Η Ελένη Αράπογλου, μουσικός που ζει μεταξύ Νέα Υόρκης και Αθήνας, συναντά τον Joel LaRue Smith για δύο μοναδικές εμφανίσεις, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. στο Half Note Jazz Club! Στο αγαπημένο στέκι στο Μετς ο εξαιρετικός πιανίστας και συνθέτης θα εμφανιστεί με την Ελένη Αράπογλου, ώστε να θυμηθούν αγαπημένες μουσικές που έπαιζαν απ’ τα χρόνια στη Βοστώνη. Μαζί τους στη σκηνή ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης στο μπάσο και ο Jason Wastor στα τύμπανα.

***

-Πότε ξεκινά η σχέση σας με τον Joel LaRue Smith, και τι ρόλο διαδραμάτισε αυτή η γνωριμία στη δική σας σταδιοδρομία;

Με τον Joel γνωριζόμαστε από το Tufts University στη Βοστώνη όπου σπούδαζα θέατρο και χορό. Με καλοδέχτηκε στην Bog Band του πανεπιστημίου την οποία διεύθυνε! Η ενθάρρυνσή του εκείνα τα πρώτα χρόνια έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να αρχίσω τη πορεία μου ως μουσικός και τραγουδίστρια. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερη χαρά μου που έρχεται στην Ελλάδα για αυτές τις δύο βραδιές στο Half Note.

– Θα θέλατε να μας σχολιάσετε το νέο του δίσκο “Testimony”, συνθέσεις από τον οποίο θα ακουστούν στις 24 και Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στο Half Note Jazz Club;

Ναι, είναι ένα φάσμα από ήχους της τζαζ και λατινοαμερικάνικης μουσικής, ρυθμούς της Κούβας, και πολλές ακόμη επιρροές! Γεννημένος στο Queens στη Νέα Υόρκη, έμαθε να παίζει πιάνο κλασικό και τζαζ – μάλιστα, ακούγονται αυτές οι δύο πτυχές του στις πλούσιες συνθέσεις του. Χαρακτηριστικό όλων των δίσκων του είναι οι ενέργεια και οι δυναμικές του, ως πιανίστας και ως band leader!

– Πείτε μας περισσότερα για το πρόγραμμα της συναυλίας.

Θα είναι ένας συνδυασμός συνθέσεων του Joel και πολλά jazz standards που παίζουμε μαζί όλα αυτά χρόνια, στην Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη και σε φεστιβάλ στη Μασαχουσέτη. Τραγούδια όπως το We’ll Be Together Again, This Can’t Be Love, If I Should Lose You, αλλά και αγαπημένα ισπανόφωνα και πορτογαλλέζικα όπως το bolero-son Lagrimas Negras, και Comecar De Novo.

– Καταπιάνεστε με διάφορα μουσικά είδη, ενώ μοιάζει να ψάχνετε παντού επιρροές και ερεθίσματα. Υπάρχει κάποια νέα μουσική ανακάλυψη, ή πειραματισμός σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αγαπώ πολύ την μουσική από όλα τα μέρη του κόσμου! Όλο κάτι μαθαίνω και επηρεάζομαι απ’ αυτό. Τελευταία ακούω πολύ φλαμένκο, τρελαίνομαι με τα γυρίσματα που κάνουν, οι φωνές ειδικά. Αγαπημένη η Estrella Morente. Πάντα άκουγα αυτή τη μουσική, αλλά τελευταία με εμπνέει πολύ να την ακούω, μου δίνει νεύρο στη ζωή!

– Ξεχωρίζω τη συνεργασία σας με τη Thana Alexa στο κομμάτι της “ONA”. Ένα κομμάτι με ιδιαίτερο νόημα από τον ομώνυμο δίσκο που έφτασε ως τα βραβεία Grammy. Αν θέλετε να μας πείτε μερικά πράγματα για το τραγούδι, το φωνητικό σύνολο ROSA και την ίδια την Thana Alexa.

Ήταν πολύ όμορφη στιγμή όταν ηχογραφήσαμε εκείνο το τραγούδι, “Ona”. Είναι και ο τίτλος του δίσκου όλου. Σημαίνει «εκείνη» και είναι ένα αφιέρωμα στις γυναίκες του κόσμου. Το συνέθεσε με αφορμή της παγκόσμια ημέρας της γυναίκας κάποια χρόνια πριν την εποχή που εκλέχθηκε ο Trump. Δύσκολες εποχές! Μάζεψε λοιπόν γυναίκες μουσικούς, τραγουδίστριες, παραγωγούς… όλοι οι συντελεστές του δίσκου είναι γυναίκες! Και αυτό έδωσε ένα στοιχείο σε όλη την δουλειά πολύ ιδιαίτερο. Γνώρισα πολύ ωραίους ανθρώπους εκεί, το κλίμα στα παρασκήνια των video clips, όπως και στο στούντιο ηχογράφησης, ήταν πολύ ζεστό και ενδυναμωτικό!

– Πότε θεωρείτε ένα live σας επιτυχημένο;

Όταν και οι μουσικοί και το κοινό νιώσουν κάτι, μαζί! Δεν συμβαίνει πάντα. Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις τον κόσμο που σε ακούει, κοντά σου. Η μουσική να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθινή, αυθεντική! Έτσι πιστεύω και ο κόσμος ακούει! Κι έτσι υπάρχει προσοχή και ‘διάλογος’ μεταξύ κοινού και των καλλιτεχνών.

– Υπάρχει κάποιο κομμάτι που θα θέλετε να αφιερώσετε στους αναγνώστες του CultureNow;

To For All We Know (μουσική του J. Fred Coots και στίχοι του Sam M. Lewis), γνωστό πιο πολύ απ´ την ερμηνεία του σπουδαίου Donny Hathaway! Μιλάει για την σημασία του να ζούμε στο τώρα, και να αγαπάμε ολότελα.

Διαβάστε επίσης:

Together Again: Ελένη Αράπογλου & Joel LaRue Smith στο Half Note Jazz Club