Η καινούρια ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη» παρουσιάζεται στoν Κινηματογράφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

για πέντε προβολές από το Σάββατο 16  έως και την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στις 21:00.

NEA TAINIA KOYNDOYROYΗ ταινία εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα και διαδραματίζεται σ’ ένα μικρό ελληνικό λιμάνι στον Νότο της Πελοποννήσου, όπου έχει αναπτυχθεί μια μικρή εμπορική πόλη με εύκολη επικοινωνία για εμπορικές συναλλαγές με Μαρόκο-Τυνησία-Αλγέρι. Στη δραστήρια πόλη έχει δημιουργηθεί επίσης μια πολύγλωσση στοά μασόνων, ενώ σ’ ένα παλιό αρχοντικό έχει στεγαστεί το κέντρο των κοριτσιών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – ένας ολόκληρος κόσμος από γυναίκες, που η υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή τις έφερε στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα Παλαιστινίων κομάντος επιδιώκουν την κατάληψη ενός πλοίου που μεταφέρει πολεμικό υλικό από την Πελοπόννησο στο λιμάνι τις Χάιφα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νίκος Κούνδουρος

Παίζουν: Θεοδόσης Ζαννής, Εύα Ψυλλάκη, Μανώλης Παπαδάκης, Γιώργος Κοψιδάς, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Δέσποινα Μοίρου, Ερρίκος Λίτσης, Αγάπη Μανουρά, Ελένη Κωνσταντίνου, Πανάγος Ιωακείμ, Θέμης Μητρόπουλος, Μιχάλης Μπογέας, Άννα Βοργία κ.α.

Παραγωγός: Παντελής Καλατζής

Διευθυντής Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης

Μουσική: Βαγγέλης Μπόντας

Μοντάζ: Γιάννης Αγελαδόπουλος

Λίγα Λόγια για τον Νίκο Κούνδουρο

O Νίκος Κούνδουρος έχει σημαδέψει με την πρωτοποριακή εικαστική αλλά και πολιτική του διάσταση το ελληνικό σινεμά ήδη από τη δεκαετία του ‘50. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έχει αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τις «Μικρές Αφροδίτες» το 1963 και με το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Το ποτάμι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959. Η ταινία «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία της δεκαετίας του 1950-1960. Σημειώνεται, επίσης, πως κόπιες πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη, καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Με αφορμή την καινούρια ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη», θα πραγματοποιηθεί και ένα αφιέρωμα στο σημαντικό έργο του, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την καινούρια ταινία του Έλληνα δημιουργού και τέσσερα παλιότερα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της φιλμογραφίας του.  Από τις 14/3 στην αίθουσα Β της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα πραγματοποιούνται καθημερινά τρεις προβολές της ταινίας «Ένα Πλοίο για την Παλαιστίνη», ενώ στην αίθουσα Α θα τρέχει ένα παράλληλο αφιέρωμα με τις ταινίες «Μπάυρον Μπαλάντα σ’ έναν Δαίμονα», «Μπορντέλο», «Μικρές Αφροδίτες» και «Μαγική Πόλη». Οι ταινίες θα παίζονται επίσης στο Τριανόν.