Για τον λαό της Νοτίου Αφρικής, η ανεξάρτητη Μποτσουάνα έχει γίνει ένα ακόμα σπίτι που προσφέρει καταφύγιο στους πολιτικούς πρόσφυγες. Nelson Mandela, 1980

Η κληρονομία του Σερ Seretse Khama διατηρείται στη χώρα της, η οποία συνεχίζει να είναι ένας φάρος φωτός και έμπνευσης. Nelson Mandela, 2000

Το Ένα Ενωμένο Βασίλειο είναι μια ιστορία αγάπης που σημάδεψε την ιστορία της Αφρικής. H σκηνοθέτιδα Amma Asante (Belle) μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη συναρπαστική βιογραφική ιστορία του Seretse Khama (David Oyelomo), ανώτατου φυλάρχου της Μποτσουάνα, που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή όταν παντρεύτηκε τη Βρετανίδα Ruth Williams (Rosamund Pike), ενώ στην πορεία της πολιτικής του καριέρας οδήγησε το έθνος του στην ανεξαρτησία και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας. Οι λαμπεροί πρωταγωνιστές ζωντανεύουν επάξια μια από τις πιο απαγορευμένες ιστορίες αγάπης του 20ού αιώνα, ενώ η σκηνοθεσία της Asante αφηγείται μια σαρωτική αλλά και συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης.

Μετά το πορτρέτο του Martin Luther King Jr. στο Selma, ο Oyelowo δίνει μια ακόμα καθηλωτική ερμηνεία για έναν αληθινό ήρωα που δεν κατέφυγε στη βία για να αλλάξει τον κόσμο. Στο πλάι του, η Pike μαγνητίζει ενσαρκώνοντας μια γυναίκα που η γενναιοψυχία της έγραψε ιστορία. Με φόντο τις ηλιόλουστες πεδιάδες της Μποτσουάνα, η Asante αναδεικνύει μία τρικυμιώδη στιγμή της αφρικανικής ιστορίας, που οδήγησε σε ένα επικό φινάλε.

Σύνοψη:

1947: Ο Seretse Khama, βασιλιάς της Μποτσουάνα, συναντά την Αγγλίδα Ruth Williams και η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία. Εκείνη μαγεύτηκε από το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο, εκείνος από τη θέληση της να εμπλακεί μ’ αυτό. Ήταν ιδανικοί ο ένας για τον άλλο, η σχέση τους όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οικογενειακές, αλλά και πολιτικές. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που είχε μόλις εφαρμόσει την πολιτική του απαρτχάιντ, θεώρησε ανεπίτρεπτο η γειτονική χώρα να κυβερνάται από ένα ζεύγος μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών φυλών. Απείλησε τους Βρετανούς ότι αν δεν εμποδίσουν τον γάμο θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στο ουράνιο και τον χρυσό της Νοτίου Αφρικής, ρισκάροντας μια εισβολή στην Μποτσουάνα. Παρά τις τεράστιες πιέσεις, ο Seretse και η Ruth δεν αμφιταλαντεύτηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για την αγάπη τους. Έτσι, άλλαξαν το έθνος τους και ενέπνευσαν ολόκληρο τον πλανήτη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Amma Asante
Σενάριο (βασισμένο στο βιβλίο της Susan Williams, Colour Bar): Guy Hibbert
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Sam McCurdy
Μοντάζ: Jonathan Amos, Jon Gregory

Παίζουν: David Oyelowo, Rosamund Pike, Jack Davenport, Terry Pheto, Tom Felton

Διάρκεια: 105’