Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα φιλοξενήσουν από τις 20 Νοεμβρίου ενα αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, το οποίο περιλαμβάνει προβολές, ομιλίες και μία έκθεση με φωτογραφίες επεξεργασμένες έτσι ώστε, ξεπερνώντας το αρχικό μέγεθος των 35mm του κινηματογραφικού negatif, να αποτελούν αυτόνομα έργα φωτογραφικής τέχνης.

Με τόσο χρόνο που πέρασε, σε τόσες ταινίες που γύρισα και σε τόσες ταινίες που δε γυρίστηκαν ποτέ, σχέδια που ξέμειναν ξεχασμένα σε συρτάρια, σε ντουλάπια, μάρτυρες σιωπηλοί της ζωής ενός σκηνοθέτη του κινηματογράφου, γράμματα ανεπίδοτα, ενθουσιασμοί, ιδέες, οράματα καταδικασμένα στη λησμονιά που ψάχνω τώρα να συναρμολογήσω μέσα από εικόνες και σκόρπια γραπτά πεταμένα εδώ κι εκεί. Εικόνες ακίνητες, νεκρωμένες θα \’λεγες στο χρόνο ενός καρέ, σταματημένες για λίγα δευτερόλεπτα στη μικρή οθόνη μιας μουβιόλας αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Ο Ν.Κούνδουρος προσθέτει ότι ονόμασε την έκθεση Stop Carre με την ελπίδα πως ο αναγνώστης–θεατής θα θελήσει να πατήσει κάποιο αόρατο κουμπί και να βάλει σε κίνηση τις εικόνες που βλέπει ακίνητες στους τοίχους του μουσείου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει: Προβολές, για πρώτη φορά, τριών ταινιών του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένες σε κλασικά θεατρικά έργα στο Μουσείο Μπενάκη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο της οδού Πειραιώς (20 Νοεμβρίου- 6 Δεκεμβρίου), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (1-31 Δεκεμβρίου) και στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (25 Νοεμβρίου- 16 Ιανουαρίου 2010).