Το The ReefLine, ένα υποβρύχιο δημόσιο πάρκο γλυπτικής, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Shohei Shigematsu της αρχιτεκτονικής εταιρείας OMA, μαζί με μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, ερευνητών και μηχανικών, αναμένεται να είναι ανοιχτό προς το «υποβρύχιο» και με περιβαλλοντική συνείδηση κοινό του, τον Δεκέμβρη του 2021.

Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως ένας ζωντανός τεχνητός ύφαλος. Μέχρι τα εγκαίνια του υπολογίζεται πως το μαγικό ταξίδι με τον αναπνευστήρα θα έχει την έκταση του ενός μιλίου, ενώ η συνολική έκταση θα είναι 7 μίλια. Η ιδέα πίσω από το Reefline, ανήκει στην καλλιτέχνιδα Ximena Caminos της BlueLab Preservation Society, η οποία ανέπτυξε την θεωρία πως μπορούσαν να δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι με σκοπό να «εναποτεθούν» στα νερά της South Beach ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του πληθυσμού των κοραλλιών.

Το πάρκο στην ουσία θα είναι πάροχος ενός βιότοπου για οργανισμούς υφάλων, οι οποίοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εάν τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα του κόσμου συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου κινδύνου. Οι αποικίες των κοραλλιογενών υφάλων προωθούν τη βιοποικιλότητα και περίπου το ένα τέταρτο των ψαριών του ωκεανού εξαρτάται από αυτά για να επιβιώσουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Ένωση (NOAA).

Τα τελευταία χρόνια, το κοράλλι της Νότιας Φλόριντα «θανατώνεται» από ασθένειες και λεύκανση, που αποδίδεται ευρέως στην θέρμανση των υδάτων – και δεν είναι τοπικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο. Η ομάδα πίσω από το κοράλλι που «υπηρετεί» την τέχνη και το περιβάλλον, ελπίζει να μετριάσει μερικές από τις ζημιές στις ακτές της Φλόριντα, προσφέροντας ένα νέο σπίτι για να αναπτυχθούν νέοι οργανισμοί.

Η κατασκευή θα αποτελείται από τσιμεντένιες, αρθρωτές μονάδες, με εγκαταστάσεις τέχνης συγκεκριμένων τοποθεσιών με σημείο αναφοράς το South Beach. Μαζί με το ReefLine, οι πρώτοι καλλιτέχνες που θα κάνουν το ντεμπούτο τους θα είναι ο Shigematsu, ο οποίος σχεδιάζει μια εγκατάσταση εκτός από τη διάταξη του πάρκου, και ο αργεντίνικης καταγωγής καλλιτέχνης Leandro Erlich.

Ο Erlich θα δημιουργήσει μια υποβρύχια έκδοση ενός έργου που έκανε το ντεμπούτο του κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τέχνης του Μαϊάμι πέρυσι: ένα τεράστιο γλυπτό άμμου από κυκλοφοριακή συμφόρηση 66 αυτοκινήτων. Στο επόμενο στάδιο του έργου, θα αποκαλυφθούν εγκαταστάσεις από τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη Ernesto Neto και την Αργεντινή καλλιτέχνιδα Agustina Woodgate.

Ο στόχος του πάρκου είναι όλοι οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες να εκθέσουν έργα τέχνης που να σχετίζονται άμεσα με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλαιπωρούν ολάκερη την φύση και τα πλάσματα της, ευαισθητοποιώντας μέσω της τέχνης τους, όλους τους ανθρώπους ώστε να προνοήσουν και να ενεργοποιηθούν για διάσωση του περιβάλλοντος.