Μια μουσική παράσταση με μελωδίες και ιδιώματα από την Ανατολή και τη Δύση που συνυπάρχουν αρμονικά, όπως τα διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης λουλούδια, δέντρα και φυτά σε έναν κήπο.

Το έργο

Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης ξεσπάει μια μπόρα που αναγκάζει πέντε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να καταφύγουν στο καφέ του πάρκου. Η ώρα περνά, η βροχή δεν σταματάει και η ανία αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη. Κάτι σφυρίζει ο ένας, κάτι σιγοτραγουδά ο άλλος, η σερβιτόρα σερβίρει ποτά και σιγά σιγά οι καρδιές ξεκλειδώνονται.

Πρώτος ο Ισπανός, σχεδιαστής κήπων στο επάγγελμα, ανασύρει τις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με τον πατέρα του, κηπουρό των φημισμένων κήπων της Γρανάδας. Τη σκυτάλη θα πάρει ένας Ιταλός συνθέτης. Δίχως να το έχουν προαποφασίσει, ο κήπος γίνεται ο κοινός τόπος της συζήτησης.

Ο συνθέτης προκειμένου να εμπνευστεί συνηθίζει να επισκέπτεται τους κήπους Μέλτσι στο Κόμο, ενώ μια Ιρανίδα που έχει φύγει εδώ και χρόνια από το Σιράζ και ζει στη Νέα Υόρκη κατασκευάζει αρώματα στην προσπάθειά της να διατηρήσει μέσα της ζωντανές τις μνήμες από τους κήπους της πατρίδας της. Η δεύτερη κυρία της παράξενης αυτής παρέας είναι άγνωστης εθνικότητας από την Αίγυπτο και ηλικιωμένη. Μεγαλωμένη στη νεκρόπολη του Καΐρου, κατέφυγε δωδεκαετής στον δημόσιο κήπο Αλ Αζχάρ, που στάθηκε αφορμή να καταλήξει στο επάγγελμα της πόρνης.

Τελευταίος, ένας καπετάνιος Χιώτης, θα συμπληρώσει το ψηφιδωτό των εξομολογήσεων. Βρισκόμενος, κάποτε, στην Χιλή, έμαθε πως η γυναίκα του περιμένει παιδί. Έτσι, όπως το είχαν συνήθειο στη Χίο, έφερε κι αυτός ένα μικρό δέντρο από τον ξένο τόπο, να το φυτέψει στον κήπο τους για να μεγαλώσει μαζί με το παιδί που θα γεννιόταν. Μα το δεντράκι αντί να μεγαλώνει μαράζωνε…

Η συζήτηση θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή με την παρέμβαση της σερβιτόρας, που ως τότε τους άκουγε όλους σιωπηρά. Το ποιητικό της πνεύμα θα αναγάγει τις εμπειρίες των κήπων του καθενός προς τον «Αλησμόνητο Κήπο». Εκεί που ανιχνεύεται η απαρχή της ανθρώπινης περιπέτειας και ο τελικός προορισμός του…

Το έργο εκτυλίσσεται μέσα σε οκτώ τραγούδια και τρεις οργανικές συνθέσεις σε μουσική Κυριάκου Καλαϊτζίδη, καθώς και μέσα από κείμενα και στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή.

Το συγκρότημα Εν χορδαίς, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον καταξιωμένα μουσικά σχήματα διεθνώς, έχει πραγματοποιήσει πάνω από εννιακόσιες εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Από την ίδρυσή του (1993), έχει συμβάλει στο να επαναπροσδιοριστούν τα σύνορα μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Συντελεστές

Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Στίχοι, κείμενο: Βασιλική Νευροκοπλή

Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς»
Μουσικοί Κυριάκος Πετράς βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης ούτι, τραγούδι, Δρόσος Κουτσοκώστας τραγούδι, Άλκης Ζοπόγλου κανονάκι , Πέτρος Παπαγεωργίου κρουστά, Έμα Μαντρίλα τραγούδι, Ματίλντε Γκόμας βιόλα ντα γκάμπα, Γιώργος Κοκκινάκης πιάνο, Βασιλική Νευροκοπλή ανάγνωση, Λεωνίδας Παλάσκας επιμέλεια ήχου


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Κυριάκος Καλαϊτζίδης και Βασιλική Νευροκοπλή


Διαβάστε επίσης:

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επιστρέφουν στην ΕΛΣ