Πρόκειται για το έργο «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ακολουθώντας τα βήματά του στην ιστορία», της συγγραφέως Μάρως Βασιλειάδου, που πραγματεύεται αυτή την ηγετική φυσιογνωμία με έμφαση στο ιστορικό περιβάλλον που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του από παιδί, αλλά και στο πώς μεγαλούργησε, μένοντας στην ιστορία ως ένας εκ των σπουδαιότερων ηγετών της Ελλάδας.

Ο «Λευτεράκης» που έγινε «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο βιβλίο όχι μόνο το έργο του Βενιζέλου, αλλά και η «μετάβασή» του από την παιδική του ηλικία στην ενηλικίωση και στην ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης του κράτους. Με τον τρόπο αυτό, οι αναγνώστες και ειδικά τα παιδιά στα οποία απευθύνεται το έργο, έχουν την ευκαιρία να δουν πώς «ο χαϊδεμένος Λευτεράκης», το αγαπημένο παιδί του Κυριάκου και της Στυλιανής Βενιζέλου, που γεννήθηκε στην – υπό Οθωμανική Κατοχή – Κρήτη το 1864, μετεξελίχθηκε σε μαχητικό δικηγόρο, δημοσιογράφο και πολιτικό. Πώς, μέσα από ποια βιώματα «γεννήθηκε» ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης που σφράγισε με την προσωπικότητά του μια ολόκληρη εποχή και αναδείχθηκε σε μία από τις πιο σπουδαίες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην αρχή του βιβλίου η συγγραφέας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, που έζησε και μεγαλούργησε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όμως παραμένει – με έναν τρόπο – «παρών» στο σήμερα: Μέσα από τις προτομές και τα αγάλματά του που στολίζουν αναρίθμητα πάρκα και πλατείες της Ελλάδας, μέσα από τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων που έχουν το όνομά του, μέσα από το σύγχρονο αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας που επίσης ονομάζεται «Ελ. Βενιζέλος». Το όνομά του βρίσκεται στα χείλη των Ελλήνων του 21ου αιώνα, όπως συνέβαινε με εκείνους των αρχών του 20ού και αυτό είναι μία από τις αποδείξεις της εμβέλειας της προσωπικότητάς του, αλλά και ένας σπουδαίος λόγος ώστε τα παιδιά σήμερα να γνωρίσουν ποιος ήταν, τι έκανε και πώς επηρέασε την ιστορική πορεία ολόκληρης της χώρας μας.

Ένα ιστορικό ταξίδι στον πολιτισμικό χρόνο της πατρίδας μας

Γιατί όμως να το διαβάσουν τα παιδιά και να το εμπιστευτούν οι γονείς; Μπορεί ένα βιβλίο να κάνει την ιστορία με τον τρόπο που τη μαθαίνουν στο σχολείο, ενδιαφέρουσα; Μέσα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ακολουθώντας τα βήματά του στην ιστορία» μπορούν να ταξιδέψουν στην ιστορία της πατρίδας μας. Μέσα από τα κείμενα του βιβλίου της Μάρως Βασιλειάδου και τις ευφάνταστες εικονογραφήσεις, οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται με τον πιο άμεσο, κατανοητό και απλό τρόπο την Ελλάδα της εποχής και το πώς άλλαζε ως κράτος και ως κοινωνία, μέσα στα χρόνια. Μέσα από τις διάφορες δράσεις, αποφάσεις και κινήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου, τα παιδιά και οι νέοι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την πολιτική ιδιοφυΐα του. Το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τη μετάδοση της εθνικής ιστορίας με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ζωής του Βενιζέλου μπορούν να εντυπωθούν καλύτερα στα παιδιά αυτά, λόγω της γραφής και φυσικά της εικόνας.

Η ιστορική γνώση και η πολιτισμική ιστορία ως παρακαταθήκες για το μέλλον

Η ιστορία μας και η γνώση της είναι η αφετηρία ανάπτυξης του ίδιου του πολιτισμού μας. Για παράδειγμα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες μαθαίνουν για τα ριζίτικα τραγούδια, ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς – αλλά και της προσωπικής ιστορίας του Βενιζέλου.

Μέσα από την ιστορική προσωπικότητα, λοιπόν, τα παιδιά «βλέπουν» την κοινωνία της εποχής και τον πολιτισμό της, που αποτελούν τις βάσεις για το σήμερα και το αύριο. Οι πολιτικές, η ουσία, οι αξίες και το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου εμπεριέχουν τις ρίζες της ελληνικής κοινωνίας όπως διαμορφώθηκε μετά τις κοινωνικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις των αρχών του 20ου αιώνα και το γεγονός πως τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με όσα συνέβησαν τότε με αυτόν τον δημιουργικό τρόπο, αποτελεί κέρδος για την δική τους προσωπικότητα. Έτσι, αποκτώντας αυτού του είδους τις γνώσεις, αλλά και τα ερεθίσματα, προχωρούν χτίζοντας το δικό τους μέλλον, με όνειρα, όραμα και ιδέες ιστορικές και πανανθρώπινες.

Μέσα από την εικονογραφημένη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ακολουθώντας τα βήματά του στην ιστορία» της Μάρως Βασιλειάδου, σε εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, από τις εκδόσεις Διόπτρα, τα παιδιά και οι νέοι ανοίγουν τους δικούς τους ορίζοντες «βουτώντας» σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Ξεκινώντας από την Ιστορία, δημιουργούν το δικό τους ταξίδι στο δημιουργικότερο αύριο.