«Ένα το δέντρο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζω στην Αίθουσα Τέχνης Περιτεχνών Καρτέρη.

Ο συμβολισμός του Δέντρου είναι ανεξάντλητος. Αντιπροσωπεύει το διαρκώς αναγεννώμενο σύμπαν, την αστείρευτη πηγή ζωής, τη γονιμότητα. Εκφράζει την ιερότητα του κόσμου και είχε για τον άνθρωπο πάντα κεντρική θέση στην ιερότητα της ύπαρξης. Το Δέντρο είναι ο Κόσμος, ο Κόσμος είναι το Δέντρο.

Ο Ελύτης στη Γένεση του Άξιον Εστί γράφει: «…και το δέντρο μονάχο του/ χωρίς κοπάδι/ για να το κάνεις φίλο σου/ και να γνωρίζεις το ακριβό του όνομα….». Σύμβολο μοναδικότητας, πολυτιμότητας και αθανασίας, είναι το διάμεσο μεταξύ του ανθρώπινου και του μεταφυσικού. Ενώνει το φωτεινό κόσμο της συνείδησης με το σκοτεινό του ασυνειδήτου.

Το δέντρο, η φύση, το περιβάλλον είναι η αφορμή για να εκφραστώ εικαστικά, που είναι και το ζητούμενο. Να δημιουργήσω έργο με περιεχόμενο και ποιότητα. Με ενδιαφέρει να υπάρχει πίσω από την εικόνα ένα σκεπτικό, μια παρουσία και μια φιλοσοφία βάθους. Όπως είχε πεί και ο Paul Klee «Η τέχνη δεν αναπαράγει αυτό που βλέπουμε. Μας κάνει να βλέπουμε».

Η σειρά έργων που θα παρουσιάσω έχει ως αφετηρία την προσπάθεια να βρώ το αποτύπωμα του δικού μου δέντρου. Αποτελείται από «πορτραίτα δέντρων», που αναδύονται μέσα από μια έκρηξη χρωμάτων. Tο δικό μου Βig Bang. Σε αποσπούν από το θέμα και σε βάζουν σε μια διάθεση απείρου ξεχνώντας τελικά την πραγματικότητα-ρεαλισμό, καταλήγοντας να γίνουν σύμβολο και εικόνα του σύμπαντος.


Περισσότερες πληροφορίες: Ένα το Δέντρο: Έκθεση της Ελένης Παρμακέλη στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης – 2/11 έως 2/12