Το Θέατρο Φούρνος παρουσιάζει από 6 Οκτωβρίου 2014 κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για τρίτη χρονιά τη μαύρη κωμωδία, Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και ελεύθερη διασκευή της «Ομάδας 92».

Δυνατό χαρακτηριστικό του καφέ είναι να μην χάνει το άρωμά του. Στον δικό μας καφέ το άρωμα παραμένει και διαρκεί. Έτσι και φέτος σας περιμένουμε στην παράσταση «Ελάτε  σ΄ εμάς για έναν καφέ», που ανεβαίνει για τρίτη χρονιά στο θέατρο «Φούρνος».

Πρόκειται για ελεύθερη διασκευή της νουβέλας του Πιέρο Κιάρα «La spartizione», απ΄όπου και η ομώνυμη ταινία  του Αλμπέρτο Λατουάντα.

Το έργο περιγράφει την σχέση ενός δημοσίου υπαλλήλου με τρεις ανύπαντρες αδελφές, στην εποχή του Μεσοπολέμου, στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.

Η πρόσκληση για έναν καφέ που γίνεται αφορμή για ανατρεπτικές εξελίξεις, οδηγεί τους ήρωες σε οριακές καταστάσεις αλλά και ένα απρόσμενο τέλος. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, αρκετές φορές μαύρου, και  σπαρταριστές σκαμπρόζικες καταστάσεις, το έργο- επίκαιρο όσο ποτέ- δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα σχόλιο πάνω στη γέννηση του φασισμού.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη

Μελετώντας το έργο, προσαρμόζοντάς το και διασκευάζοντάς από νουβέλα σε θεατρικό, ανακαλύψαμε πως μας οδηγεί σε μια περιπέτεια, αφού, οδηγηθήκαμε στην ψηλάφηση ενός φαινομένου που μοιάζει να επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ανθρώπινη κοινωνία. Με χρονικό σημείο αναφοράς την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι το έργο αποτελεί ένα χιουμοριστικό και καυστικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές συμβάσεις και το ανεκπλήρωτο που μας οδηγεί ενίοτε σε καταστροφικές επιλογές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ουσιαστικά ψηλαφίσαμε τους λόγους της γέννησης του φασισμού.  

Η “Ομάδα 92’”

Η γνωριμία των μελών της ομάδας  ξεκίνησε από τα χρόνια της συνάντησης και σπουδής τους στη δραματική σχολή «Θεμέλιο».  Το 2012 και αφού είχαν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την θεατρική ομάδα που πάντα ονειρεύονταν και σχεδίαζαν. Μια απόφαση που εμπεριείχε την ανάγκη να αποτίσουν φόρο τιμής, στους δασκάλους τους,  Νίκο Βασταρδή και Ζωζώ Ζάρπα. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθειά τους στάθηκε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά – Εικαστική επιμέλεια: Γιάννης  Μετζικώφ
Χορογραφία: Κική Σελιώνη
Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς,  Μαρία Καρακίτσου,   Ευγενία Μαραγκού,  Θεοδώρα Σιάρκου, Γιώργος  Σκυριανός,  Στέλλα Χατζημιχελάκη.              

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ