στην πόλη… – CD (ΜΒΙ, 2004) παρέα με τον Κόκκινο γάτο της και ένα μαντολίνο (Εν πλω, 2009). Δεν βιάζεται να μεγαλώσει (Μελωδικό Καράβι, 2007) και γι’ αυτό με χαρά τραγουδάει στην Παράξενη χορωδία του δάσους μαζί με τον
Κρικικρίκ και τον Τζικιτζίκ (Καλειδοσκόπιο, 2012). Σπίτι της (Εν πλω, 2009) οι καρδιές των παιδιών και καρδιά της οι δυο κόρες της… Με τον δικό της Μυστικό τρόπο (Καλειδοσκόπιο, 2011).

Κεντρική φωτογραφία θέματος: ogdoo.gr