Το λεύκωμα «Sasuke» που εξέδωσε προσφάτως ο οίκος Atelier EXB δεν προορίζεται απλά και μόνο για όσους λατρεύουν τις γάτες. Είναι σχεδόν μια μεταμόρφωση του φωτογράφου Masahisa Fukase καθώς με τον φακό του αποτυπώνει τα καμώματα των δύο γατιών του, του Sasuke και της Momoe.

«Πέρασα τόσο πολύ χρόνο μπρούμητα για να φτάσω στο επίπεδο της γάτας που έγινα γάτα» λέει ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος (1934-2012). «Τι απόλαυση ήταν, μέρα με τη μέρα, να φωτογραφίζω τα παιχνίδια αυτών των δύο αγαπημένων πλασμάτων. Έγινα αιχμάλωτος της όλο χάρη γοητείας των γατιών. Μπρούσα, στα μάτια τους, να δω την αντανάκλασή μου. Ήθελα να φωτογραφίσω την αγάπη που έβλεπα μέσα τους. Με μια έννοια, αυτά είναι περισσότερο πορτρέτα του εαυτού μου απ’ ό,τι φωτογραφίες του Sasuke και της Momoe» (www.instagram.com).

Ο Fukase είναι τολμηρός με τη φωτογραφική μηχανή του. Πειραματίζεται, όπως πειραματιζόταν και ο Etienne-Jules Marey (1830-1904), ο οποίος μια μέρα πέταξε τη γάτα του ψηλά για να τη φωτογραφίσει. Και αποδεικνύει τη φρενίτιδα πειραματισμού η οποία τον κατέλαβε με το να ιχνηλατεί με τον φακό του μια σειρά χασμουρητών του Sasuke. «Αλλά μιας και χασμουριέται μόνο μετά από έναν υπνάκο, έπρεπε να τον βάλω στο κρεβάτι, να στήσω την κάμερά μου όσο κοιμόταν, μετά να τον ξυπνήσω, έτοιμος για το κλικ. Στην πραγματικότητα, δεν του άρεσε του Sasuke όλο αυτό. Μετά από ένα μήνα περίπου αυτής της συγκεκριμένα προσανατολισμένης δουλειάς, είχα έναν πολύ μεγάλο αριθμό χασμουρητών» εξομολογείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Untitled 1977, from the series Sasuke © Masahisa Fukase Archives