Πρόκειται για ένα Διεθνές Φεστιβάλ, που θεσμοθετείται φέτος στην Αθήνα. Θα διεξεχθεί από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου 2007, στο Μουσείο Μπενάκη (στην οδό Πειραιώς) και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου «Ατομα με Αναπηρία και ΜΜΕ».

Πρόκειται για ένα Διεθνές Φεστιβάλ, που θεσμοθετείται φέτος στην Αθήνα. Θα διεξεχθεί από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου 2007, στο Μουσείο Μπενάκη (στην οδό Πειραιώς) και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου «Ατομα με Αναπηρία και ΜΜΕ».


Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες ντοκιμαντέρ που έχουν ως αντικείμενο θέματα που αφορούν την αναπηρία και είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη θεμάτων που προάγουν την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία και η ενθάρρυνση των δημιουργών, είτε αυτοί είναι άτομα με αναπηρία είτε όχι, να ασχοληθούν με τέτοιου είδους θέματα τα οποία θα τα απευθύνουν στο ευρύτερο δυνατό κοινό.


Οι συμμετοχές στο φεστιβάλ έφτασαν τις 350 και προέρχονται από 45 χώρες από όλο τον κόσμο. Από το σύνολο των ταινιών θα προβληθούν 40, εκ των οποίων οι 32 στο Διαγωνιστικό Τμήμα και οι 8 στο Πληροφοριακό.


Στους νικητές θα απονεμηθούν 5 βραβεία τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ το καθένα. Κάθε βραβείο θα μοιραστεί στον παραγωγό του ντοκιμαντέρ και στον σκηνοθέτη.


Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελείται από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος Ζαν Μαρί Ντρό και ο πρώην διευθυντής του London Disability Film Festival Τσαγλάρ Κιμγιοντζού.


Από ελληνικής πλευράς μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας και η πρόεδρος της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Ελένη Μουσταΐρα.


Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 16 Ιουνίου με το ντοκιμαντέρ Τα μάτια μου (My Eyes) του Έρλεντ Ι. Μο από τη Δανία. Η συγκεκριμένη ταινία και όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του Διαγωνιστικού Τμήματος, θα έχουν ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για τα άτομα με μειωμένη όραση ή τύφλωση.


Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η σκηνοθέτης Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού. Την τελετή έναρξης και λήξης θα παρουσιάσει ο Λάκης Λαζόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


INFO
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αναπηρία Emotion pictures,16 με 18 Ιουνίου 2007, Nέο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ameamedia.gr/festival