Οικιακά αντικείμενα από την παραδοσιακή Ελληνική κουλτούρα που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή βουτύρου, την αποθήκευση του σιταριού και του κρασιού, καθώς και άλλα αντικείμενα-εργαλεία που χρησιμοποιούνται στους εξαερισμούς και στα αρδευτικά συστήματα των κτιρίων που ενδεχομένως ζούμε ή εργαζόμαστε, μετατρέπονται σε μουσικά όργανα, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά με έναν πολυδιάστατο τρόπο. 

Η έμπνευση του έργου AGreekulture της Ελισσάβετ Σφυρή προήλθε από την αρχαία γιορτή των Διονυσιακών μυστηρίων, που αποτελεί τον ηδονιστικό εορτασμό για τη ζωή και τη λαγνεία. Η Ελισσάβετ Σφυρή, παρατηρώντας τη λαχτάρα αυτού του είδους των συναισθημάτων στη ζωντάνια του σύγχρονου ηδονισμού στην Αθήνα, σας καλεί στην Αθηναϊκή έκδοση του έργου AGreekulture, που συνδέει την αρχαία παραδοσιακή γιορτή με την παρούσα πραγματικότητα. Τα χειροποίητα από την καλλιτέχνη μουσικά όργανα, δημιουργούν αισθησιακή δόνηση και καλούν το κοινό να πάρει μέρος στο γλέντι.  

Οι Μουσικοί από το The Syrian and Greek Youth Forum (Διεθνές ακτιβιστικό κίνημα στην Αθήνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης, του ακτιβισμού και της εκπαίδευσης), οι Black and White Drums, οι Bugarabu Percussion, η Al fawares Culture Band και οι χορεύτριες από την Hamsa (Πολιτιστικός Οργανισμός για την Τέχνη και τον Πολιτισμό των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου), θα δώσουν ζωή στα γλυπτά-props σε δύο ξεχωριστές περφόρμανς: στα εγκαίνια και στο κλείσιμο της έκθεσης. Τα κοστούμια, μουσικά όργανα και άλλα υπολείμματα, θα παραμείνουν στον χώρο ως διαδραστική εγκατάσταση καθόλη την διάρκεια της έκθεσης.

Συντελεστές

Σύλληψη – σχεδιασμός: Ελισσάβετ Σφυρή
Έργα: Ελισσάβετ Σφυρή

Συμμετέχουν οι:

Ayman AlQalaa
Hekmet Hanno
Kareem Kabani
Katerina Kavvada
Giorgos Kontogeorgos
Georgina Malevri
Elissavet Sfyri
Elias Fachides

Ελισσάβετ Σφυρή

Η Ελισσάβετ Σφυρή είναι Ελληνίδα καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και πλέον εδρεύει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Γλυπτική στο Royal College of Art το 2019, μετά την αποφοίτησή της από το πρόγραμμα Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο. Η δουλειά της Σφυρή έχει παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, όπως το Centre d’Art Contemporain – MAMCO στη Γενεύη, το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών στην Ταϊπέι, την Kommagene Biennial Adiyaman στην Τουρκία και το Μουσείο CICA στη Νότια Κορέα. Το ταλέντο της έχει επίσης αναγνωριστεί με το βραβείο ARTTWORKS Fellows το 2020 από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, η ταινία της Ελισσάβετ Σφυρή, ZABETA, την οποία συνδημιούργησε με τη Σοφία Σφυρή, τιμήθηκε με τη Διεθνή ταινία κάτω από 50 λεπτά Fischer 1ο βραβείο στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2021. Προβλήθηκε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και ήταν υποψήφια για το IRIS Hellenic Βραβεία Κινηματογράφου. Η Σφυρή μοιράστηκε την τεχνογνωσία της με άλλους, δίνοντας διαλέξεις όπως η παρουσίασή της, με τίτλο «Κοινωνικά πειράματα με την αισθητική και τον ήχο» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το MSc in Interior Architecture: Sustainable and Social Design. Η Ελισσάβετ έχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορα εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ULYSSES Seawards Workshop του Onassis, σε συνεργασία με το The Syrian and Greek Youth Forum και την European Odyssey. Έχει επίσης οργανώσει, επιμεληθεί και συμμετάσχει ως καλλιτέχνης στο Saline Art Residency, με μόνιμα δημόσια γλυπτά στην Ερμιόνη και στο Πόρτο Χέλι, Ελλάδα. Το έργο της βοήθησε στην υποστήριξη αναδυόμενων καλλιτεχνών, οι οποίοι μετά το residency της, έλαβαν αναγνώριση από πολλά διεθνή ιδρύματα, όπως το Somerset House, το Φεστιβάλ Καννών, το Νέο Μουσείο (Νέα Υόρκη), το Lenbachhaus, η γκαλερί Chisenhale, η Γκαλερί Whitechapel, Breeder Gallery, το BFI, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το ΝΕΟΝ Ελλάδας, τη Στέγη – Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άλλα.

Photo Credit: Ελισσάβετ Σφυρή