Από τις εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία κυκλοφορεί η σειρά Ελληνική μυθολογία για μικρά παιδιά:


Οι Θεοί του Ολύμπου

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ ευσεβείς άνθρωποι. Πίστευαν πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από κάποιους θεούς και πως η ζωή των ανθρώπων πάνω στη γη παρακολουθείται από δώδεκα μεγάλους και πολλούς άλλους μικρότερους θεούς. Όλοι αυτοί οι θεοί παρουσιάζονταν συχνά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, βοηθώντας τους ή τιμωρώντας τους, ανάλογα με τις συμπάθειες που είχαν. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τους καλοπιάνουν με διάφορες τελετές, με προσευχές και με θυσίες ζώων. Έχτιζαν λαμπρούς ναούς, καθώς και τις πλατείες και τα σπίτια τους με τα αγάλματά τους.

Οι άθλοι του Ηρακλή

Και ποιος δεν έχει ακούσει για τον Ηρακλή; Ποιο παιδί δε θαύμασε την παλικαριά του και τα κατορθώματα του; Ποιος μεγάλος δεν εκτίμησε το ήθος και την ευγένειά του; Ο Ηρακλής αυτός ο μεγάλος ήρωας που τελικά έγινε ημίθεος στη φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, κι όχι μόνο, ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο τον πόθο των αρχαίων Ελλήνων για σωματική δύναμη, ψυχική λεβεντιά, νίκη του ανθρώπου ενάντια στα φυσικά φαινόμενα και στα άγρια θηρία, εφευρετικότητα. Επίσης, εκφράζει τη σεμνότητα, την ανθρωπιά, την αυτοθυσία και την ευσέβεια. Στο πρόσωπό του, ο αρχαίος ελληνικός κόσμος συγκέντρωσε την περηφάνια της φυλής του, ενώ με την αφήγηση των κατορθωμάτων του προσπαθούσε να καθησυχάζει τους φόβους του.

Οδύσσεια – Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα

Ο πολυμήχανος Οδυσσέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς για τη συμμετοχή του στην άλωση της Τροίας. Επί δέκα ολόκληρα χρόνια περιπλανιόταν προσπαθώντας να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Οι περιπέτειες του με τον Κύκλωπα, την Κίρκη, την Καλυψώ, τις Σειρήνες, τη Σκύλλα και Χάρυβδη και η επιστροφή του στο παλάτι του, γεμίζουν την ψυχή του αναγνώστη, ιδίως των μικρών παιδιών, με έντονα συναισθήματα αγωνίας, έκπληξης, ανακούφισης και χαράς. Παράλληλα, διδάσκουν επιμονή, φιλοπατρία, συζυγική πίστη, εφευρετικότητα, συντροφικότητα και ανθρωπιά.

Ιλιάδα – Ο Τρωικός πόλεμος

Πρόκειται για την πιο μεγάλη εκστρατεία των προϊστορικών χρόνων, που οργάνωσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να κατακτήσουν μια περιοχή έξω από την χώρα τους. Εδώ ο μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα, αφού η αρχαιολογική έρευνα απέδειξε πως έγινε πραγματικά μια τέτοια εκστρατεία. Όλη η Ελλάδα ενώθηκε για να τιμωρήσει τον Πάρη, που πρόσβαλε την τιμή του Μενέλαου κλέβοντας τη γυναίκα του, την ωραία Ελένη. Η αιτία, βέβαια, της εκστρατείας ήταν βαθύτερη: να κατακτηθεί η πλούσια Τροία, με τη στρατηγική της θέση κοντά στον Ελλήσποντο. Με πυρήνα μια τέτοια πραγματική εκστρατεία οι Έλληνες, με πρωτοπόρο τον ποιητή Όμηρο, έπλασαν τον μύθο του Τρωικού Πολέμου, προσθέτοντας πολλά φανταστικά στοιχεία και φτιάχνοντας ένα συναρπαστικό έπος, που κρατά αιχμάλωτο τον αναγνώστη ως το τέλος του.