«Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά πρόκειται να εισέλθετε σε ένα παράλληλο σύμπαν που ονομάζεται “Δίνη” των Καννών».

Η Καμίλ Κοτέν (Camille Cottin) ήταν ήδη στη σκηνή του Grand Théâtre Lumière όταν άναψαν τα φώτα για να παρουσιάσει την 77η έκδοση του Φεστιβάλ των Καννών. Οδηγούμενη από την ενέργεια της Ορχήστρας Worakls, η Γαλλίδα ηθοποιός ανέφερε: «Βλέπουμε ταινίες όλη μέρα και τις συζητάμε όλη τη νύχτα. Κανείς δεν μιλάει την ίδια γλώσσα, ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. (…) Εδώ, όταν βυθίζεσαι στο σκοτάδι, είναι για να βρεις φως. Ακούγεται τρελό, αλλά το πιο τρελό είναι ότι είναι αλήθεια. Δεν είναι παράλληλο σύμπαν. Αυτός ο κόσμος υπάρχει. Εδώ συναντιούνται οι λάτρεις του κινηματογράφου από όλον τον κόσμο. Ένα μέρος για συναντήσεις, διαλόγους, συζητήσεις, προβληματισμό, πολιτισμό και γοητεία. Αυτό είναι εδώ και τώρα. Σε μια εποχή ανησυχητικών, ακόμη και ανατριχιαστικών γεγονότων στον κόσμο, όταν βαθιά ρήγματα διχάζουν τους λαούς, όταν ο πλανήτης μας καίγεται, όταν η συλλογική μας νοημοσύνη απειλείται να γίνει τεχνητή, αυτός ο χώρος συγκέντρωσης είναι μια τύχη. Κάθε χρόνο, ερχόμαστε στις Κάννες για να τραβήξουμε μια φωτογραφία της ανθρωπιάς μας, ερχόμαστε να γεμίσουμε ελπίδα. Είναι απείρως όμορφο».

Και καθώς δεν βαριόμαστε ποτέ να καλωσορίζουμε εξαιρετικές γυναίκες στη σκηνή για αυτήν την τελετή έναρξης, ένα μακρύ χειροκρότημα χαιρέτισε την είσοδο της Μέριλ Στριπ (Meryl Streep), η οποία βρισκόταν στις Κάννες για να λάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τα χέρια της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche).  Η τελευταία εξέφρασε τον μεγαλύτερο σεβασμό της: «Το πρόσωπό σου και η φωνή σου είναι μέρος της ζωής μας. Μας έκανες να νιώσουμε συναισθήματα. Μας έκανες να μεγαλώσουμε. Όταν σε βλέπω στην οθόνη, δεν βλέπω εσένα, είναι μια ροή που σε διατρέχει. Και αυτό είναι το νόημα του να είσαι ηθοποιός. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα. Είναι ένας σύνδεσμος που δημιουργείται από την παρουσία σου, αφήνοντας την ομορφιά να έρθει σε σένα. Αυτό που ρέει μέσα σου σε μια στιγμή είναι πρόθεση, σκέψη, ενέργεια, αγάπη, αλήθεια. Από πού προέρχονται όλα αυτά; Είναι από αγάπη; Γεννήθηκες έτσι; Ποιο ήταν το όνειρό σου;»

Αντιδρώντας στο κινηματογραφικό αφιέρωμα στην καριέρα της, η σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός είπε: «Για μένα, το να βλέπω αυτό το κλιπ είναι σαν να κοιτάζω έξω από το παράθυρο ενός τρένου υψηλής ταχύτητας. Ορμώ σαν αστραπή από τα νιάτα μου μέχρι τα πενήντα μου, μέχρι σήμερα. Τόσα πρόσωπα, τόσα μέρη που θυμάμαι τόσο καλά. Όταν ήμουν στις Κάννες πριν από 35 χρόνια, για πρώτη φορά, ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών. Πλησίαζα τα 40 και νόμιζα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει. Εκείνη την εποχή, για μια ηθοποιό, αυτό ήταν μια λογική πρόβλεψη. Ο μόνος λόγος που βρίσκομαι εδώ απόψε είναι λόγω των υπέροχων καλλιτεχνών με τους οποίους έχω δουλέψει, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Προέδρου».

Επιτέλους, οι δύο ηθοποιοί ένωσαν τις φωνές για να κηρύξουν επίσημα την έναρξη του 77ο Φεστιβάλ των Καννών!

Πηγή: festival-cannes.com
Photo Credit: Στιγμιότυπο από το βίντεο “MERYL STREEP, Honorary Palme d’Or – PHOTOCALL– English – Cannes 2024”, Festival de Cannes, via YouTube

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Καννών 2024: Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης