Η σειρά «Φάροι» μας μύησε σε έναν διαφορετικό κόσμο μέσα από τους πρωταγωνιστές της. Με «δυνατές» εικόνες και αυθεντικές ιστορίες γνωρίσαμε καθημερινούς πρωταγωνιστές που παρά την ηλικία τους, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να συνάντησαν, δεν το έβαλαν κάτω. Συγκινηθήκαμε και διδαχθήκαμε ένα μεγάλο μάθημα ζωής.

Η σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο COSMOTE HISTORY μας έδειξε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για να αναδείξουν τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων, να μας ευαισθητοποιήσουν και να μας κινητοποιήσουν να κάνουμε το ίδιο. Στο ένατο επεισόδιο, θα γνωρίσουμε δύο ακόμη τέτοιες προσωπικότητες, τον Χρήστο Αλεφάντη και τη Μάρω Κουρή, που μάχονται καθημερινά για την ανάγκη για ισοτιμία και αποδοχή της διαφορετικότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί μία καλύτερη κοινωνία για όλους μας.

Χρήστος Αλεφάντης: Ο εκδότης της «Σχεδίας» για το ανεξάρτητο ελληνικό περιοδικό δρόμου

To περιοδικό «Σχεδία» και οι άνθρωποί του, έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια να μας κερδίσουν με ενδιαφέροντα θέματα και ρεπορτάζ αλλά και με χιούμορ και αισιοδοξία. Πώς ξεκίνησε, όμως, το ανεξάρτητο περιοδικό δρόμου; Περισσότερα θα μάθουμε στους «Φάρους» από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το θέμα και από το 2013 έκανε τους άστεγους ορατούς μέσα από ένα ελληνικό περιοδικό.

Η γνωριμία του με τα περιοδικά δρόμου ξεκίνησε στην Αυστραλία, τη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η ιδέα να βρίσκεται και να στηρίζει ανθρώπους που δοκιμάζονται μέσα από τη δουλειά του, τη δημοσιογραφία, τον γοήτευε πάντα… Έτσι, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστραλίας, που τον είχε εντυπωσιάσει. Έτσι, βοήθησε τους άστεγους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: Δημιούργησε την πρώτη εθνική ομάδα άστεγων, αλλά και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Για την έκδοσή του εργάζονται – εκτός από τον ίδιο στη θέση του διευθυντή σύνταξης – μια ομάδα που αποτελείται από περίπου 30-40 δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, φωτογράφους, οι οποίοι δουλεύουν εθελοντικά. Η ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων έχει πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες, αντίστοιχων ομάδων, στο εξωτερικό, με τα μέλη της -άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες- να αισθάνονται χρήσιμα, ικανά και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Μάρω Κουρή: Η φωτορεπόρτερ που τολμά να φτάσει εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν

Έχει δημοσιεύσει κείμενα και φωτογραφίες σε μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά παγκοσμίως, όπως το National Geographic και έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της μέσα από την ιδιαίτερη καλλιτεχνική και δημοσιογραφική της ματιά. Η διακεκριμένη φωτορεπόρτερ εδώ και είκοσι χρόνια απαθανατίζει μοναδικές εικόνες από τις πιο μακρινές γωνιές της Γης, καλύπτοντας σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά γεγονότα.

Τα έργα της φιλοξενούνται σε κοσμικές γκαλερί των μεγαλουπόλεων, καθώς και σε παραγκουπόλεις και φτωχογειτονιές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα θέματα που επιλέγει. Πρόκειται για όλα όσα συγκινούν την ίδια και προσπαθεί μέσα από αυτά να δημιουργήσει αντίστοιχα συναισθήματα και στους θεατές.

Έχει βραβευτεί αρκετές φορές για το έργο της: Το 2003 στη Βηρυτό από την UNESCO στο 2ο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φόρουμ της Μεσογείου, το 1999 στην Βαρκελώνη στην Primavera Fotografica, το 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Καλλιτεχνών, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ SCOOP στη Γαλλία για το θέμα: «Το φυλαχτό – οι αλμπίνοι της Τανζανίας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι το περιοδικό LIFE την έχει επίσης ξεχωρίσει για την εικόνα της με τίτλο «Πύρινα Φτερά» που τράβηξε στα βίαια γεγονότα που εξελίχτηκαν στο Σύνταγμα τον Οκτώβριο του 2011.

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο των νέων πρωταγωνιστών που αναδεικνύουν τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων θα μάθουμε στους «Φάρους», την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 23:00, σε ένα ακόμη καθηλωτικό επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ που έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον μας.