Η εικαστικός Ελένη Ζούμπα εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα, διαρκώς υπαινισσόμενη κίνηση, χρόνος άχρονος. Ελεύθερη προσωπική προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής.

Η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης:

Ο θεατής εύλογα αναρωτιέται αν η ζωγράφος αποκαλύπτει ή αποκρύπτει τα ανθρώπινα σώματα. Αλλά την ίδια δεν τη αφορά αυτό το ερώτημα, την ενδιαφέρει μόνον η προσωπική της εικαστική προσέγγιση ως αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής. Στους καμβάδες της προβάλλεται μια νέα παραστατική, ύστερα από σχολαστική μελέτη πάνω στις μορφικές αναλύσεις των σωμάτων. Δεν πρόκειται για αναπαραστάσεις ρεαλιστικές ούτε για αποσπασματικές αναφορές μιας εσκεμμένης παραμόρφωσης, αλλά απλά για εικόνες μιας διαφορετικής και σύγχρονης οπτικής. Η Ζούμπα αναδομεί το σώμα ή τα σώματα σύμφωνα με τη δική της αντίληψη και τα αποτυπώνει μορφολογικά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Όπως είχε γράψει ο ιστορικός τέχνης Giulio Carlo Argan για την περίπτωση του Francis Bacon: «… το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη δυνατότητα αναγνώρισης ή όχι της ανθρώπινης μορφής, αλλά στην αξία που της αποδίδεται… το έσχατο όριο της υποτίμησης, της ηθελημένης υποβάθμισης όχι μόνο της μορφής (figura), αλλά και της ζωγραφικής ως τέχνης της απεικόνισης (figurazione)».

Η απεικονιστική δύναμη των συνθέσεων της εικαστικού έγκειται στην ιδιάζουσα αισθητική τους, αλλά και στον ιδιαίτερο συνδυασμό των καλοσχηματισμένων όγκων, των χρωματικών αναφορών και του προοπτικού βάθους των τρισδιάστατων σχεδίων της. Η ίδια διευκρινίζει: «Ο χαρακτήρας του έργου μου είναι ανθρωποκεντρικός. Το σώμα αναδεικνύεται ως κυρίαρχο υλικό, το οπτικό πεδίο του θεατή γεμίζει από σώματα που συμπλέκονται, σμιλεύονται εν κινήσει για να μορφοποιήσουν κάτι ‘‘άλλο’’ κοινό. Προτιμώ να δημιουργώ έργα που δεν τοποθετούνται στην απτή πραγματικότητα. Με ενδιαφέρει να αγγίζουν το ασυνείδητο του θεατή, δημιουργώντας ένα κοινό βίωμα».

Η Ζούμπα με σχεδιαστική δεινότητα αποδομεί και επαναδομεί τις σχηματικές σιλουέτες της, τις περιπλέκει με εναλλασσόμενες κινήσεις και τις επαναχαρακτηρίζει με έντονη πλαστικότητα ενώ αναρωτιέται: «Τα σώματα που δημιουργούνται διατηρούν την ολότητά τους; Μπορούν να νοηθούν αποκομμένα-αποσπασμένα από την ανάμνηση αυτού που είχαν δημιουργήσει ή το υποκείμενο επιθυμεί να προσχωρήσει σ’ εκείνο που του έδωσε μορφή και λόγο ύπαρξης;»

Η εικαστικός Ελένη Ζούμπα εκθέτει το δικό της εικαστικό κόσμο με μυστήριο και όπως αναφέρει ο βρετανός ζωγράφος Francis Bacon, «Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι πάντα να βαθαίνει το μυστήριο».

Ελένη Ζούμπα:

Γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής. Αποφοίτησε με Άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (2014-2020) από το Α’ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητές τους Άγγελο Αντωνόπουλο και Μανώλη Μεραμπελιώτη. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με καθηγητή τον Μιχάλη Αρφαρά και το εργαστήριο Ψηφιδωτού με καθηγήτριες τις Δάφνη Αγγελίδου και Αγγελική Κοκκωνάκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Εκθέσεις:

2023: Ομαδική έκθεση «Εικόνων τέχνη 2023 – Άγιοι της Μικράς Ασίας» ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ομαδική έκθεση «Μορφές» Sotiropoulos art gallery, Ομαδική έκθεση “Emerging Voices” THALATTA.art gallery, Ομαδική έκθεση “Έξοδος-Διέξοδος 1922-2022” Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, Ομαδική έκθεση “’Οταν οι καιροί σβήσαν τη φεγγοβολιά…” ΚΤΙΡΙΟ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ Ιερά Πόλις Μεσολογγίου. Επιμέλεια έκθεσης Άγγελος Αντωνόπουλος.
2022: Ομαδική έκθεση “Το Σχήμα του Νερού” ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ.
2021: Εικαστική έκθεση στους χώρους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ.
2020: Δημοσίευση kiosk of democracy, Ομαδική έκθεση τελειόφοιτων Α.Σ.Κ.Τ ΣΤartΚΟΡΑΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Ομαδική έκθεση “Η Ελλάδα που αγαπώ” ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
2019: Ομαδική έκθεση “Ο δρόμος της φύσης” ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, Ομαδική έκθεση και Δημοπρασία-Πρόγραμμα «ΘΑΛΛΩ», Ομαδική έκθεση” 100 χρόνια απο το θάνατο της Ρόζας Λουξεμπουργκ “Α.Σ.Κ.Τ- ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ, Ομαδική έκθεση «150 χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι»-Νέο Μουσείο ΟΣΕ, Ομαδική έκθεση «Τα καινούρια ρούχα της Ρόζας»-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΛ.
2018: Ομαδική έκθεση «Το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης» ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, Ομαδική έκθεση “Art take over II” THE MALL ATHENS, Συλλογικό εικαστικό έργο 215 Καλλιτεχνών”Giving”NEOLO ART – PLATFORMS PROJECT, Ομαδική έκθεση Α’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ.- PLATFORMS, Εικαστική Δράση 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, Ομαδική έκθεση «Νέοι καλλιτέχνες εμπνέονται από την Έξοδο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ομαδική έκθεση «Πρόσθεση» Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας.
2017: Ομαδική έκθεση και Δημοπρασία έργων πρόγραμμα – δράση «Χαρούμενα Παιδιά» Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» , Ομαδική έκθεση «Εν Συρμώ» ΟΣΕ Διακοπτό – Καλάβρυτα, Ομαδική έκθεση ψηφιδωτού «150 χρόνια Μ.Τ.Π.Υ.» ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ.
2015: Ανάθεση Δράσης – εκτέλεση τοιχογραφίας, μαιευτήριο «ΙΑΣΩ», Ανάθεση Δράσης – εκτέλεση τοιχογραφίας, εκπαιδευτικό ίδρυμα HIGGS.