Ο Δήμος Χανίων παρουσιάζει μία έκθεση ζωγραφικής των σημαντικότερων Ελλήνων σουρεαλιστών καλλιτεχνών, με περίπου 70 πίνακες των Εγγονόπουλου και Antoine Mayo, Γκίνη, Γεώργιου Δέρπαπα, Ίσαρη, Καραβούζη, Δημήτρη Γέρου, Πανταλέοντα και Θεόφιλου Κατσιπάνου.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τη συλλογή της Εθνικής Τραπέζης, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Ίωνος Βορρέ, την Πινακοθήκη Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, από ιδιωτικές συλλογές και από τους ίδιους τους ζωγράφους.

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Σιδηροδρομικός Σταθμός» του 1936, ένα από τα πρώτα σουρεαλιστικά έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης και το οποίο συμπεριλήφθηκε στη Μπιενάλε Βενετίας το 1954 όταν εκπροσώπησε μόνος του την Ελλάδα.

Η έκθεση σκιαγραφεί τους απόηχους του σουρεαλισμού στη ζωγραφική του τόπου μας, από τη δεκαετία του ’30 έως τις μέρες μας. Ο Θεόφιλος Κατσιπάνος, καλλιτέχνης που πρωτοεμφανίζεται στη χαραυγή του 21ου αιώνα, αποτελεί την καταληκτική αναφορά αυτής της έκθεσης. Οι πίνακές του αποδεικνύουν ότι η κατάργηση της λογικής σκέψης και η απελευθέρωση εικόνων από το ασυνείδητο αποτελούν ακόμα επίκαιρα ζητούμενα.

Η έκθεση έχει τίτλο Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα, είναι σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου και σε συνεργασία με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, επίτιμο Σύμβουλο της Πινακοθήκης.